avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 740 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Alcool la volan - infractiune sau contraventie?
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Alcool la volan - infractiune sau contraventie?

Acum aproximativ o luna, cam pe la ora 23, prietenul meu a fost surprins de politie in stare de ebrietate la volan. Conducea cu viteza legala, cu centura pusa si respecta toate regulile de circulatie, mai putin cea cu alcoolul la volan, deoarece fortat de circumstante a trebuit sa plece urgent cu masina. La testarea cu etilotestul a iesit valoarea de 0,47, dupa care a fost insotit de politisti la INML unde i-au fost recoltate 2 probe de sange, pe care le-a platit. Acum am reusit sa aflam valorile si la sange, si anume: 0,85 si 0,65. De la politistul care are dosarul lui am aflat ca, dupa noul cod, nu se mai face media intre cele 2 probe. De ce a fost atunci recoltate si platite 2 probe, daca nu se ia in considerare decat prima dintre ele?? De ce nu se face media? Pe langa asta, politistul a spus ca este posibil sa primeasca amenda, achitarea cheltuielilor judecatorului sau munca in folosul comunitatii, dar ca depinde de decizia judecatorului. Avand in vedere ca, dupa noua legislatie, conducatorii auto care sunt prinsi la volan cu alcoolemie mai mare de 0,80 risca de la 1 an la 5 ani de inchisoare sau amenda penala, care sunt sansele sa scape mai usor din aceasta situatie luand in considrare faptul ca are cazierul curat si ca a respectat legea mereu, aceasta fiind prima abatere?? Cum putem sa recuperam permisul mai repede si care este pedeapsa pe care poate sa o primeasca avand in vedere ca nu este cu mult depasit pragul limita de 0,80, de unde se considera infractiune?? Am vazut cazuri cu nivel mai ridicat de alcool si nu au primit pedeapsa cu inchisoarea. Cum credeti ca trebuie sa actionam in continuare?? Poate judecatorul sa dea o sentinta favorabila?? Puteti sa ne recomandati un avocat cu expertiza in acest domeniu? Multumesc anticipat.
Ultima modificare: Joi, 26 Iunie 2014
cristinaenache, utilizator
Cel mai recent răspuns: Radu110291 , utilizator 19:01, 1 Ianuarie 2015
Dupa ce a iesit la sange este infractiune.
Am inteles, mltumesc. Dar avand in vedere ca este depasita limita cu doar 0,05 poate sa primeasca o pedeapsa mai mica? Dumneavoastra ce credeti?
Conteaza foarte mult cu cat este depasita limita legala.

Cat priveste legea mai favorabila ar putea ca avocatul lui sa isi dea silinta si sa caute argumente serioase pentru a nu se ajunge la o condamnare grava si cu cazier.

Ultima modificare: Vineri, 27 Iunie 2014
Admin, administrator
Din cate am citit eu, daca este sub valoarea de 0,80 fapta este considerata contraventie si se pedepseste cu amenda. Dar prietenul meu a depasit valoarea aceasta cu doar 0,05 si pentru o diferenta de 0,05 fapta savarsita este considerata infractiune. Se poate totusi ca judecatorul sa decida doar sanctionarea cu amenda penala si nu cu inchisoare?
Amenda penala inseamna condamnare si permisul se anuleaza.
În cazul infracţiunilor pentru care legea prevede pedeapsa amenzii sau pedeapsa închisorii de cel mult 7 ani, procurorul poate renunţa la urmărirea penală când, în raport cu conţinutul faptei, cu modul şi mijloacele de săvârşire, cu scopul urmărit şi cu împrejurările concrete de săvârşire, cu urmările produse sau care s-ar fi putut produce prin săvârşirea infracţiunii, constată că nu există un interes public în urmărirea acesteia.
Daca procurorul nu apreciaza in sensul acesta, aveti posibilitatea in cursul urmăririi penale, după punerea în mişcare a acţiunii penale,sa încheiati un acord cu acesta, ca urmare a recunoaşterii vinovăţiei in care sa se stabileasca, felul şi cuantumul, precum şi forma de executare a pedepsei ori soluţia de renunţare la aplicarea pedepsei sau de amânare a aplicării pedepsei.Asistenta juridica este obligatoria.
In cazul renuntarii la aplicarea pedepsei si amanarii aplicarii pedepsei permisul nu se anuleaza.
Ultima modificare: Vineri, 27 Iunie 2014
Cabinet de Avocat ”Patrascu Razvan”, Avocat

Alte discuții în legătură

0.66 in aerul expirat alini alini Buna ziua.In data de 28.08.2010 la ora 10:30 am fost oprit de catre un echipaj al politiei pt efectuarea unui asa zis \"control de rutina\" in urma caruia prin ... (vezi toată discuția)
Permis retinut Catalin1996 Catalin1996 Buna ziua. Vin si eu cu niste intrebari si nelamuriri. Pe data de 24.04.2016 am fost oprit de catre un echipaj de politie in jurul orei 02.20 si mi s-a pus ... (vezi toată discuția)
Alcool la volan AndreiBota AndreiBota Buna ziua in data de 19.02.2016 am fostt prins baut la volan 0,44 in aer si 1 la mie in sange o singura proba. Va rog sa imi raspundeti ce mi se poate ... (vezi toată discuția)