In total stagiu 42 de ani si 5 luni intra si:
-1)Armata ?
-2)Perioada suplimemntara la vechimea in munca de 5 ani pentru 20 de ani in grupa II-a(3 luni/an) ?
Facultatea este facuta la cursuri de zi ?
Sunt 42 de ani si 5 luni efectiv lucrati, fara a aduna si cei 5 ani pentru grupa a II-a. Din acesti 42 ani si 5 luni efectiv lucrati, 20 de ani si 4 luni sunt in grupa a II-a si 22 ani si o luna fara grupa.
Tot in acesi 42 ani intra si armata (9 luni), precum si facultatea la zi (3 ani).
Ar mai trebui adaugat ceva ce am uitat in prima postare: in afara de cei 42 ani si 5 luni efectiv mai am si doua perioade de somaj care insumeaza ambele 14 luni, adica 1 an si 2 luni.
Prima perioada de somaj a fost de 9 luni (fara 2 zile) in 1998-1999, conform art. 130 "a" din C.M. si am beneficiat de drepturile conform Ordonantei de Urgenta nr. 9/1997.
A doua perioada de 5 luni de somaj a fost in anul 2011 conform art. 65/1 din C.M.
E un calcul mai laborios, precum si activitatea. Oricum, multumesc.
Daca anii de grupa sunt in procent de 100%:
Limita de varsta la 60 de ani si 6 luni.
Pensie anticipata sau anticipata partiala la 60 de ani.
Conditia de stagiu pentru pensie anticipata este de 43 de ani,fara stagiul asimilat(cursuri universitaare de zi,pensie de invaliditate).
In cei 43 de ani intra si perioada suplimentara la vechimea in munca de 5 ani si somajul.
Conditia de stagiu pentru pensie anticipata partiala este de 35 de ani,fara stagiul asimilat.
Penalizarea maxima poate fi de 4,5%.
Multumesc foarte mult!
In cei 42 ani si 5 luni intra si cei 3 ani de facultate, care am inteles ca trebuie scazuti, deci raman aprox. 39 de ani, dar daca adun si cei 5 ani pentru 20 de ani de grupa a II-a se fac 34 ani, deci depasesc conditia celor 43 ani pentru anticipata. Vreau sa va intreb, daca se poate, armata de 9 luni se scade ca si facultatea sau nu? De asemenea, reducerile de 75% sau concediu fara plata afecteaza vechimea?
Daca puteti sa dati cateva indrumari orientative cum se poate calcula punctajul (aproximativ), adica legi si/sau tabele care trebuie consultate.
Cu stima,
Din Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice:
Art. 94
(1) Cuantumul pensiei se determina prin inmultirea punctajului mediu anual realizat de asigurat cu valoarea unui punct de pensie.
...
Art. 95
(1) Punctajul mediu anual realizat de asigurat se determina prin impartirea numarului de puncte rezultat din insumarea punctajelor anuale ale asiguratului la numarul de ani corespunzator stagiului complet de cotizare, prevazut in anexa nr.5 sau, dupa caz, anexa nr.6.
...
Art. 96
(1) Punctajul anual al asiguratului se determina prin impartirea la 12 a sumei punctajelor lunare realizate in anul calendaristic respectiv.
(2) Punctajul lunar se calculeaza prin raportarea castigului salarial brut/solda bruta sau, dupa caz, a venitului lunar asigurat, care a constituit baza de calcul a contributiei de asigurari sociale, la castigul salarial mediu brut din luna respectiva, comunicat de Institutul National de Statistica.
...