avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 493 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Ore suplimentare
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Ore suplimentare

in contractul pe care l,am semnat cu mapn,ul scrie ca lucrez 40ore pe sapt max 48 ore nu mai mult de 168ore pe luna.....dar in realitate eu fac paza si lucrez 24 cu 48 iar intr.o luna fac in jur de 9 sau 10 servicii ceea ce inseamna in jur de 240ore....diferenta de la 168 la 240 nu imi este rasplatita , vreau articole si legii concrete din care sa reiasa k am dreptul la zile libere sau a fiu platit.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 06:56, 30 Iunie 2014
Continuati unde ati inceput.
Art. 122 Codul muncii
(1) Munca suplimentara se compenseaza prin ore libere platite in urmatoarele 60 de zile calendaristice dupa efectuarea acesteia.
(2) In aceste conditii salariatul beneficiaza de salariul corespunzator pentru orele prestate peste programul normal de lucru.
(3) In perioadele de reducere a activitatii angajatorul are posibilitatea de a acorda zile libere platite din care pot fi compensate orele suplimentare ce vor fi prestate in urmatoarele 12 luni.

Art. 123
(1) In cazul in care compensarea prin ore libere platite nu este posibila in termenul prevazut de art. 122 alin. (1) in luna urmatoare, munca suplimentara va fi platita salariatului prin adaugarea unui spor la salariu corespunzator duratei acesteia.
(2) Sporul pentru munca suplimentara, acordat in conditiile prevazute la alin. (1), se stabileste prin negociere, in cadrul contractului colectiv de munca sau, dupa caz, al contractului individual de munca, si nu poate fi mai mic de 75% din salariul de baza.
Nerespectarea legilor si a altor acte normative care reglementeaza domeniul muncii, relatiile de munca, securitatea si sanatatea in munca poate fi sesizata Inspectoratului Teritorial de Munca si/sau Inspectiei Muncii.

Sesizarile pot fi transmise catre ITM (Inspectoratul Teritorial de Munca) prin:
- posta;
- e-mail;
- fax;
- inregistrate chiar la sediul institutiei.

Art.260 C.mun.
(1) Constituie contraventie si se sanctioneaza astfel urmatoarele fapte:
....
i) nerespectarea dispozitiilor privind munca suplimentara, cu amenda de la 1.500 lei la 3.000 lei;
.....
(2) Constatarea contraventiilor si aplicarea sanctiunilor se fac de catre inspectorii de munca.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contrac de munca Hozoiu Hozoiu Bună ziua! Lucrez ca inginer energitician de 9luni. Patronul mi a oferit un salar de 2800lei/luna. În lunile cu 31 de zile, lucrez câte 184 ore și tot ... (vezi toată discuția)
278 de ore pe lună este legal? Balan Manix Balan Manix Lucrez 278 de ore pe lună,si salariul este minim pe economie fără să mă plătească pentru orele suplimentare.Eu lucrez ca agent de securitate.Vreau să ... (vezi toată discuția)
Zile libere andreeastef andreeastef BUNA ZIUA, LA CATE ZILE LIBERE AI DREPTUL LUNAR DACA LUCREZI 8 ORE PE ZI SI DOUA SAMBETE SI DUMINICI PE LUNA PROGRAM DE 12 ORE? VA MULTUMESC (vezi toată discuția)