avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 319 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii şi fundaţii, într-un ... Membru in consiliul director poate fi reprezentat?
Discuție deschisă în Asociaţii şi fundaţii, într-un cuvânt: ONG-uri

Membru in consiliul director poate fi reprezentat?

Um membru al consiliului director poate face un mandat de reprezentare si vot pentru alta persoana care sa il reprezinte in cadrul unei sedinte a consiliului director?

Mentionez urmatoarele:
- este vorba de un ONG (mai exact, filala a unui ONG)
- in statutul filialei nu este specificate nici o restrictie in aceasta privinta
- de asemeni, nici in statutul asociatiei nu este specificat nimic
- motivul necesitatii acestul mandat de reprezentare si vot este unul legat de sanatate si imposibilitatea deplasarii

Daca nu este permis acest lucru, exista articol de lege care sa spuna asta?

Daca este permis, mandatul de reprezentare trebuie sa aiba forma autentica sau (asa cum am inteles din lege) poate fi incheiat sub semnatura privata?

Este necesara atasarea la mandat a dovezii asupra incapacitatii de deplasare (bilet iesire din spital, etc)?

Exista conditii speciale pe care cel care va reprezenta trebuie sa le indeplineasca? De exemplu, fiind vorba de o asociatie dedicata persoanelor cu deficiente de auz, cel mandatat va trebui sa fie obligatoriu persoana cu deficiente de auz? Sa va trebui sa fie membru? Sau oricine poate fi mandatat?

Va multumesc pentru timpul alocat.
Ultima modificare: Luni, 30 Iunie 2014
Lucian_bz, utilizator
Cel mai recent răspuns: radumititean , utilizator 02:31, 22 Ianuarie 2019
trebuie vazut ce prevad actele constitutive.
in principiu poate fi reprezentat prin procura speciala
Va multumesc pentru raspuns.

Nici actele constitutive nu prevad nimic legat de acest lucru. Au fost facute in jurul anilor 1960, nici nu cred ca exista notiunea de "mandat de reprezentare" atunci.


Legat de "procura speciala", ce presupune aceasta? Procura incheiata la notariat?

Pentru ca am gasit urmatorul paragraf (nu stiu daca este cel corect si daca se aplica aici):


CAPITOLUL IX
Contractul de mandat

SECŢIUNEA a 2-a
Mandatul cu reprezentare
Art. 2013

Forma mandatului

(1) Contractul de mandat poate fi încheiat în formă scrisă, autentică ori sub semnătură privată, sau verbală. Acceptarea mandatului poate rezulta şi din executarea sa de către mandatar.

Va multumesc mult.
Legislatia nu reglementeaza sub nici o forma si practica instantelor este permisiva.
Cum in statut nu este inserat obligativitatea prezentei/votului personal, am avut si eu asemenea situatii, in convocator sa mentionati expres ca fiind vorba de decizii importante, se va admite reprezentarea, persoanele fizice prin procura autentica, iar persoanele juridice prin delegatie simpla in original (la asociatii). La persoanele fizice procura nu poate fi prin act sub semnatura privata, nu este nevoie de a atasa actul medical si nu este nevoie ca mandatarul sa fie persoana cu deficiente de auz.
Cine este nemultumit are calea contestatiei in instanta, respectand conditiile impuse de OG26/2000, dar nu a fost cazul pana in prezent.
Daca este vorba despre modificarea actelor constitutive, sa stiti ca instanta de judecata nu a solicitat procurile, doar sa se vada suficiente semnaturi si nu se vor lega de alte aspecte.

Eu personal sunt de parere ca membrii consiliului director sunt alesi tocmai din motive strict legate de persoana respectiva, asociatii sau fondatorii au incredere in persoana respectiva, delegarea atributiilor ar fi incorecta. De multe ori scopul scuza mijloacele, daca este nevoie de reprezentare pentru a putea lucra in consiliu si a lua decizii importante care privesc chiar existenta asociatiei/fundatiei.
Va multumesc si dvs. pentru raspuns.
Problema mea este exact din perspectiva opusa, a membrului in consiliu director care nu se poate deplasa si vrea sa ma mandateze pe mine sa il reprezint la aceasta sedinta a consiliului director.

Din cate se pare, presedintele (care nu prea "ma iubeste", de fiecare data deconspirand si criticand greselile) nu prea ar dori ca eu sa fiu cel mandatat motivand ba cu "nu esti persoana surda" ba cu " nu esti mebru".

Din logica mea simpla, a vota este un drept, nu o obligatie iar restrictionand accesul la vot (fie si prin mandatare) echivaleaza cu a restrictiona un drept.

In concluzie, sa inteleg ca ma poate mandata fara probleme, chiar daca nu sunt membru al associatiei insa este obligatorie o procura autentificata la notar, chiar daca articolul specificat mai sus permite inclusiv mandat verbal?

Va multumesc.
nu exista nicio reglementare care sa impuna reprezentarea persoanele fizice prin procura autentica. Un act sub semnatura privata e suficient!

Alte discuții în legătură

Procura speciala ong costybracon costybracon Buna ziua Sunt voluntar la o Asociatie nonprofit, presedintele asociatiei calatoreste foarte mult, este cetatean britanic, Dansul ar dori sa facem o procura ... (vezi toată discuția)
Administrator ong ContSters264603 ContSters264603 Presedintele unui ONG poate indeplini si functia de administrator al acestuia? (vezi toată discuția)
Sunt in procesul de infiintare a unui ong. Stefy26 Stefy26 Buna ziua! Sunt in procesul de infiintare a unui ONG. In cadrul ONG-ului, eu ma voi ocupa de administrarea lui (sunt si presedinte), voi semnta ... (vezi toată discuția)