avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 842 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Schimbarea numelui de familie
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Schimbarea numelui de familie

Buna seara,as vrea sa-i rog pe cei in masura sa ma sfatuiasca si pe mine intr-o problema
Copilul meu va implini 18 ani in august,as vrea sa-i schimb numele de familie,cu acordul lui,in numele pe care il am eu dupa casatorie,sotul meu este de acord
Mentionez ca baiatul este al meu dintr-o relatie dinaintea casatoriei,poarta numele celui cu care eram atunci,nu am fost casatoriti
Cum trebuie sa procedez?
va multumesc
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 19:30, 2 Iulie 2014
Isi poate schimba numele pe cale administrativa. Sa astepte sa implineasca 18 ani ca sa depuna cererea singur si sa nu mai fie nevoie de acordul tatalui biologic. Isi va face buletinul intai daca cel facut la 14 ani expira si apoi va depune cererea de schimbarea a numelui.

Competenta de solutionare a cererilor este a presedintelui consiliului judetean, respectiv a primarului general al municipiului Bucuresti, care se pronunta prin emiterea dispozitiei de admitere sau de respingere a cererii de schimbare a numelui, în termen de 60 de zile de la primirea cererii, conform prevederilor art. 13 din O.G.R. nr. 41/2003.

Sunt necesare motive temeinice care sa indreptateasca solicitantului sa ceara schimbarea numelui sau a prenumelui pe cale administrativa.
In sensul prevederilor art. 4 alin. (2) din O.G.R. nr. 41/2003, sunt considerate ca intemeiate cererile de schimbare a numelui in urmatoarele cazuri:
h) cand persoana in cauza solicita sa poarte un nume de familie comun cu al celorlalti membri ai familiei, nume care a fost dobandit ca urmare a adoptiei, a mentinerii numelui la casatorie, a stabilirii filiatiei ori a unor schimbari de nume aprobate anterior pe cale administrativa;
m) alte asemenea cazuri temeinic justificate.
La cerere trebuie anexate:
– copii legalizate de pe certificatele de stare civila ale persoanei care solicita schimbarea numelui;
– un exemplar al Monitorului Oficial al României, Partea a III-a, în care a fost publicat, potrivit art. 10, extrasul din cererea de schimbare a numelui, exemplar de la publicarea caruia sa nu fi trecut mai mult de un an;
– certificatele de cazier judiciar si cazier fiscal ale solicitantului;
– orice alte acte pe care solicitantul le considera necesare pentru motivarea cererii sale.

[ link extern ]


Publicarea in Monitorul Oficial a cererii de schimbare a numelui se realizează pe baza unei cereri-tip cu viza oficiului de stare civilă (viza constă în semnătura ofiţerului de stare civilă şi ştampila oficială a primăriei – cea cu stema României). La cerere se va anexa copia certificatului de naştere şi a cărţii de identitate.
expediaţi cererea in original prin poştă, anexând în original dovada plăţii taxei de publicare şi a contravalorii exemplarului de monitor (în total 25 lei platiti tot la posta).
După publicare, exemplarul de monitor vă va fi expediat prin poştă la adresa menţionată în cerere.
cererea tip
[ link extern ]
Buna ziua si multumesc pentru raspuns
as vrea sa va mai intreb
Copilul este nascut in Bucuresti dar locuim in Cta,aici are si buletinul facut,in ce oras trebuie depuse actele?
multumesc
la primaria unde va aflati domiciliul.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Schimbare nume de familie copil maria-p1985 maria-p1985 Am un baietel de 8 ani dintr-o relatie anterioara, iar tatal acestuia nu l-a recunoscut. Nu am insistat cu proceduri legislative, daca nu l-a vrut sa-i fie de ... (vezi toată discuția)
Schimbare nume la 18 ani ! ajutor va rog ! BotDeRata BotDeRata Salut , dupa cum spune si titlul as vrea sa-mi schimb numele . Am 17 ani peste 5 zile implinesc 18 , am un nume foarte urat Cacareaza . Si as vreau sa-l ... (vezi toată discuția)
Schimbare nume de familie nicol-dd nicol-dd Desi nu am nicio intentie sa divortez, am motive personale sa schimb numele acordat de catre sotul meu la casatorie in cel purtat anterior. Daca acest lucru ... (vezi toată discuția)