avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 939 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale Incompatibilitate asociat unic
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

Incompatibilitate asociat unic

Buna ziua

Nu sunt sigur ca am inteles bine prevederile legii privind societatile comerciale si as dori o clarificare. Legea spune ca:
"Art. 6
(1) Semnatarii actului constitutiv, precum si persoanele care au un rol determinant in constituirea societatii sunt considerati fondatori.
(2) Nu pot fi fondatori persoanele care, potrivit legii, sunt incapabile sau care au fost condamnate pentru gestiune frauduloasa, abuz de incredere, fals, uz de fals, inselaciune, delapidare, marturie mincinoasa, dare sau luare de mita, precum si pentru alte infractiuni prevazute de prezenta lege."

Eu am fost condamnat pentru inselaciune, iar in sentinta se stipuleaza:
"Interzice inculpatului drepturile prevăzute de art. 66 alin. (1) lit. a), b) C. pen., ca pedeapsă accesorie",
Dar nu se specifica pentru cat timp este fixata interdictia si nici nu se pomeneste despre dreptul de a fi asociat unic sau administrator de firma. Alte mentiuni nu se fac in sentinta.
Intrebarea e: am dreptul sa fiu asociat unic sau administrator?

Multumesc
Cel mai recent răspuns: Raluca Iliescu , Avocat 17:17, 2 Iulie 2014
Onorabilitatea administratorului

Persoana desemnată ca administrator trebuie să îndeplinească şi condiţia unei moralităţi neştirbite şi desăvârşite, poziţia sa în cadrul societăţii impunând credibilitate, încredere, absolut necesară, atât în raporturile dintre administrator şi societate, cât şi în raporturile acestuia din urmă cu terţii şi cu ceilalţi comercianţi.

Onorabilitatea adminstratorului este o condiţie expresă, Legea nr. 31/1990 modificată, prevăzând ca persoanele care nu pot fi fondatori, nu pot fi nici administratori, directori sau reprezentanţi ai societăţii. Art. 6 al. 2 din lege stabileşte că nu vor putea fi fondatori persoanele care sunt incapabile sau care au fost condamnate pentru gestiune frauduloasă, abuz de încredere, fals, uz de fals, înşelăciune, delapidare, mărturie mincinoasă, dare sau luare de mită, precum şi pentru alte infracţiuni prevăzute de legea societăţilor comerciale.

Administratorul care se face vinovat de oricare dintre faptele penale enumerate sau de cele prevăzute în Legea nr. 85/2006 privind procedura insolvenţei, este decăzut din dreptul de a mai deţine ori dobândi această calitate la orice persoană juridică cu scop patrimonial, pe o perioadă de 5 ani de la data rămânerii irevocabile a hotărârii de condamnare.
Asadar,mai aveti de asteptat.
Ultima modificare: Miercuri, 2 Iulie 2014
Raluca Iliescu, Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Srl in faliment ana24 ana24 In cazul intrarii in faliment a unei societati comerciale, asociatul acesteia mai poate in vreo forma permisa de lege activitate comerciala? -Stiu ca are ... (vezi toată discuția)
Condamnat pentru fals; pot infiinta o societate comerciala? eumarica eumarica In urma cu 6 ani am fost condamnat cu suspendare la un an si 3 luni pentru fals si uz de fals, de atunci a trecut perioada de proba, am facut si demersurile de ... (vezi toată discuția)
Infiintare srl dupa faliment ciochinanicolae ciochinanicolae In anul 2014 mi sa declarat falimentul unui SRL . Dupa cat timp pot infiinta un nou SRL ? (vezi toată discuția)