avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 408 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... alterarea integritatii datelor informatice
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

alterarea integritatii datelor informatice

ma poate ajuta cineva cu info privind latura obiectuva a infractiunii de alterare a integritatii datelor informatice?
ma intereseaza in special alin. 2 din art. 442 din CP: "Transferul neautorizat de date dintr-un sistem informatic se pedepseşte cu închisoare strictă de la 3 la 12 ani. "
multumesc
Cel mai recent răspuns: trope_doi , utilizator 22:01, 11 Mai 2009
sunteti sigur ca ati indicat bine articolul?
da.
revin cu precizarea ca este vorba despre art. 442 din codul penal care se va aplica incepand cu 01.09.2009.
mi-am dat seama, de aceea am intrebat. Noul Cod penal va intra in vigoare in sept. Pana atunci se aplica legea penala actuala. sustragerea neautorizata de date dintr-un sistem informatic inseamna ca o persoana acceseaza un sist informatic, respectiv un computer apartinand altei persoane, fara a avea acest drept. Il poate accesa , sustrage informatii, sterge datele existente sau a le altera, adica a le compromite continutul, facandu-le inoperabile.
Deocamdata transferul neautorizat e prevazut ca infractiune in L 161/2003 privind unele masuri pentru asigurarea transparentei..., care a suferit unele modif si completari...
ART. 44 (...)
(2) Transferul neautorizat de date dintr-un sistem informatic se pedepseste cu inchisoare de la 3 la 12 ani.
(3) Cu pedeapsa prevazuta la alin. (2) se sanctioneaza si transferul neautorizat de date dintr-un mijloc de stocare a datelor informatice.
Tentativa se pedepseste.

Elementul material, in cazul alterarii datelor, se realizeaza prin actiunea de alterare neautorizata de date sau programe de calculator. Notiunea de alterare are sensul de modificare sau schimbare si implica cerinta ca acest act sa fie savarsit fara drept (ilegitim). Ex de alterare: adaugare de date noi sau combinarea celor existente (legitime) cu alte date.

Cat priveste latura obiectiva in cazul transferului neautorizat... comportamentul infractional consta in transferul fara drept a datelor respective.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Violarea corespondentei electronice nicole_enache1985 nicole_enache1985 [quot]buna ziua, acum cateva zile cineva mi-a spart parola la adresa de yahoo messenger si a listat niste discutii pe care le-am avut cu o alta persoana. ... (vezi toată discuția)
Parola si cont sparte. utilizare fara acordul meu Alinn2012 Alinn2012 Treaba sta in felul urmator. Mi-a fost sparta parola la Messenger, s-a intrat fara acordul meu pe respectivul cont, s-a utilizat contul meu si au fost trimise ... (vezi toată discuția)
Violarea corespondentei electronice viorel42 viorel42 in urma cu aproximativ 30 de zile a inceput un calvar ptr mine,o cunostinta mi-a spart parola la un cont pe facebook si posteaza in numele meu,nu s-a oprit ... (vezi toată discuția)