avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 441 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Paşapoarte, cărţi de ... Folosirea numelui dupa pronuntarea divortului
Discuție deschisă în Paşapoarte, cărţi de identitate, acte de stare civilă - formalităţi, obţinere, probleme

Folosirea numelui dupa pronuntarea divortului

Buna ziua,

S-a pronuntat divortul in urma cu mai mult de 30 de zile. Prin hotararea de divort, sotii au convenit ca fosta sotie sa revina la numele avut anterior casatoriei.
Pana la aceasta data continua sa foloseasca numele fostului sot. Acest fapt aduce prejudicii de imagine acestuia.
Cum se poate proceda legal pentru a determina fosta sotie sa nu mai foloseasca numele acestuia?
Se poate depune o sesizare la politie? Sunt demersuri ce se pot face cu ajutorul unui avocat?
Doamna respectiva se recomanda pe site-uri de socilizare si site-uri de joburi cu numele purtat in timpul casatoriei, acest lucru este foarte deranjant pentru fostul sot.

Va multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: Justitiarul711 , utilizator 19:54, 30 Iunie 2014
Actul de identitate care conţine date ce nu mai sunt în concordanţă cu realitatea
trebuie schimbat în termen de maximum 15 zile de la data la care au intervenit modificări în statutul civil al oricărui cetăţean.

Faceti o sesizare la serviciul de evidenta a persoanei de care apartine d-na. Atasati o copie dupa hotararea instantei care a pronuntat divortul. Hotararea sa fie investita. Subliniati pasajul unde instanta hotaraste ca dna sa-si reia numele avut inainte de casatorie. Organelor nu le place sa piarda timpul siin plus s-ar putea sa nu gaseasca pasajul respectiv.
Ce se va bucura dna ca nu ati uitat-o :yes:
Ultima modificare: Joi, 26 Iunie 2014
DlGoe, utilizator
s-a comunicat hotararea? a devenit definitiva?
Pt a se bucura de autoritate de lucru judecat si de forta executorie hotararea trebuie sa fie definitiva, adica sa fi expirat termenul legal in care putea fi atacata.

Numai daca acest lucru s-a intamplat, sotul are dreptul sa initieze demersuri vis a vis de schimbarea numelui fostei sotii.
Daca d.na nu vrea sa se prezinte la evidenta pentru schimbarea buletinului este strict problema ei, nu o poate obliga nimeni, cel mult primeste o amenda intre 40-80 lei. Evidenta nu duce pe nimeni cu forta la pozat. Eventual sectoristul sa o sensibilizeze pe d.na.in urma plangerii depuse de exsot. Ce sa faci, la casatorie doamnele isi doresc cu ardoare sa ramana pe numele lor, de fete, in schimb sotii nu si nu, le bat la cap cu vehementa, insistand sa treaca pe numele lor de cap de familie, pentru ca mai apoi la divort sotiile sa-si doreasca cu tot sufletul sa ramana pe numele sotilor, iar sotii sa insiste ca ele, doamnele exsotii, sa revina la numele avut anterior casatoriei. Nebanuite sunt caile Domnului. In definitiv ce va mai intereseaza pe dvs., fiecare raspunde pentru faptele lui. Exul sa depuna plangere.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pastrare nume dupa divort???? valira valira ce se intimpla in cazul in care in urma unei hotariri de divort definitiva si irevocabila sotia,care trebuia sa se intoarca la numele avut anterior casatoriei ... (vezi toată discuția)
Fosta sotie a sotului meu refuza sa-si schimbe numele ContSters256287 ContSters256287 Buna ziua. Sotul meu actual a fost casatorit pana in 2011, apoi a divortat. Pe actul de divort scrie clar ca sotia revine la numele anterior. In schimb ea ... (vezi toată discuția)
Neschimbarea cartii de identitate dupa divort marin2014 marin2014 Buna ziua Va rog sa imi dati un sfat cum sa procedez in urmatoarea problema. Anul trecut am divortat fara partaj, fosta sotie avand obligatia prin sentinta ... (vezi toată discuția)