avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 116 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Noul Cod Penal
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Noul Cod Penal

Stie cineva daca si unde in noul Cod Penal (cel propus in 2009 si adoptat in februarie 2014) sunt prevazute infractiunile de terorism????
Prin comparatie, in vechiul CP (cel din 2004), sunt enumerate in Partea a 2-a, Partea speciala, Titlul 4, art. 295-300.
Cu multumiri anticipate!
Cel mai recent răspuns: bog-dan , utilizator 12:11, 3 Iulie 2014
Banuiesc ca este o forma mai veche a codului penal anterior ce aratati dvs, vechiul cod penal inainte de abrogare nu arata asa, v-am spus unde trebuie sa va uitati.
Este interesant ceea ce-mi spuneti, pentru ca inclusiv varianta publicata in M.Of. este asa cum am citat-o eu mai sus, cu titlul IV privind terorismul. De fapt cred ca va referiti la CP din 1968, acolo intr-adevar titlul IV era ceva legat de avutul obstesc. In CP din 2004 publicat in Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 575 din 29 iunie 2004 cu legea 301, titlul IV face referire la domeniul terorismului.
Acum revin cu intrebarea initiala, in noul CP din 2014 se mentin sau nu articolele legate de terorism.
Ultima modificare: Miercuri, 2 Iulie 2014
bog-dan, utilizator
Cam asa arata:

CODUL PENAL AL ROMÂNIEI *** Republicat
Text în vigoare începând cu data de 13 iunie 2013
REALIZATOR: COMPANIA DE INFORMATICÃ NEAMŢ
Text actualizat prin produsul informatic legislativ LEX EXPERT în baza actelor normative modificatoare, publicate în Monitorul Oficial al României, Partea I, până la 13 iunie 2013.

TITLUL VIII
INFRACŢIUNI LA REGIMUL STABILIT PENTRU ANUMITE ACTIVITÃŢI ECONOMICE

ART. 295
Specula
Săvârşirea uneia dintre următoarele fapte:
a) cumpărarea în scop de revânzare a produselor industriale sau agricole care potrivit dispoziţiilor legale nu pot face obiectul comerţului particular;
b) cumpărarea de produse industriale sau agricole, în scop de prelucrare în vederea revânzării, dacă ceea ce ar rezulta din prelucrare nu poate face, potrivit dispoziţiilor legale, obiectul comerţului particular;
c) - Abrogat;
d) - Abrogat,
se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 5 ani.
ART. 296
Înşelăciunea la măsurătoare
Înşelarea prin folosirea unui instrument de măsurat inexact ori prin folosirea frauduloasă a unui instrument de măsurat exact se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 5 ani.
Tentativa se pedepseşte.
ART. 297
Înşelăciunea cu privire la calitatea mărfurilor
#M23
Falsificarea ori substituirea de mărfuri sau orice alte produse, precum şi expunerea spre vânzare sau vânzarea de asemenea bunuri, cunoscând că sunt falsificate ori substituite, se pedepsesc cu închisoare de la unu la 7 ani.
#B
Dacă mărfurile sau produsele au devenit, prin falsificare sau substituire, vătămătoare sănătăţii, sunt aplicabile dispoziţiile art. 313.
Tentativa se pedepseşte.
ART. 298
Divulgarea secretului economic
Divulgarea unor date sau informaţii care nu sunt destinate publicităţii, de către cel care le cunoaşte datorită atribuţiilor de serviciu, dacă fapta este de natură să producă pagube, se pedepseşte cu închisoare de la 2 la 7 ani.
Dacă fapta prevăzută în alineatul precedent este săvârşită de altă persoană, oricare ar fi modul prin care a ajuns să cunoască datele sau informaţiile, pedeapsa este închisoarea de la 6 luni la 5 ani.
ART. 299
Contrafacerea obiectului unei invenţii
Contrafacerea sau folosirea, fără drept, a obiectului unei invenţii se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă.
ART. 300
Punerea în circulaţie a produselor contrafăcute
Punerea în circulaţie a produselor realizate ca urmare a contrafacerii sau folosirii fără drept a obiectului unei invenţii se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 3 ani.
ART. 301
Concurenţa neloială
Fabricarea ori punerea în circulaţie a produselor care poartă denumiri de origine ori indicaţii de provenienţă false, precum şi aplicarea pe produsele puse în circulaţie de menţiuni false privind brevetele de invenţii, ori folosirea unor nume comerciale sau a denumirilor organizaţiilor de comerţ ori industriale, în scopul de a induce în eroare pe beneficiari, se pedepsesc cu închisoare de la o lună la 2 ani sau cu amendă.
ART. 302
Nerespectarea dispoziţiilor privind operaţii de import sau export
Efectuarea, fără autorizaţie, a oricăror acte sau fapte care potrivit dispoziţiilor legale sunt considerate operaţiuni de import, export sau tranzit, se pedepseşte cu închisoare de la 2 la 7 ani.
ART. 302^1
Deturnarea de fonduri
Schimbarea destinaţiei fondurilor băneşti sau a resurselor materiale, fără respectarea prevederilor legale, dacă fapta a cauzat o perturbare a activităţii economico-financiare sau a produs o pagubă unui organ ori unei instituţii de stat sau unei alte unităţi dintre cele la care se referă art. 145, se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 5 ani.
Dacă fapta prevăzută la alin. 1 a avut consecinţe deosebit de grave, pedeapsa este închisoarea de la 5 la 15 ani şi interzicerea unor drepturi.
ART. 302^2
Nerespectarea dispoziţiilor privind importul de deşeuri şi reziduuri
Efectuarea oricăror operaţiuni de import de deşeuri ori reziduuri de orice natură sau de alte mărfuri periculoase pentru sănătatea populaţiei şi pentru mediul înconjurător, precum şi introducerea, în orice mod, sau tranzitarea acestora pe teritoriul ţării, fără respectarea dispoziţiilor legale, se pedepsesc cu închisoare de la 2 la 7 ani.
Dacă faptele prevăzute în alineatul precedent au pus în pericol sănătatea sau integritatea corporală a unui număr mare de persoane, au avut vreuna din urmările arătate în art. 182 ori au cauzat o pagubă materială importantă, pedeapsa este închisoarea de la 3 la 10 ani şi interzicerea unor drepturi, iar în cazul în care s-a produs moartea uneia sau mai multor persoane ori pagube importante economiei naţionale, pedeapsa este închisoarea de la 7 la 20 de ani şi interzicerea unor drepturi.
Tentativa se pedepseşte.

SAU:
TITLUL IV
INFRACŢIUNI CONTRA AVUTULUI OBªTESC

ART. 223
Abrogat
ART. 224
Abrogat
ART. 225
Abrogat
ART. 226
Abrogat
ART. 227
Abrogat
ART. 228
Abrogat
ART. 229
Abrogat
ART. 230
Abrogat
ART. 231
Abrogat
ART. 232
Abrogat
ART. 233
Abrogat
ART. 234
Abrogat
ART. 235
Abrogat


Ultima modificare: Miercuri, 2 Iulie 2014
Cabinet de Avocat ”Patrascu Razvan”, Avocat
De fapt cred ca va referiti la CP din 1968, acolo intr-adevar titlul IV era ceva legat de avutul obstesc. In CP din 2004 publicat in Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 575 din 29 iunie 2004 cu legea 301, titlul IV (art 295 -300) face/fac referire la domeniul terorismului.
Acum revin cu intrebarea initiala, in noul CP din 2014 se mentin sau nu articolele legate de terorism. Si daca da si daca nu cer prea mult, la ce titlu si ce articole.
Cu multumiri anticipate!
Ultima modificare: Miercuri, 2 Iulie 2014
bog-dan, utilizator
Hai sa va explic, Legea 301/2004 trebuia sa fie noul Cod penal care sa-l abroge pe cel din Legea 15/1968 si ar fi trebuit sa intre in vigoare la 1 sept. 2009, nu a mai apucat deoarece s-a abrogat prin art.446 alin.(2) din Legea 286/2009 inainte sa intre in vigoare, asa ca uitati de aceasta lege.
Ultima modificare: Miercuri, 2 Iulie 2014
Cabinet de Avocat ”Patrascu Razvan”, Avocat

Alte discuții în legătură

Modificari in legea diicot dupa ncp? vaymoka vaymoka Stie cineva daca s-au modificat pedepsele la art. 7 si 8 din L 39/2003 ? Multumesc! (vezi toată discuția)
Ce incradare are grupul infractional la inselaciune? alinamihaipaula alinamihaipaula Dupa intrarea in vigoare a noului cod penal grupul organizat pentru comiterea de inselaciuni ce incadrare are? (vezi toată discuția)
Unde se incadreaza aderarea la un grup infractional? bogdan20140 bogdan20140 buna ziua.as dori sa aflu ce mi se poate intampla in cel mai rau caz,am fost acuzat de aderare la un grup infractional si tentativa la inselaciune.tin sa ... (vezi toată discuția)