Buna ziua
Sunt membru al unor siteuri de pe Internet( straine, nu din Romania), care te platesc pentru ca sa vizitezi anumite siteuri( de reclama la anumite produse, de vanzari-cumparari, etc)
Esti platit in contul tau Paypal( o banca virtuala), cand atingi o anumita suma in contul pe care il ai la siteul respectiv.
Banii din Paypal ii poti transfera pe cardul de la o banca din Romania.( BCR, Raiffeisen, Banca Transilvania , etc)
As vrea sa stiu daca pentru a castiga bani pe Internet in acest mod trebuie sa fii Persoana Fizica Autorizata, in sensul O.U.G. 44/2008? In aceasta ordonanta de urgenta se defineste la Articolul 2) termenul de activitate economica ca fiind: " activitate economică - activitatea agricolă, industrială, comercială, desfăşurată pentru obţinerea unor bunuri sau servicii a căror valoare poate fi exprimată în bani şi care sunt destinate vânzării ori schimbului pe pieţele organizate sau unor beneficiari determinaţi ori determinabili, în scopul obţinerii unui profit" ,
iar termenul de persoana fizica autorizata ca fiind:" persoana fizică autorizată să desfăşoare orice formă de activitate economică permisă de lege, folosind în principal forţa sa de muncă".
Parerea mea este ca tu ca membru al unui astfel de site pe Internet( care se numeste Paid to Click) nu desfasori o activitate economica in sensul precizat mai sus, ci esti mai degraba un angajat fara contract de munca al detinatorului siteului respectiv, care te plateste pentru munca care o faci si care consta in vizitarea unor siteuri de reclama ale unor produse.
Pun aceasta intrebare deoarece citind pe un forum pe Internet ca cei 446 roni pe care i-am obtinut in anul 2008 in acest mod trebuiesc impozitati si ca in Codul Fiscal se reglementeaza impozitarea astfel:daca obtii ca persoana fizica rezident in Ro, venituri din strainatate, trebuie sa le declari pana in 15 mai a anului urmator, si sa platesti impozitul de 16% in 60 zile de la primirea deciziei de impunere.(art.90 din CF), m-am dus la Administratia Finantelor Publice de sector, sa ma interesez, iar cand a auzit de bani obtinuti de pe Internet functionara de la compartimentul de asistenta a contribuabililor a sarit ca arsa si mi-a spus ca daca obtii bani de pe Internet trebuie neaaparat sa fii PFA( persoana fizica autorizata) si m-a expediat la Registrul Comertului. In loc de asta m-am dus si am consultat pe Internet OUG 44/2008 si consider ca respectiva nu avea dreptate.
Ce parere aveti?
Va multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns:
Razvan Popescu , Consilier juridic
11:02, 12 Mai 2009