avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 788 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită Termeni juridici ???? Actiunea pauliana
Discuție deschisă în Executare silită

Termeni juridici ???? Actiunea pauliana

„Prescriptibilitatea acţiunii revocatorii.
În privinţa prescripţiei extinctive, trebuie făcută distincţia între prescriptibilitatea dreptului de creanţă al creditorului şi, respectiv, prescriptibilitatea dreptului de a formula acţiunea revocatorie. Deşi legea nu prevede, pentru admisibilitatea acţiunii revocatorii este necesar ca dreptul de creanţă al creditorului să nu se fi prescris extinctiv, cerinţă de altfel similară şi pentru introducerea acţiunii oblice (a se vedea comentariul art. 1560 NCC). Articolul 1564 NCC reglementează un termen special, de un de zile, pentru prescrierea dreptului creditorului de a introduce acţiunea revocatorie. Termenul se calculează în funcţie de două momente alternative: data la care creditorul a cunoscut, respectiv data la care creditorul trebuia să cunoască prejudiciul ce rezultă din actul atacat. De semnalat că ambele momente sunt raportate la data cunoaşterii prejudiciului, şi nu la data încheierii actului juridic fraudulos.
Primul moment este subiectiv, denumind data la care debitorul, în mod efectiv, a cunoscut prejudicul cauzat prin încheierea actului juridic, iar cel de-al doilea moment este obiectiv, fiind determinat de la caz la caz, în funcţie de împrejurări, de trăsăturile şi pregătirea creditorului etc.„
Imi pare rau , cu termenii acestia cu prescriptia nu prea inteleg bine , mai pe romaneste fals sau adevarat : - actiunea paulina se poate prescrie dupa trei ani dela data intabularii a apt. pe numele noului propietar [ intabulat 27-07-2011 si se implinesc 3 ani in 27-07-2014 ] in 19 feb s-a dat hotarare judecatoreasca pt executare silita si mi-s-a facut propire pe salariu ,acum ramanad iar fara servici din cauza restructurarii posturilor . Ce se poate intampla in continuare . Va multumesc

Alte discuții în legătură

Ce inseamna acest art ...dar spus mai pe inteles nikolos nikolos Conform art. 1564 din Codul Civil prevede ca dreptul la actiune se prescrie in termen de un an de la data la care creditorul a cunoscut sau trebuia sa cunoasca ... (vezi toată discuția)
Actiune pauliana - prescriptia dreptului material la actiune credite credite Dupa cat timp de la instrainarea unui imobil nu mai pot introduce o actiune Paulina? (vezi toată discuția)
Vanzare sau donatie imobil Remus47 Remus47 In cazul unui imobil susceptibil de a fi executat silit pot face donatie catre o ruda de gradul 1 ? Ce este mai sigur donatie sau contract de vanzare cumparare ... (vezi toată discuția)