avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1092 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Taiere salariu
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Taiere salariu

Buna ziua, am intrebare:
Este legal sa imi fie taiat salariul in urma neindeplinirii targetului pentru ca am fost in concediu o perioada de timp, fara sa fiu avertizat in scris inainte si fara sa fie alcatuita o comisie careia sa ma pot adresa?

Astept cu interes raspunsul dvs. O zi excelenta
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 19:09, 30 Iunie 2014
1. Orice retinere din salariu , cu exceptia impozitelor si contributiilor pe care salariatul le datoreaza, lunar, statului, se vor face numai in temeiul unui titlu executoriu si in timpul unei executari silite; mai mult, orice dauna cauzata angajatorului de catre salariat trebuie constatata de o hotarare judecatoreasca definitive si irevocabila .

2. Orice incalcare a acestei obligatii o puteti sanctiona apeland la instanta judecatoreasca, solicitând obligarea angajatorului să va restituie suma reținută nelegal din salariu, precum și la plata de daune morale.
va multumesc foarte mult pentru raspunsul prompt si foarte util. acum stiu ce am de facut. Multumesc!
Nu este normal, in situatia expusa de dumneavoastra era necesar si obligatoriu sa fiti cercetat disciplinar (daca era cazul), sa fiti convocat, in scris, pentru a raspunde la anumite intrebari legate de situatia de fapt, iar apoi in functie de toate acestea sa se emita o decizie de sanctionare si sa fiti sanctionat cu o taiere din salariu ce nu poate sa depaseasca cuantumul prevazut de art. 248. din Codul Muncii:
(1) Sanctiunile disciplinare pe care le poate aplica angajatorul in cazul in care salariatul savarseste o abatere disciplinara sunt:
a) avertismentul scris;
b) retrogradarea din functie, cu acordarea salariului corespunzator functiei in care s-a dispus retrogradarea, pentru o durata ce nu poate depasi 60 de zile;
c) reducerea salariului de baza pe o durata de 1-3 luni cu 5-10%;
d) reducerea salariului de baza si/sau, dupa caz, si a indemnizatiei de conducere pe o perioada de 1-3 luni cu 5-10%;
e) desfacerea disciplinara a contractului individual de munca.
(2) In cazul in care, prin statute profesionale aprobate prin lege speciala, se stabileste un alt regim sanctionator, va fi aplicat acesta.
(3) Sanctiunea disciplinara se radiaza de drept in termen de 12 luni de la aplicare, daca salariatului nu i se aplica o noua sanctiune disciplinara in acest termen. Radierea sanctiunilor disciplinare se constata prin decizie a angajatorului emisa in forma scrisa.
Ultima modificare: Luni, 30 Iunie 2014
Cornel Vasile, Consilier juridic
Aici nu este vorba despre sanctiune disciplinara. Exista si posibilitatea de a se stabili plata angajatilor prin anumite forme de salarizare.

p.s.
Incercati sa renuntati la a mai trimite utilizatorii acestui forum pe un anumit site sau de a va face reclama. Este o incalcare a Regulamentului acestui Forum

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ce amenzi / sanctiuni risca angajatorul care sanctioneaza angajatii ... kPtCUQJ6Y!wgVjF kPtCUQJ6Y!wgVjF Ce amenzi / sanctiuni risca angajatorul care sanctioneaza angajatii cu 50% din salariu pentru abateri disciplinare. (vezi toată discuția)
Avertisment scris la job chlcristian chlcristian dupa cat timp se prescrie un avertisment scris la job? (vezi toată discuția)
Amenzi la locul de munca Duca Catalina Duca Catalina Este legal sa se aplice amenzi la locul de munca de către șef? (vezi toată discuția)