avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 638 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Ture rotative de 8 ore
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Ture rotative de 8 ore

Buna ziua,
Ma adresez dumneavoastra cu o problema pe care as dori sa o lamuresc inainte de a discuta cu angajatorul. Intamplator am ajuns la o firma care are o formula cel putin ciudata de lucru si anume 6 zile lucru cu doua zile pauza. Programul este 24 din 24, 7 din 7, 365 /an.
Intrebarea este daca este legal sau nu in conditiile in care legea specifica ]repausul saptamanal este de 48 de ore. S-ar putea spune ca dupa 6 zile urmeaza 48 ore pauza deci legal, bine bine dar, atunci saptamana se transforma din 7 zile in 8 zile si nu cred ca este prea ok. pentru ca nu se mai respecta termenul: Repausul saptamanal la care face referire legea. Mie unul mi se pare ca este o fortare prin care la fiecare 8 zile una este lucrata in plus.

Art. 137. [repausul saptamanal]
(1) Repausul saptamanal este de 48 de ore consecutive, de regula sambata si duminica.
(2) In cazul in care repausul in zilele de sambata si duminica ar prejudicia interesul public sau desfasurarea normala a activitatii, repausul saptamanal poate fi acordat si in alte zile stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil sau prin regulamentul intern.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 17:22, 3 Martie 2019
Art.113 C.mun.
(1) Repartizarea timpului de muncă în cadrul săptămânii este, de regulă, uniformă, de 8 ore pe zi timp de 5 zile, cu două zile de repaus.
....

Intr-adevar, nu se respecta prevederile Codului Muncii cu privire la repausul saptamanal, situatia in care puteti sesiza ITM-ul.

In cazul dvs., pentru afi respectate , prevederile Codului Muncii , in prima saptamanatrebuie sa ucrati 6 zile urmate de 2 zile de repaus , apoi va trebui in urmatoarea saptamana sa lucrati 4 zile si 2 zile de repaus... aveti asa un program ?
Multumesc pentru raspuns. Programul se vrea a fi continuu 6 zile munca cu 2 zile pauza urmate de 6 cu 2 si tot asa, deci fara a se tine cont de "regula saptamanii de 7 zile". La un moment dat in cursul lunii se poate acorda un liber sau doua in plus ca fiind zile de recuperare, in functie de cate ore s-au lucrat in plus, insa, programul de baza ramane neschimbat: trebuie sa fii 6 cu 2.
In acest caz, sesizati ITM-ul si/sau Inspectia Muncii.

Nerespectarea legilor si a altor acte normative care reglementeaza domeniul muncii, relatiile de munca, securitatea si sanatatea in munca poate fi sesizata Inspectoratului Teritorial de Munca si/sau Inspectiei Muncii.

Sesizarile pot fi transmise catre ITM (Inspectoratul Teritorial de Munca) prin:
- posta;
- e-mail;
- fax;
- inregistrate chiar la sediul institutiei.

Art.260 C.mun.
(1) Constituie contraventie si se sanctioneaza astfel urmatoarele fapte:
....
j) nerespectarea prevederilor legale privind acordarea repausului saptamanal, cu amenda de la 1.500 lei la 3.000 lei;
.....
(2) Constatarea contraventiilor si aplicarea sanctiunilor se fac de catre inspectorii de munca.
....

Inca o data va multumesc pentru raspuns si promptitudine.
O sa va tin la curent cu eventualele schimbari.
Pontaj grafic

Alte discuții în legătură

Program de lucru, zile libere consecutive DLR DLR Buna seara, Am si eu o nelamurire, daca puteti sa ma ajutati. Am urmatorul program la serviciu: Sap. 1: Duminica 13 Noiembrie - Sambata 19 ... (vezi toată discuția)
Program de munca legal/ilegal HostyB HostyB Buna ziua, Sunt instructor de educatie la un liceu pentru copii cu deficiente. De cand m-am angajat mi s-a comunicat ca am dreptul la o singura zi libera pe ... (vezi toată discuția)