avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 596 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... Accident de traseu, fise SSM - institutie de invatamant
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

Accident de traseu, fise SSM - institutie de invatamant

Buna ziua, am citit pe forum despre fisele SSM si despre accidentul de traseu si am cateva intrebari.
Eu fac naveta zilnic la o scoala din mediul rural schimband zilnic doua autobuze si evident, din cand in cand sunt accidente rutiere. Daca sunt anagajatul unei scoli ar trebui sa am si eu acea fisa SSM ? ( pana acum noi semnam doar niste fise PSI ) Si daca da, cine ar trebui sa fie responsabil cu instructajul ? Mentionez ca scoala e mica si avem doar director, contabil si secretar ca personal TESA.
Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Malek , utilizator 17:50, 26 Iunie 2014
Legea ssm nr. 319/ 2006 mentioneaza:
-art.9 (4) În cazul micro-întreprinderilor şi al întreprinderilor mici, în care se desfăşoară activităţi fără riscuri deosebite, angajatorul îşi poate asuma atribuţiile din domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă pentru realizarea măsurilor prevăzute de prezenta lege, dacă are capacitatea necesară în domeniu.
Normele metodologice de aplicare a legii ssm, aprobate prin HG nr. 1425/ 2006 cu modificarile si completarile ulterioare mentioneaza:
-art. 16 (1) In cazul intreprinderilor cu pana la 9 lucratori inclusiv, angajatorul poate efectua activitatile din domeniul securitatii si sanatatii in munca, daca se indeplinesc cumulativ urmatoarele conditii:
a) activitatile desfasurate in cadrul intreprinderii nu sunt dintre cele prevazute in anexa nr.5;
b) angajatorul isi desfasoara activitatea profesionala in mod efectiv si cu regularitate in intreprindere si/ sau unitate;
c) angajatorul a urmat cel putin un program de pregatire in domeniul securitatii si sanatatii in munca, cu o durata minima de 40 de ore si continutul prevazut in anexa nr. 6 lit. A, fapt care se atesta printr-un document de absolvire a programului de pregatire.
(2) In situatia in care nu sunt indeplinite conditiile prevazute la alin. (1), angajatorul trebuie sa desemneze unul sau mai multi lucratori ori poate organiza serviciul intern de prevenire si protectie si/ sau poate sa apeleze la servicii externe, in conditiile prezentelor norme metodologice.
(3) In cazul in care angajatorul/ lucratorii desemnati/ serviciile interne de prevenire si protectie nu au capacitatile si aptitudinile necesare pentru efectuarea tuturor activitatilor de prevenire si protectie prevazute la art.15, angajatorul trebuie sa apeleze la servicii externe pentru acele activitati de prevenire si protectie pe care nu le poate desfasura cu personalul propriu.
In cazul prezentat de dvs., angajatorul este directorul scolii. Sublinierile din text prezinta modul legal de desfasurare activitate ssm, pentru cazul prezentat de dvs.
Sunteti numai 3 persoane Tesa, dar mai sunt profesorii si invatatorii, ingrijitorii, administratorul, soferul, etc.
In scoli trebuie desfasurata activitate ssm, PSI-situatii de urgenta. Trebuie sa aveti fise individuale de instruire, separate si sa fiti instruiti.
Multumesc. Asa este cu totii suntem mai multi. Exista " cineva" din exterior care intocmeste fisele PSI ( stim ca e persoana autorizata )...sa inteleg ca tot acea persoana ar trebui sa faca si aceste fise SSM, nu ? Noua nu ni s-a cerut niciodata traseul efectuat zilnic desi ar fi util in cazul unui accident. Ce ar trebui sa fac ? Chiar am avut un accident rutier la 10 km de scoala dar nu m-a luat nimeni in seama....pentru viitor, ce ma sfatuiti sa fac ? Ii cer directorului sa semnez o asemenea fisa ?
Multumesc din nou.
Daca angajatorul nu isi asuma responsabilitatea, instruirea ssm poate fi efectuata de catre o firma autorizata de catre ITM/ inspectia muncii.
Persoana care intocmeste fisele PSI-SU, daca are si autorizare pe linie de ssm poate efectua si instruirea in acest domeniu.
Daca nu aveti fise ssm, nici traseul de la domiciliu la serviciu si perioada de timp, nu sunt mentionate intr-un document oficial, caz in care, daca sunteti victima unui eveniment rutier, atunci acesta nu poate fi cercetat/ inregistrat ca AM si nici nu puteti beneficia de drepturile legale pentru un AM.
Am inteles...si totusi...in cazul unui accident ( fara a avea aceste fise semnate...caci momentan nu exista )...angajatii ce pot face...sa dam scoala in judecata ? Ne adresam ITM ?
In cazul producerii unui eveniment, puteti deschide actiune in instanta impotriva celor care aveau obligatia sa respecte legea, adica angajatorul.
Corect este sa sesizati ITM, in scris, cu nr. de inregistrare/ data asupra aspectului prezentat in aceasta discutie, daca angajatorul nu va lua masurile care se impun, in cel mai scurt timp, dupa o sesizare scrisa, cu nr. de inregistrare/ data adresata directorului scolii.

Alte discuții în legătură

Instruire ssm si psi - in cazul unui ong mihaiandreiburuiana mihaiandreiburuiana Buna ziua. Instruirea SSM si PSI intr-un ONG cu 10 membrii se poate face de o persoana desemnata care nu are cursul de SSM si PSI? (vezi toată discuția)
Materiale de instruire ssm su la societati nou infiintate lucratordesemnat lucratordesemnat Sunt numit lucrator desemnat la o societate nou infiintata unde este necesar sa angajam personal in regim de urgenta. De angajari se ocupa o firma specializata ... (vezi toată discuția)
E obligatoriu la firme contract cu ssm di psi ? elenaoboroc elenaoboroc Buna seara. Am o intrebare: Sunt medic stomatolog, am un cabinet individual de medicina dentara si in urma cu un an am avut un control de la ITM, de oarece ... (vezi toată discuția)