1. depunerea actelor la somaj se face personal
2. concediu fara plata se acorda in baza cererii dvs personale; Desfacerea contractului de munca se face printr-o decizie care trebuie sa va fie comunicata la adresa de domiciliu.
3.E bine sa trimiteti o instiintare scisa (cu confirmare de primire) privitor la noua resedinta ca loc de comunicare a actelor. cel mai bine ar fi otusi sa aveti pe cineva care sa va verifice casuta postala din Bucuresti, avand in vedre ca angajatorul e obligat sa trimita acte la adresa de domiciliu.
4.Dosarul de somaj se depune in judetul unde aveti domiciliu, respectiv in Bucuresti.
5. Valoare aindemnizatiei de somaj nu depinde de studii c de salariile avute in ultimele 12 luni functie de vechimea in munca.
Art. 39. - (1) Indemnizaţia de şomaj se acordă şomerilor prevăzuţi la art. 17 alin. (1), pe perioade stabilite diferenţiat, în funcţie de stagiul de cotizare, după cum urmează:
a) 6 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin un an;
b) 9 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin 5 ani;
c) 12 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare mai mare de 10 ani.
(2) Cuantumul indemnizaţiei de şomaj prevăzute la alin. (1) este o sumă acordată lunar şi în mod diferenţiat, în funcţie de stagiul de cotizare, după cum urmează:
a) 75% din salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată, în vigoare la data stabilirii acestuia, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin un an;
b) suma prevăzută la lit. a) la care se adaugă o sumă calculată prin aplicarea asupra mediei salariului de bază lunar brut pe ultimele 12 luni de stagiu de cotizare, a unei cote procentuale diferenţiate în funcţie de stagiul de cotizare.
(3) Cotele procentuale diferenţiate în funcţie de stagiul de cotizare, prevăzute la alin. (2) lit. b), sunt:
a) 3% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin 3 ani;
b) 5% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin 5 ani;
c) 7% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin 10 ani;
d) 10% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin 20 de ani.
6. Se poate solicita AJOFM depunerea in cont bancar, dar va trebui totusi sa va prezentati lunar la viza in Bucuresti.
In cazul in care plecati din tara trebuie sa facetti cerere de suspendare a somajului.
Art. 45. - (1) Suspendarea plăţii indemnizaţiilor de şomaj acordate beneficiarilor are loc după cum urmează:
a) la data la care nu şi-a îndeplinit obligaţia prevăzută la art. 41 alin. (1) lit. a);
b) pe perioada îndeplinirii obligaţiilor militare;
c) la data încadrării în muncă, conform legii, pe o perioadă de cel mult 12 luni;@
d) la data plecării din ţară pe o perioadă mai mică de 3 luni, la cererea persoanei, precum şi, după caz, la data obţinerii autorizării pentru menţinerea plăţii indemnizaţiei de şomaj, la cererea persoanei care se deplasează în interiorul Comunităţii Europene şi al Spaţiului Economic European pentru a căuta un loc de muncă şi doreşte să îşi menţină plata indemnizaţiei de şomaj;
OUG nr. 28/2009 prevede prelungirea cu 3 luni a perioadei de acordare a indemnizatiei de somaj. Astfel, persoanele ale caror raporturi de munca sau de serviciu inceteaza dupa intrarea in vigoare a ordonantei de urgenta, dar nu mai tarziu de 31 decembrie 2009, vor beneficia de o prelungire cu 3 luni a perioadei de acordare a indemnizatiei de somaj.
Corect, am uitat sa precizez, perioadele de la art 39 se prelungesc anul acesta cu 3 luni.
Atentie va trebui sa aiba doamna si la data depunerii dosarului avamd in vedere ca are din cate am inteles 1 an lucrat la aceasta firma. Daca nu mai aveti alte luni lucrate anterior va trebvui sa depuneti foarte repede dosarul de somaj deoarecelg 76/2002 zice:
Art. 34. - (1) ªomerii prevăzuţi la art. 17 alin. (1) beneficiază de indemnizaţie de şomaj dacă îndeplinesc cumulativ următoarele condiţii:
a) au un stagiu de cotizare de minimum 12 luni în ultimele 24 de luni premergătoare datei înregistrării cererii;
(3) ªomerii prevăzuţi la art. 17 alin. (2) beneficiază de indemnizaţii de şomaj dacă îndeplinesc cumulativ următoarele condiţii:
a) sunt înregistraţi la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă în a căror rază teritorială îşi au domiciliul;
b) nu realizează venituri sau realizează din activităţi autorizate potrivit legii venituri mai mici decât indemnizaţia de şomaj;
c) nu îndeplinesc condiţiile de pensionare, conform legii.
Multumesc pt ajutor...dar as mai avea inca o intrebare:
- in maxim cat timp dupa ce am fost trimisa in somaj pot depune dosarul de somaj?adica...daca eu la inceputul lunii iunie sunt trimisa in somaj...si nu apuc sa depun inca dosarul....la intoarcerea peste 4 luni as putea sa fac acest lucru?
Daca cererea pentru acordarea indemnizatiei de somaj este depusa in 30 de zile de la data incetarii c.i.m., atunci indemnizatia de somaj va fi acordata de la aceasta data.
Daca cererea este inregistrata dupa expirarea termenului de 30 de zile, dar nu mai tarziu de 12 luni de la data incetarii c.i.m., indemnizatia de somaj se acorda incepand cu data inregistrarii cererii.