avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 738 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Nelamurire vis\'a\'vis de sume achitate in avans
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Nelamurire vis'a'vis de sume achitate in avans

Buna ziua,

Sunt administrator la o asociatie relativ nou infiintata si m-am lovit prima oara de situatia achitarii unor plati in avans. Sunt nedumerita cum se diminueaza in registrul de casa aceste sume pe masura ce se platesc cheltuielile luna de luna?!

Concret, s-a achitat 300lei, reprezentand cheltuieli pe aprilie - 42 lei - si restul sume in avans. Cheltuielile pe luna mai sunt 52 lei. Din aceste sume, cate 10 lei sunt fond de reparatii in fiecare luna, care vin trecut in registrul fondului de reparatii, dar pe baza chiantei de 300 lei sau?! In registrul de casa am inregistrat 300 lei, dar cum scad cei 42 si 52 lei?

Multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: Adriantot , moderator 08:41, 27 Iunie 2014
Daca a platit in avans, inregistrati toata suma in RC si stabiliti cat reprezinta fond reparatii si cat intretinere avans, treceti in fisa apartamentului sumele stabilite, la intretinere o sa aveti in fisa apartamentului o suma, din care scadeti lunar suma din listele de intretinere pentru apartamentul respectiv.
Dupa ce ati taiat chitanta nu mai aveti treaba cu registru de casa, lucrati doar in fisele apartamentului!
De exemplu daca din 300 stabiliti 100 fond reparatii, treceti direct suma, pentru restu de 200 scadeti 42 pentru iunie si raman 158, pentru iulie 52 si raman 106, si tot asa pana cheltuie tot avansul si va achita alti bani.
Ultima modificare: Joi, 26 Iunie 2014
ContSters241232, utilizator
Urusag a scris:
Sunt administrator la o asociatie relativ nou infiintata si m-am lovit prima oara de situatia achitarii unor plati in avans. Sunt nedumerita cum se diminueaza in registrul de casa aceste sume pe masura ce se platesc cheltuielile luna de luna?!

In registrul de casa, asa cum s-a explicat si mai sus, se inregistreaza incasarea sumei si nu se "diminuiaza" nimic atunci cand se incaseaza.
In registrul de casa se diminiaza suma, soldul, doar atunci cand se fac plati din casa catre furnizori, prrestatori...
Pentru evidenta cotelor de intretinere trebuie sa lucrati cu fise individuale pe fiecare proprietar, unde inregistrati cotele datorate si sumele achitate pentru stingerea acestora.
Apoi lucrati cu registrul de fonduri unde faceti la fel inregistrari cu sumele datorate si cele incasate ce sting din datorie.
In ambele formulare se stabileste soldul dupa fiecare operatiune, sold ce poate fi debitor sau creditor.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Investitii asociatie de propietari timpuriu timpuriu se pot face investii de tipul : schimbul apometrelor din apartamente sau montari unui interfon la usa de la intrare in bloc ,din fondul de penalizari avand in ... (vezi toată discuția)
Activ-pasiv... si altele yaguaro_1st yaguaro_1st Prietena mea m-a rugat sa o ajut cu actele asociatiei. Cunosc ceva teorie, m-am intersectat cu acest domeniu dar imi dau seama ca am cateva nelamuriri acum, ... (vezi toată discuția)
Predare gestiune administrator bloc Ionel Manolache Ionel Manolache Doresc sa aflu unde este legal sa se inregistreze restantele (sume neincasate) de la intretinere. Concret va dau niste cifre orientative : 1. sold casa ... (vezi toată discuția)