Bună, am născut băiatul în 2004 în.anglia.,pe atunci.nu eram.căsătorită cu tatăl copilului și nu am putut trece copilul pe nu numele tatălui.,ca sa putem.face pașaportul băiatului a TB sa.ii facem.certificatul romanesc care e pe.numele.meu...în.2010 ne-am.căsătorit și.am.schimbat și.numele.băiatului.după.tată, când am.vrut sa schimb și.pe certificatul.romanesc mi.sa.spus de la consulat.ca tb sa ajungem.la.București, sa deschidă soțul.proces de paternitate sa.recunoască băiatul și.ca durează foarte.mult. Vreau.sa întreb dacă asta e singura soluție? Și dacă e tb neapărat sa ajungă soțul său.pot face eu toate demersurile ținând cont ca el.muncește.și.nu poate veni.în.țară. Va.mulțumesc.
Certificatul pe numele tatălui l-am schimbat în Londra fără nici o problemă, apoi am mers la consulat cu noul certificat și mi sa spus ca tb sa ajung la București sa schimb certificatul romanesc pe.noul.nume...
Nu prea ne explicati bine. La ce institutie ati solicitat certificatul? Sa intelegem ca sotul dvs. este cetatean strain, ati nascut un copil in strainatate, v-ati casatorit dupa care copilul a fost recunoscut in actele britanice, dar nu ati solicitat transcrierea in romana? Casatoria a fost transcrisa in Romania? Ori v-ati casatorit direct la st.civila din Romania? Aveti certificate romanesti de casatorie si de nastere a copilului(fie si fara tata) ? Pasaportul este eliberat de Romania sau aveti pasaport englez pentru copil? Daca aveti certificat romanesc in care tatal nu este trecut, atunci nu trebuie sa deschideti niciun proces de paternitate ci trebuie ca amandoi dvs. si sotul sa va prezentati personal la ofiterul starii civile de la primaria unde ati transcris certificatul de nastere si sa dati o declaratie pe proprie raspundere in care sotul dvs. recunoaste copilul si ii da incuviintarea purtarii numelui, iar dvs. incuviintati acest lucru. Inainte ar trebui sa solicitati transcrierea certificatului de casatorie daca v-ati casatorit in strainatate. Transcrierea certif. de casatorie o puteti solicita la consulat/ambasada sau primaria de domiciliu din Romania. Fiti mai explicita ca sa ne dam seama de situatia dvs.