avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 868 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Cale de atac
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei penale - reguli, acte, termene, căi de atac

Cale de atac

Am depus la Curtea de Apel plângere impotriva ordonantei procurorului de clasare a plangerii penale , avand probe solide de incepere a urmaririi penale insa partea adversa este gen "Bercea"
Cum era de asteptat Curtea de Apel respinge plîngerea ca nefondată. Menţine soluţia de clasare dispusă prin ordonanţa
Va rog sa-mi spuneti care ar mai fi calea de atac de urmat la ICCJ. Cumva Recursul in Casatie?
In cazul acestei proceduri este absolut obligatorie reprezentarea prin avocat sau ma pot reprezenta singur avand licenta in drept?

Va rog sa ma ajutati cu un sfat pertinent. Multumesc
Ultima modificare: Luni, 30 Iunie 2014
DenisRif, utilizator
Cel mai recent răspuns: DenisRif , utilizator 21:26, 30 Iunie 2014
Incheierea prin care s-a dispus solutia este definitiva, nu mai aveti cale de atac interna.
Nu se poate asa ceva...Cum sa nu mai fie cale de atac ?
Este prima instanta care se pronunta .Nu este definitiva si irevocabila si numai definitiva avand cale de atac. Am citit in codul de procedura penala,insa nu stiu daca recursul in casatie este solutia.
Practic sunt tare curios ce o sa spuna acesti bravi judecatori ?

Sistemul este extrem de mizerabil si acopera jegul de coruptie prin care nesatui astea de procurori care in afara de NUP si Clasari nu mai stiu alte solutii.
Sunt aceiasi care l-au spalat si pe Bercea si probabil s-au invatat din reflex.
MIZERIE DE TARA CORUPTA DIN MADUVA OASELOR.
Oare mai mira pe cineva ca s-au dedat judecatorii sa tranteasca procese si pe oua si miere?
Cat timp ii doare in dos ca sunt "intangibili" nimic nu-i sperie.
Insa sa nu uite de judecata de apoi care le va platii aceste jocuri mizerabile cu destinele oamenilor
Din pacate pentru dvs, chiar asta este realitatea, este definitiva, nu mai exista cale de atac. Termenul de definitiva si irevocabila nu exista in penal.
ART. 341 c.p.p.
Soluţionarea plângerii de către judecătorul de cameră preliminară
(1) După înregistrarea plângerii la instanţa competentă, aceasta se trimite în aceeaşi zi judecătorului de cameră preliminară. Plângerea greşit îndreptată se trimite pe cale administrativă organului judiciar competent.
(2) Judecătorul de cameră preliminară stabileşte termenul de soluţionare, care este comunicat, împreună cu un exemplar al plângerii, procurorului şi părţilor, care pot depune note scrise cu privire la admisibilitatea ori temeinicia plângerii. Petentului i se va comunica termenul de soluţionare. Persoana care a avut în cauză calitatea de inculpat poate formula cereri şi ridica excepţii şi cu privire la legalitatea administrării probelor ori a efectuării urmăririi penale.
(3) Procurorul, în termen de cel mult 3 zile de la primirea comunicării prevăzute la alin. (2), transmite judecătorului de cameră preliminară dosarul cauzei.
(4) În situaţia în care plângerea a fost depusă la procuror, acesta o va înainta, împreună cu dosarul cauzei, instanţei competente.
(5) Judecătorul de cameră preliminară se pronunţă asupra plângerii prin încheiere motivată, în camera de consiliu, fără participarea petentului, a procurorului şi a intimaţilor.
(6) În cauzele în care nu s-a dispus punerea în mişcare a acţiunii penale, judecătorul de cameră preliminară poate dispune una dintre următoarele soluţii:
a) respinge plângerea, ca tardivă sau inadmisibilă ori, după caz, ca nefondată;
b) admite plângerea, desfiinţează soluţia atacată şi trimite motivat cauza la procuror pentru a începe sau pentru a completa urmărirea penală ori, după caz, pentru a pune în mişcare acţiunea penală şi a completa urmărirea penală;
c) admite plângerea şi schimbă temeiul de drept al soluţiei de clasare atacate, dacă prin aceasta nu se creează o situaţie mai grea pentru persoana care a făcut plângerea.
(7) În cauzele în care s-a dispus punerea în mişcare a acţiunii penale, judecătorul de cameră preliminară:
1. respinge plângerea ca tardivă sau inadmisibilă;
2. verifică legalitatea administrării probelor şi a efectuării urmăririi penale, exclude probele nelegal administrate ori, după caz, sancţionează potrivit art. 280 - 282 actele de urmărire penală efectuate cu încălcarea legii şi:
a) respinge plângerea ca nefondată;
b) admite plângerea, desfiinţează soluţia atacată şi trimite motivat cauza la procuror pentru a completa urmărirea penală;
c) admite plângerea, desfiinţează soluţia atacată şi dispune începerea judecăţii cu privire la faptele şi persoanele pentru care, în cursul cercetării penale, a fost pusă în mişcare acţiunea penală, când probele legal administrate sunt suficiente, trimiţând dosarul spre repartizare aleatorie;
d) admite plângerea şi schimbă temeiul de drept al soluţiei de clasare atacate, dacă prin aceasta nu se creează o situaţie mai grea pentru persoana care a făcut plângerea.
(8) Încheierea prin care s-a pronunţat una dintre soluţiile prevăzute la alin. (6) şi la alin. (7) pct. 1, pct. 2 lit. a), b) şi d) este definitivă.
(9) În cazul prevăzut la alin. (7) pct. 2 lit. c), în termen de 3 zile de la comunicarea încheierii, procurorul şi inculpatul pot face, motivat, contestaţie cu privire la modul de soluţionare a excepţiilor privind legalitatea administrării probelor şi a efectuării urmăririi penale. Contestaţia nemotivată este inadmisibilă.
(10) Contestaţia se depune la judecătorul care a soluţionat plângerea şi se înaintează spre soluţionare judecătorului de cameră preliminară de la instanţa ierarhic superioară ori, când instanţa sesizată cu plângere este Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, completului competent potrivit legii, care se pronunţă prin încheiere motivată, fără participarea procurorului şi a inculpatului, putând dispune una dintre următoarele soluţii:
a) respinge contestaţia ca tardivă, inadmisibilă ori, după caz, ca nefondată şi menţine dispoziţia de începere a judecăţii;
b) admite contestaţia, desfiinţează încheierea şi rejudecă plângerea potrivit alin. (7) pct. 2, dacă excepţiile cu privire la legalitatea administrării probelor ori a efectuării urmăririi penale au fost greşit soluţionate.
(11) Probele care au fost excluse nu pot fi avute în vedere la judecarea în fond a cauzei.

#B
Multumesc...Intr-adevar sistemul se intrece pe sine insusi in a apara mizeria.
Practic sistemul iti blocheaza orice posibilitate de a obtine dreptatea mai ales cand esti pus in contrapartida cu un protejat al acestor justitiabili.
Am ajuns sa fim furati pe fata si cu probe de necontestat sa iti spuna un procuror ca iti claseaza plangerea fara sa se sinchiseasca sa te lamureasca macar rationamentul care a condus la solutia mizerabila.
Oare cum sa imi dea mie dreptate instanta in fata unui om cu care lucreaza?
O sa vina timpul ca acesti mizerabili "intangibili" sa raspunda in fata lui Dumnezeu unde vor trebui sa spele suferinta nedreapta cauzata prin coruptia mizerabila.
E bine macar ca ii vor demasca tiganii cu care s-au incurcat.
Imi pare rau de limbajul folosit insa am incercat din rasputeri sa il cosmetizez cat mai tare .
Imi pusesem mari sperante in acest Ponta care se dadea mare procuror.
Am inteles acum ca de pe pozitia de plagiator nu ar avea cum sa inteleaga ce se intampla in sistemul asta care a devenit un scut greu de spart , atata timp cat nu raspund in fata nimanui.
TRAIASCA DNA-UL.....Si sa de Dumnezeu sa duca povara suferintei pe care ne-o cauzeaza nedrept celor care ne cautam dreptatea .

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Plangere impotriva ordonantei de nup in instanta Laura50 Laura50 Am primit ordonanta de NUP de la prim procuror dar instanta de judecata a admis plangerea impotriva acestei ordonante si a admis cererea spre judecare pe ... (vezi toată discuția)
Nup - instanta, consultare dosar vrica vrica Un partener de afaceri a depus la Parchetul de pe langa Judecatoria Sectorului o plangere penala impotriva adminstratorilor societatii mele In Martie am primit ... (vezi toată discuția)
judecator de camera preliminara - ce inseamna si cu ce se ocupa ? oanaportar oanaportar Intr-un articol publicat astazi pe acest site se scrie: \\"Dispozitiile din Codul de procedura penala care stabilesc ca judecatorul de camera preliminara se ... (vezi toată discuția)