Buna. Lucrez de 3 luni la actualul loc de munca si, in contextul in care se fac disponibilizari in firma, mi s-a cerut demisia. Acum..intrebarea mea este daca am dreptul la anumite compensatii tinand cont cxa nu lucrez decat de 3 luni aici. Nu stiu ce sa fac..sa semnez sau nu demisia? Va rog sa ma ajutati cu un sfat. V amultumesc
Este placut sa vedem ca informatiile de aici sunt de folos unor oameni :)
Alexiastoica, ma bucur ca ai reusit sa rezolvi situatia si iti doresc succes mai departe!
Buna ziua,
Sunt intr-o situatie asemanatoare cu colegul de mai sus.
Suntem impreuna cu sotia, angajati din 1 ianuarie 2009 la o firma, cu CIM, perioada nedeterminata. Acum ne-au adus sa semnam ca am luat la cunostiinta o decizie de concediere, ca urmare a : dificultatilor economice ....
Cu un preaviz de 20 de zile.
Nu specifica nimic referitor la un salariu sau salarii compensatorii, sau alte drepturi care ne pot fi acordate.
Am citit CCMUNN 2007-2010 si citind si raspunsurile de mai sus ma intreb: sa semnam aceasta decizie "luat la cunostiinta" sau nu. In aceasta decizie nu trebuie specificat si cuantumul compensatiilor si modalitatea de acordare? si alte lucruri referitoare la cele 4 ore pe zi pentru cautarea unui alt loc de munca?
In plus am mai citit si alineatul cu privire la concedierea sotilor, daca lurcreaza in aceeasi unitate. Se aplica doar in cazul CCM?
Va multumesc, si astept raspunsul dvs. pt ca sefii mei stau pe capul meu ca sa semnez.
Puteti semna decizia, este doar o semnatura ca ati luat la cunostinta nu si ca sunteti sau nu deacord cu ce scrie in ea.
Drepturile la program de 4 ore in preaviz si minim 1 salariu compnesatoriu, asupra carora gasiti regelmenatrile in ce s-a postat mai sus si in CCMUN, le puteti solicita expres printr-o Adresa catre angajator si eventual o discutie cu acesta.
Va stii ca sunteti informat asupra acestor drepturi si ca daca el nu vi acorda dvs le veti putea obtine in instnta.
Criteriile de concediere care protejeaza anumite categorii de salariati sunt expres aplicabile doar daca sunteti inclusi intr0o concedire ciolectiva , si nu individuala.
Eu va doresc mult noroc :luck:
Nu uitati ca pentru dosarele de somaj va trebui sa solicitati de la angajator o adevrinta tip (anexa 26) care atesta stagiul de cotizare la somaj pe ultimele 12 luni lucrtea.
Va sfatuiesc sa lasati loc de vorba buna penru a nu avea probleme cu eliberarea ei sia cartii de munca.
Drepturile salariale neacordate le puteti solicita in intsnat in termen de 3 ani de la data datorarii lor.
Pentru eventualitate ac veti avea vreo problema medicala cat timp veti fi in somaj, nu este rau sa solicitati si adeverinta cu veniturile brute pe ultimele 6 luni si nr de zile lucrate, necesara pentru calculul concediului medical.
Nu se stie , poate va va trebui.