avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 768 soluții astăzi

Joi, 6 februarie, are loc evenimentul: AI Act: De la reglementare la implementare - Ghid practic de conformare pentru companii. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Primesc compensatii daca am 3 luni la actualul loc de ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Primesc compensatii daca am 3 luni la actualul loc de munca?

Buna. Lucrez de 3 luni la actualul loc de munca si, in contextul in care se fac disponibilizari in firma, mi s-a cerut demisia. Acum..intrebarea mea este daca am dreptul la anumite compensatii tinand cont cxa nu lucrez decat de 3 luni aici. Nu stiu ce sa fac..sa semnez sau nu demisia? Va rog sa ma ajutati cu un sfat. V amultumesc
Cel mai recent răspuns: Gratiela Ratiu , Consultant resurse umane 14:34, 18 August 2009
M-am pus serios pe citit Codul Muncii si am gasit, in varianta actualizata in 2009, urmatoarea chestie, potrivit art.67:

" Salariatii concediati pentru motive care nu tin de persoana lor beneficiaza de masuri active de combatere a somajului si pot beneficia de compensatii in conditiile prevazute de lege si de contractul colectiv de munca aplicabil"

Eu nu am incheiat CCM, ci doar CIM. La somaj stiu ca nu am dreptul ptr ca nu am inca un an vechime in campul muncii. Poate cineva sa-mi spuna care sunt conditiile prevazute de lege care imi permit sa beneficiez clar de compensatii ? motivul concedierii mele invocat de catre angajator este restructurarea postului, iar CIM e incheiat pe perioada nedeterminata).

Ma deruteaza formularea "pot beneficia de compensatii"..adica nu e ceva sigur?

Revin cu tot felul de intrebari ptr ca vreau sa fiu pregatita atunci cand ma voi prezenta din nou in fata directorului.
1. E foarte bine ca cititi Codul muncii. O sa va fie da mare folos in viata. Mereu sa fiti pregatita cand intrati in contact cu angajatorul, sa vada ca si dvs. cunoasteti legile, chiar mai bine decat el.

2. Formularea "pot beneficia de compensatii" = (daca cititi in continuare) "in conditiile prevazute de lege si de contractul colectiv de munca aplicabil". Adica "pot" beneficia dar nu oricum ci "in conditiile .."

3. Iata ce zice Contractul colectiv de munca unic la nivel national (CCMUNN) pe anii 2007-2010:

ART.74 -(2) In cazurile in care unitatea este obligata, potrivit legii, sa acorde un preaviz la desfacerea contractului de munca, durata preavizului va fi de 20 de zile lucratoare.
(3) In perioada preavizului, salariatii au dreptul sa absenteze patru ore pe zi de la programul unitatii, pentru a-si cauta un loc de munca, fara ca aceasta sa afecteze salariul si celelalte drepturi. Orele absentate se pot acorda prin cumul, in conditiile stabilite de angajator.

ART.78. - (1) La incetarea contractului individual de munca din motive ce nu tin de persoana salariatului, angajatorii vor acorda acestuia o compensatie de cel putin un salariul lunar, in afara drepturilor cuvenite la zi.
(2) Prevederile alin. 1 sunt aplicabile atunci cand incetarea contractului individual de munca a intervenit ca urmare unor motive ce nu tin de persoana salariatului.

4. Dvs. nu puteati sa incheiati un CCM, in nume personal. Dvs. sunteti beneficiar al prevederilor CCMUNN incheiat de reprezentantii sindicatelor si patronatelor din tara.
Codul muncii are acest text care intradevar nu implica o obligatie ci doar o posibilitate, pentru ca aceasta posibilitate este lasata in seama negocierii contractelor colective de munca.

Din moment ce exista negociate prevederi in acest sens in Contractul colectiv de munca unic la nivel national, contract care este obligatoriu pentru toti angajatorii (indifernt de forma privata sau de nu si indifernt de marimea acestora), prevederile din acest CCMUN trebuie respecatte de taoti angajatorii.

Precizari din CCMUN 2007-2010 (Contract colectiv de muncă unic la nivel naţional pe anii 2007-2010 nr. 2895/2006
din 29/12/2006
Publicat in Monitorul Oficial, Partea V nr. 5 din 29/01/2007):

Art. 3. - (1) Clauzele contractelor colective de muncă produc efecte după cum urmează:
a) pentru toţi salariaţii încadraţi în unităţile din ţară, indiferent de forma de capital social (de stat sau privat, român sau străin/mixt), în cazul contractelor colective de muncă la nivel naţional;

Art. 78. - (1) La încetarea contractului individual de muncă din motive ce nu ţin de persoana salariatului, angajatorii vor acorda acestuia o compensaţie de cel puţin un salariu lunar, în afara drepturilor cuvenite la zi.
(2) Prevederile alin. 1 sunt aplicabile atunci când încetarea contractului individual de muncă a intervenit ca urmare a unor motive ce nu ţin de persoana salariatului.

Codul muncii:
Art. 236. - (1) Contractul colectiv de muncă este convenţia încheiată în formă scrisă între angajator sau organizaţia patronală, de o parte, şi salariaţi, reprezentaţi prin sindicate ori în alt mod prevăzut de lege, de cealaltă parte, prin care se stabilesc clauze privind condiţiile de muncă, salarizarea, precum şi alte drepturi şi obligaţii ce decurg din raporturile de muncă.
(4) Contractele colective de muncă, încheiate cu respectarea dispoziţiilor legale constituie legea părţilor.

Art. 241. - (1) Clauzele contractelor colective de muncă produc efecte după cum urmează:
a) pentru toţi salariaţii angajatorului, în cazul contractelor colective de muncă încheiate la acest nivel;
b) pentru toţi salariaţii încadraţi la angajatorii care fac parte din grupul de angajatori pentru care s-a încheiat contractul colectiv de muncă la acest nivel;
c) pentru toţi salariaţii încadraţi la toţi angajatorii din ramura de activitate pentru care s-a încheiat contractul colectiv de muncă la acest nivel;
d) pentru toţi salariaţii încadraţi la toţi angajatorii din ţară, în cazul contractului colectiv de muncă la nivel naţional.

Art. 243. - (1) Executarea contractului colectiv de muncă este obligatorie pentru părţi.
(2) Neîndeplinirea obligaţiilor asumate prin contractul colectiv de muncă atrage răspunderea părţilor care se fac vinovate de aceasta.

Buna tuturor. Va scriu pentru a va anunta ca am fost astazi din nou la director cu un extras din CIM in care sunt aratate drepturile pe care le am. Pana la urma a zis ca s-a interesat si el si ca am dreptate, prin urmare mi-a dat un salariu compensatoriu. Vreau sa va multumesc tuturor pentru sfaturile oferite si pentru incurajari. Acum sper sa gasesc un loc de munca...O zi buna si succes in cariera!
Si fiti atent cand semnati un nou CIM. Negociati clauzele (salariu, concediu de odihna, timpul si programul de lucru etc.) si apoi semnati.
Succes!

Alte discuții în legătură

Salariu compensatoriu in caz de concediere? georgeta58 georgeta58 Daca firma nu are CCM pe unitate si a dispus incetarea CIM din motive ce nu tin de persoana angajatului - concediere, in acest caz conform CCM la nivel ... (vezi toată discuția)
Salarii compensatorii daniela20 daniela20 Puteti sa-mi spuneti codul caen 4791 unde se incadreaza?La productie ,comert,etc?Si daca firma care are acest cod este obligata la plati compensatorii?In ... (vezi toată discuția)
Salarii compensatorii Towelie Towelie Buna ziua, M-ar interesa in ce conditii se acorda salariile compensatorii la o societate comerciala privata, avand in vedere ca se face o restructurare ... (vezi toată discuția)