avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 516 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Învăţământ - probleme ... Hotarari judecatoresti
Discuție deschisă în Învăţământ - probleme juridice conexe

Hotarari judecatoresti

Buna ziua,
In dosarul 6159/121/2012, de la T Galati s-a hotarat aplicarea dispoziţiilor Legii nr. 221/2008, prin care s-a aprobat O.G. nr. 15/2008 începând cu data de 01.01.2010 pana la 13.05.2011.
In acelasi dosar, la data de 07.03.2013 C A Galati a respins ca nefondat recursul, iar profesorii ar trebui sa-si primeasca banii.Pana acum insa, nu s-a virat nici un ban, pentru ca, din cate am inteles, sunt alte hotarari mai vechi ce trebuie platite.
Imi puteti spune daca, asa cum am inteles eu, aceasta decizie este irevocabila si executorie si cand ar trebui sa fie virati banii?
Daca hotararea nu se aplica inca ce solutie am si cui trebuie sa ma adresez? Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 11:42, 28 Iunie 2014
Va puteti adresa unui executor judecatoresc , insa plata se va face esalonat in 5 ani ,potrivit art.XI din OUG 92/2012, si anume:

Articolul XI
(1) Plata sumelor prevăzute prin hotărâri judecătoreşti având ca obiect acordarea unor drepturi de natură salarială stabilite în favoarea personalului din instituţiile şi autorităţile publice, devenite executorii în perioada 1 ianuarie-31 decembrie 2013, se va realiza astfel:

a)în primul an de la data la care hotărârea judecătorească devine executorie se plăteşte 5% din valoarea titlului executoriu;
b)în al doilea an de la data la care hotărârea judecătorească devine executorie se plăteşte 10% din valoarea titlului executoriu;
c)în al treilea an de la data la care hotărârea judecătorească devine executorie se plăteşte 25% din valoarea titlului executoriu;
d)în al patrulea an de la data la care hotărârea judecătorească devine executorie se plăteşte 25% din valoarea titlului executoriu;
e)în al cincilea an de la data la care hotărârea judecătorească devine executorie se plăteşte 35% din valoarea titlului executoriu.
(2) În cursul termenului prevăzut la alin. (1), orice procedură de executare silită se suspendă de drept.
(3) Sumele prevăzute la alin. (1), plătite în temeiul prezentei ordonanţe de urgenţă, se actualizează cu indicele preţurilor de consum comunicat de Institutul Naţional de Statistică.
(4) Prin ordin al ordonatorilor principali de credite va fi stabilită procedura de efectuare a plăţii titlurilor executorii, cu respectarea termenelor prevăzute la alin. (1).
Multumesc pentru raspunsuri. Nu mi-am dat seama din dosar daca este executorie sentinta. Daca nu ma insel, nu trebuia sa fi primit 5% inca din 2013, iar in 2014 10%?
Se pot prescrie aceste plati daca nu apelez la un executor judecatoresc? Adica, pe de o parte, as mai astepta jumatate de an-1 an poate se rezolva problema, pe de alta parte e dreptul meu, sunt banii mei.
Cand a fost comunicata hotararea?
Imprejurarea ca exista alte HJ mai vechi, nu e treaba dv., scoala trebuia sa faca demersurile catre MEN sa vireze sumele in conturi. ISJ a cerut cateva situatii cu hotararile aflate in plata, pronuntate in 2013, 2014 si stadiul procesual al dosarelor aflate pe rol. E ceva putred acolo.
Ultima modificare: Vineri, 27 Iunie 2014
elena138, utilizator
Hotararea este executorie , iar dreptul de a cere executarea silita se prescrie in termen de 3 ani de la data nasterii dreptului de a solicita executarea silita.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Despagubiri de natura salariala voicualinacosmina voicualinacosmina In cazul in care un salariat concediat nelegal a obtinut in instanta acordarea de despagubiri echivalente cu salariile de care ar fi beneficiat pana in ... (vezi toată discuția)
Hotarare definitiva prin neapelare ilianarusu ilianarusu Am hotarare definitiva prin neapelare pentru recuperarea unor drepturi salariale.Se mai aplica ord.71/2009 daca hotararea definitiva este din 2014? Pana cand ... (vezi toată discuția)
Hotarari judecatoresti Nelo Nelo Buna ziua. Lucrez la o scoala care , in urma unei hotarari judecatoresri devenita definitiva si irevocabila la 7 ianuarie 2014, trebuie sa plateasca o suma de ... (vezi toată discuția)