avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1005 soluții astăzi

Marți, 4 februarie, are loc evenimentul: TVA, Impozitul datorat de nerezidenți, Impozitul pe profit, facilități fiscale 2025: Sesiune practică cu Adrian Bența. Participă →

Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA Deducere tva
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

Deducere tva

Buna ziua,
Sunt o firma cu TVA la incasare.In iunie 2012 impreuna cu alta firma am facut o lucrare;acea firma mi-a taiat mie fact. pt a-si incasa banii iar eu am taiat clientului pt. suma totala. Clientul nu a achitat fact. nici acum in inregime deci nici eu nu am facut plata celelalte firme. Problema este ca eu am dedus TVA cand mi-a fost taiata fact. E corect?????
Apoi alta nelamurire:TVA aferent sumei neincasata de la client este trecut la op. neexigibile deci nu a fost platit. Este gresit nu??? in cazul unui control risc vreo amenda???? cum repar greseala??? Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Ioan Petru Butariu , Contabil 09:41, 3 Iulie 2014
Eu asta am inteles. Ati dedus TVA-ul in anul 2012 potrivit prevederilor de atunci referitoare la TVA. D-voastra ati emis factura catre client dupa 01.01.2013, dar in ce data? Cand ati finalizat lucrarea?

PT ca pana la 31.12.2013 Codul fiscal prevedea:

Art. 134^2 alin (5):

(5) În cazul în care persoanele impozabile obligate la aplicarea sistemului TVA la încasare nu au încasat contravaloarea integrală sau parţială a livrării de bunuri ori a prestării de servicii în termen de 90 de zile calendaristice de la data emiterii facturii, calculate conform dispoziţiilor Codului de procedură civilă, exigibilitatea taxei aferente contravalorii neîncasate intervine în cea de-a 90-a zi calendaristică, de la data emiterii facturii. În situaţia în care factura nu a fost emisă în termenul prevăzut de lege, exigibilitatea taxei aferente contravalorii neîncasate intervine în cea de-a 90-a zi calendaristică de la termenul-limită prevăzut de lege pentru emiterea facturii, calculată conform dispoziţiilor Codului de procedură civilă.

Ultima modificare: Miercuri, 2 Iulie 2014
Ioan Petru Butariu, Contabil
Multam pt. raspuns. Factura a fost emisa in 15.11.2013
sincer a scris:

Multam pt. raspuns. Factura a fost emisa in 15.11.2013

Atunci pana la 31.12.2013 nu au trecut 90 de zile si de la 01.01.2014, nu se mai colecteaza tva decat la incasarea facturii de la client.

Dar vedeti ca potrivit Cod fiscal:

ART. 134^1 Faptul generator pentru livrări de bunuri şi prestări de servicii

(7) Prestările de servicii care determină decontări sau plăţi succesive, cum sunt serviciile de construcţii-montaj, consultanţă, cercetare, expertiză şi alte servicii similare, sunt considerate efectuate la data la care sunt emise situaţii de lucrări, rapoarte de lucru, alte documente similare pe baza cărora se stabilesc serviciile efectuate sau, după caz, în funcţie de prevederile contractuale, la data acceptării acestora de către beneficiari.

Deci in situatia in care ati emis-o la 15.11.2013, atunci trebuie sa aveti si emise eventuale: situaţii de lucrări, rapoarte de lucru, alte documente similare pe baza cărora se stabilesc serviciile efectuate sau, după caz, în funcţie de prevederile contractuale, la data acceptării acestora de către beneficiari.
Ultima modificare: Joi, 3 Iulie 2014
Ioan Petru Butariu, Contabil

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cont debitor 4428 si cont 231 Lizuca12 Lizuca12 Buna ziua, Spuneti mi va rog daca am cont debitro 4428 acesta se aduna la rand 06 F10 ? si la rand 83 f30? Contrul debitor 231 se trece la rand 02 F10 ... (vezi toată discuția)
Tva 9% si tva 24% roxxana_soare roxxana_soare Buna ziua.Am o intrebare :cum se deduce incepand cu 1 iunie 2015 ,tva-ul la incasare pentru facurile inca neincasate cu 24%? (vezi toată discuția)
Tva 24% in loc de 19% ? bullred bullred Am comandat o masina acum cateva zile si am primit un \"Bon de Comanda\" in care se specifica partile contractante, adica fabrica masinii (Dacia) si eu, ... (vezi toată discuția)