Potrivit prevederilor art. 25 din Legea administratiei publice locale 215/2001, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, alesii locali sunt primarul, consilierii locali, presedintele consiliului judetean si consilierii judeteni. In asigurarea liberului exercitiu al mandatului lor, acestia indeplinesc o functie de autoritate publica, beneficiind de dispozitiile legii penale cu privire la persoanele care indeplinesc o functie ce implica exercitiul autoritatii de stat.
Totodata, potrivit prevederilor art. 66 alin. (1) din acelasi act normativ primarii comunelor pot angaja, in limita numarului maxim de posturi aprobate, un consilier personal. Primarii oraselor, municipiilor si ai municipiilor resedinta de judet pot infiinta, in limita numarului maxim de posturi aprobate, cabinetul primarului, compartiment distinct format din:
a) maximum doua persoane, la orase si municipii;
b) maximum 4 persoane, la municipii resedinta de judet.
Personalul prevazut la alin. (1) este numit si eliberat din functie de catre primar si isi desfasoara activitatea in baza unui contract individual de munca pe durata determinata, incheiat in conditiile legii, pe durata mandatului primarului. Deasemenea, legea prevede ca atributiile personalului prevazut la art. 66 alin. (1) se stabilesc prin dispozitie a primarului.
Totodata, potrivit prevederilor art. 30 din Statutul alesilor locali, aprobat prin Legea 393/2004 , cu modificarile si completarile ulterioare, la incetarea mandatului de primar, de viceprimar, de presedinte sau vicepresedinte al consiliului judetean persoanele in cauza isi reiau activitatea in executarea acelorasi contracte de munca sau acte de numire.
In concluzie si o persoana care lucreaza in invatamant poate fi angajat in functia de consilier al primarului, sau mai bine zis la cabinetul primarului.