avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1784 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... zile lucratoare
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

zile lucratoare

este legal sa lucrezi 8 zile fara nici o zi libera?
Cel mai recent răspuns: taga , utilizator 19:07, 27 Iunie 2014
Nu este legal.

Codul Muncii prevede :
art.113 (1) Repartizarea timpului de muncă în cadrul săptămânii este, de regulă, uniformă, de 8 ore pe zi timp de 5 zile, cu două zile de repaus.
...

Art. 137
(1) Repausul saptamanal se acorda in doua zile consecutive, de regula sambata si duminica.
(2) In cazul in care repausul in zilele de sambata si duminica ar prejudicia interesul public sau desfasurarea normala a activitatii, repausul saptamanal poate fi acordat si in alte zile stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil sau prin regulamentul intern.

Neacordarea repausului sapatmanal constituie contraventie sanctionata de catre ITM cu amenda de la 1.500 lei la 3.000 lei.
Deci ,daca sunt pontata opt zile ,pot actiona in judecata acest lucru?
Pentru ce sa actionati in instanta?
faptul ca trebuie sa lucrez opt zile fara nici o zi libera.( vineri,sambata,duminica,luni,marti ,miercuri,joi,vineri)
Mai bine depuneti o sesizare la ITM/Inspectia Muncii. Raspunsul il veti primi in termen de 30de zile de la data inregistrarii petitiei, pe cand, in cazul unei actiuni in instanta, puteti astepta verdictul si cativa ani.

Alte discuții în legătură

Program de lucru, zile libere consecutive DLR DLR Buna seara, Am si eu o nelamurire, daca puteti sa ma ajutati. Am urmatorul program la serviciu: Sap. 1: Duminica 13 Noiembrie - Sambata 19 ... (vezi toată discuția)
Ture rotative de 8 ore ionut22222 ionut22222 Buna ziua, Ma adresez dumneavoastra cu o problema pe care as dori sa o lamuresc inainte de a discuta cu angajatorul. Intamplator am ajuns la o firma care are ... (vezi toată discuția)
4 schimburi aprilia12 aprilia12 Buna ziua. As dori sa aflu daca urmatorul tip de program de lucru este legal si daca nu ce as putea face... 2 zile schimbul 1 2 zile schimbul 2 2 zile ... (vezi toată discuția)