avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 537 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Care sunt modalitatile de recuperare posibile a ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Care sunt modalitatile de recuperare posibile a garantiei de inchiriere?

Buna ziua.
Din ce m-am documentat pana acum am inteles ca in cazul inchirierii unei locuinte contractul inregistrat la fisc sau autentificat la notar este executoriu, dar ca si un simplu contract facut intre parti poate avea valoare in instanta, desi nu este executoriu. Nu am inteles in schimb daca in cazul contractului inregistrat la fisc sau autentificat, executoriu se refera si la garantie sau doar la recuperarea chiriei de catre proprietar si evacuarea chiriasilor.

Tot din ce am citit pe net am inteles ca foarte multi proprietari uita de omenie si la sfarsitul contractului de inchiriere gasesc tot felul de modalitati pentru a returna cat mai putin sau chiar deloc garantia.

Imi puteti spune va rog care sunt modalitatile de a ma asigura ca voi putea sa recuperez garantia care se cere la inchiriere? Trebuie neaparat ca acel contract sa fie inregistrat la fisc/autentificat sau are valoare chiar si un contract facut "de mana" intre cele 2 parti?

Daca proprietarul nu doreste un contract oficial si as accepta aceasta posibilitate si la final as constata ca nu prea mai vrea sa returneze garantia in cuantum de 1-2 chirii eu as putea sa nu eliberez locuinta si sa mai stau acolo inca 1-2 luni fara ca sa fiu acuzata de violare de domiciliu sau ceva asemanator? Nu suna incantator, dar incerc sa imi dau seama dinainte de posibilitatile pe care le am in conditiile in care nu foarte multi proprietari vor sa incheie un act oficial de inchiriere si poate nu as da peste unul care ar da omenia pe bani, asa ca si o cale de mijloc ar fi o solutie.

Multumesc

PS: Chitantele facute "de mana" pentru plata chiriei au vreo valoare sau plata trebuie facuta neaparat printr-o modalitate oficiala (plata in cont bancar) ?
Ultima modificare: Sâmbătă, 28 Iunie 2014
silvy10, utilizator

Alte discuții în legătură

Contract de inchiriere ninanaescu ninanaescu Buna ziua!Am si eu o rugaminte!Puteti sa-mi spuneti,va rog frumos,daca un contract de inchiriere trebuie facut neaparat la notar sau se poate si prin inscris ... (vezi toată discuția)
Apartament inchiriat fara forme legale, repercusiuni chirias tuilleries tuilleries Buna ziua! Va rog sa ma lamuriti in urmatoarea chestiune: daca o persoana inchiriaza apartamentul si nu depune contract de inchiriere la fisc pentru plata ... (vezi toată discuția)
Recuperare garantie in cazul unui apartament inchiriat edm_addicted edm_addicted Ma scuzati daca am postat unde nu trebuia insa era singura arie care parea sa se apropie de problema mea. Asadar, am inchiriat un apartament acum vreo 2 ani ... (vezi toată discuția)