Buna. Lucrez de 3 luni la actualul loc de munca si, in contextul in care se fac disponibilizari in firma, mi s-a cerut demisia. Acum..intrebarea mea este daca am dreptul la anumite compensatii tinand cont cxa nu lucrez decat de 3 luni aici. Nu stiu ce sa fac..sa semnez sau nu demisia? Va rog sa ma ajutati cu un sfat. V amultumesc
Revin cu o noua intrebare..masurile astea se aplica si companiilor din domeniul privat? pentru ca eu am vorbit acum cu cineva de la HR si mi-a spus ca e valabil pentru firmele de stat...
Va redau din CCMUNN 2007-2010:
Art. 3. - (1) Clauzele contractelor colective de muncă produc efecte după cum urmează:
a) pentru toţi salariaţii încadraţi în unităţile din ţară, indiferent de forma de capital social (de stat sau
privat, român sau străin/mixt), în cazul contractelor colective de muncă la nivel naţional;
Iar din CCM la nivelul ramurii comert:
Art. 3. - (1) Clauzele contractelor colective de munca produc efecte dupa cum urmeaza:
a) pentru toti salariatii incadrati in toate unitatile din ramura comert pentru care s-a incheiat prezentul contract colectiv de munca, indiferent de forma de capital social (de stat sau privat, roman sau strain/mixt), care sunt prezentati in Anexa nr. 3 la prezentul contract, sau daca au ca domeniu principal de activitate comertul, alimentatia publica, distributie, inchirierea bunurilor imobiliare proprii, jocurile de noroc si pariurile conform codurilor CAEN 501, 503, 504, 505, 51, 52, 553, 554, 555, 70, 9271;
Mergeti cu aceste texte de lege la 'cineva de la HR' si "cineva' va stii ca risca sa fie firma data in judecata daca nu vor acorda salariile compensatorii in situatia concedierii pe motive economice (fie ca e individuala sau colectiva). B-)
Succes!
Ok, am vorbit acum acum cu directorul si m-a blocat total in momentul in care mi-a pusin fata contractul INDIVIDUAL de munca semnat de mine. Mi-a spus ca drepturile pe care sustin eu ca le am se aplica doar pentru contractele colective de munca, atunci cand e vorba de o companie mai mare, cu mai multi angajati, nu si in cazul asta. Deci, in concluzie, ca u am niciun drept! Asa este? #-o
1. Directorul ala ori e prost ori va crede pe dvs. prost! Si cel de la HR e si mai prost (sau o face pe prostul).
2. CIM este un contract intre angajator si un singur salariat (individual).
3. CCM este un contract incheiat intre patronat si salariatii sai (prin sindicat sau reprezentanti), este "legea partilor" (angajator/salariat) si cuprinde tot ceea ce nu poate fi scris in CIM (ar fi prea multe amanunte).
4. Colegele mele v-au citat mai sus prevederile legale care va apara drepturile pe care angajatorul vi le refuza.
5. Va ramane solutia de a-l actiona pe angajator in instanta, la Tribunalul din judetul in care domiciliati sau aveti resedinta. Fiind litigiu de munca sunteti scutit de taxe.
6. Puteti sa le si spuneti ce aveti de gand sa faceti, poate isi amintesc de aceste legi.
7. Mai cititi raspunsurile primite pe acest topic si procedati in consecinta.
8. Tineti-ne si pe noi la curent cu ce ati facut!
Succes!