avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 578 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Contrac de munca
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Contrac de munca

Bună ziua! Lucrez ca inginer energitician de 9luni. Patronul mi a oferit un salar de 2800lei/luna. În lunile cu 31 de zile, lucrez câte 184 ore și tot același salar îl iau. Legea muncii spune ca nu ai voie sa lucrez mai mult de 40ore/saptm, adică 160ore/luna. Diferența de 24ore, nu ar trebuie sa mi le plăteasca ca ore suplimentare? E normal salariul meu, având studii superioresi lucrând în domeniu?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:20, 16 Noiembrie 2019
1. Incepând cu data de 1 ianuarie 2019, pentru personalul încadrat pe funcții pentru care se prevede nivelul de studii superioare, cu vechime în muncă de cel puțin un an în domeniul studiilor superioare, salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată, fără a include sporuri şi alte adaosuri, este de 2.350 lei lunar.

2. Plata orelor suplimentare este o exceptie , regula fiind compensare lor prin ore libere platite in urmatoarele 60 de zile calendaristice dupa efectuarea acesteia.

Codul Muncii

Art. 122
(1) Munca suplimentara se compenseaza prin ore libere platite in urmatoarele 60 de zile calendaristice dupa efectuarea acesteia.
(2) In aceste conditii salariatul beneficiaza de salariul corespunzator pentru orele prestate ......

Art. 123
(1) In cazul in care compensarea prin ore libere platite nu este posibila in termenul prevazut de art. 122 alin. (1) in luna urmatoare, munca suplimentara va fi platita salariatului prin adaugarea unui spor la salariu corespunzator duratei acesteia.
(2) Sporul pentru munca suplimentara, acordat in conditiile prevazute la alin. (1), se stabileste prin negociere, in cadrul contractului colectiv de munca sau, dupa caz, al contractului individual de munca, si nu poate fi mai mic de 75% din salariul de baza.

3. Nerespectarea legilor si a altor acte normative care reglementeaza domeniul muncii, relatiile de munca, securitatea si sanatatea in munca poate fi sesizata Inspectoratului Teritorial de Munca si/sau Inspectiei Muncii.

Sesizarile pot fi transmise catre ITM (Inspectoratul Teritorial de Munca) prin:
- posta;
- e-mail;
- fax;
- inregistrate chiar la sediul institutiei.

Art.260 C.mun.
(1) Constituie contraventie si se sanctioneaza astfel urmatoarele fapte:
....
i) nerespectarea dispozitiilor privind munca suplimentara, cu amenda de la 1.500 lei la 3.000 lei;
.....
(2) Constatarea contraventiilor si aplicarea sanctiunilor se fac de catre inspectorii de munca.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ore suplimentare cercelviorel cercelviorel in contractul pe care l,am semnat cu mapn,ul scrie ca lucrez 40ore pe sapt max 48 ore nu mai mult de 168ore pe luna.....dar in realitate eu fac paza si lucrez ... (vezi toată discuția)
278 de ore pe lună este legal? Balan Manix Balan Manix Lucrez 278 de ore pe lună,si salariul este minim pe economie fără să mă plătească pentru orele suplimentare.Eu lucrez ca agent de securitate.Vreau să ... (vezi toată discuția)
Ore suplimentare georgevintila georgevintila Buna ziua.Muncesc ca sofer la o gradinita particulara,si in contractul individual de munca,programul este de 8 ore,dar real este de 12/13 ore.cum il pot ... (vezi toată discuția)