Buna. Lucrez de 3 luni la actualul loc de munca si, in contextul in care se fac disponibilizari in firma, mi s-a cerut demisia. Acum..intrebarea mea este daca am dreptul la anumite compensatii tinand cont cxa nu lucrez decat de 3 luni aici. Nu stiu ce sa fac..sa semnez sau nu demisia? Va rog sa ma ajutati cu un sfat. V amultumesc
In niciun caz, nu semnati demisie.Prin demisie pierdeti orice alte drepturi pe care le-ati avea in cazul incetarii contractului din motive neimputabile salariatului.Deci, asteptati cumintel sa va fie desfacut contractul de munca de catre societate cu art.65 alin.1
Art. 65. [concedierea pentru motive obiective]
(1) Concedierea pentru motive care nu ţin de persoana salariatului reprezintă încetarea contractului individual de muncă determinată de desfiinţarea locului de muncă ocupat de salariat, din unul sau mai multe motive fără legătură cu persoana acestuia.
(2) Desfiinţarea locului de muncă trebuie să fie efectivă şi să aibă o cauză reală şi serioasă
Dar puteti sa-mi spuneti si daca am dreptul la anumite compensatii? ma gandeam ca pentru a primi orice fel de bani din partea companiei ar trebui sa am o vechime de minimum un an. Va multumesc
In plus de asta doar in cazul concedierii pt. motive care nu tin de angajat beneficiati si de o compensatie de cel putin un salariu lunar.
Art. 78
(1) La incetarea contractului individual de munca din motive ce nu tin de persoana salariatului, angajatorii vor acorda acestuia o compensatie de cel putin un salariul lunar, in afara drepturilor cuvenite la zi.
(2) Prevederile alin. 1 sunt aplicabile atunci cand incetarea contractului individual de munca a intervenit ca urmare unor motive ce nu tin de persoana salariatului.
Contractul colectiv de munca la nivel national 2007-2010
inainte de aceste 3 luni ati mai lucrat undeva?
va trebuie 12 luni lucrate astfel ca mai aveti nevoie de 9 luni de la firmele anterioare, ( sa nu fie intrerupere intre ele) pentru a primi indemnizatia de somaj.
ATENTIE indiferent daca veti beneficia sau nu de somaj angajatorul trebuie sa va inceteze contractul cu art. 65 (desfintarea postului) si sa primiti salariul sau salariile compensatorii plus toate drepturile la zi (concedii neefectuate, etc.)
Nu semnati demisia, de ce sa renuntati la dreptul dumneavoastra?
Bafta
Chiar daca ati fi lucrat numai o luna, angajatorul trebuie sa va dea compensatiile ce decurg din art. 65
Am mai lucrat in cadrul aceleiasi companii, timp de 7 luni. Deci vechimea totala in munca nu depaseste 1 an. Sefii m-au sfatuit sa-mi dau semisia ca "da mai bine pe CV demisie decat concediat". Si accept sa demisionez numai daca nu am niciun drept privind compensatiile banesti.