Buna ziua
Am nascut bebe 1 in data de 23.07.2012 si am optat sa stau acasa 23 luni , beneficiind de indemnizatie lunara de 970 lei.
In data de 12.06.2014 , am nascut bebe 2. In data de 24.06.2014 am facut la serviciu , compartimentul "personal" o cerere prin care am solicitat continuitatea concediului de maternitate pt bebe 2. Mi s-a raspuns ca sunt obligata sa imi iau cele 42 zile de lauzie apoi sa imi fac dosarul pt bebe 2.
1.Am cerut stimulentul de 600 lei pt cel de al doilea copil, aferent perioadei de suprapunere si mi s-a spus ca sunt in concediul de lauzie in aceasta perioada. Concediul postnatal este pana in data de 23. 07. 2014, data in care bebe1 implineste 2 ani. In schimb, putea sotul sa isi ia luna 24 pt bebe1 ( cerere nu si-a facut sotul pt ca stiam ca nu are dreptul avand in vedere data nasterii).
2. De la compartimentul financiar contabil mi s-a spus ca ,pt bebe 2 , voi lua doar 600 lei indemnizatie lunara pt concediul de maternitate, din cauza faptului ca nu am avut venituri impozabile in ultimele 12 luni ( pai daca am stat acasa) . in lege nu am gasit nicaieri stipulat acest lucru. Mi se pare aberant , e normal sa nu fi avut venituri impozabile.
V-as ruga sa imi confirmati sau infirmati ,dupa caz, si sa imi oferiti baza legala.
Mentionez ca lucrez in MApN iar dosarul nu il depun la asistenta sociala , ci la serviciul , la acest minunat compartiment care mi-a dat raspunsurile de mai sus.
Va multumesc anticipat.
1. - Dvs. aveti dreptate in tot ce spuneti.
- Raspunsurile date de cei de la "personal" si de la "contabilitate" sunt complet gresite si denota neprofesionalism si necunoasterea legislatiei.
2. Deoarece al doilea copil s-a nascut inainte de a se termina primul concediu crestere copil (CCC1) nu mai beneficiati de concediu de maternitate (126 de zile = sarcina si lauzie = pre si postnatal) si intrati direct din CCC1 in CCC2.
3. Trebuia sa pocedati astfel:
- sa faceti o cerere catre angajator prin care solicitati prelungirea suspendarii raporturilor de munca pentru a intra in CCC2;
- sa faceti o cerere pentru cei 600 lei cuveniti pe perioada de cand s-a nascut al doilea copil si pana intrati in CCC2;
4. Indemnizatia pentru CCC2 este egala indemnizatia pentru CCC1.
5. Pentru calcuarea indemnizatiilor pentru concediie medicale constituie stagiu de cotizare si perioadele in care ati fost in CCC iar venitul brut este egal cu indemnizatia pentru CCC.
6. Va redau mai jos actele normative pe care trebuiea sa le cunoasca angajatorul dvs.:
- OUG 158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurãri sociale de sãnãtate si Normele de aplicare a ei;
- OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor si Normele de aplicare a ei;
- Ordinul MMFPS 1474 din 6 mai 2011pentru aprobarea Instructiunilor de aplicare a unor prevederi din Normele metodologice de aplicare a prevederilor Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor, aprobate prin Hotararea Guvernului nr. 52/2011.
7. Daca imi dati, pe mesaj privat, o adresa de e-mail, va trimit toata legislatia necesara, sa va informati si sa le aratati si celor care trebuia sa o cunoasca si sa va informeze corect.
1. Dvs. ati gresit cand ati suspendat CCC1 pentru a intra in concediul de maternitate cu al doilea copil.
2. - CCC1 a fost suspendat in momentul in care ati intrat in concediu de maternitate cu al doilea copil.
- Deoarece CCC1 nu a incetat inca puteti intrerupe concediul de maternitate si sa reintrati in CCC1.
- Dupa aceea veti intra in CCC2 si veti primi aceeasi indemnizatie ca pentru CCC1.
3. - Daca veti solicita CCC2 dupa ce se termina CCC1 atunci se va recalcula indemnizatia pentru CCC2 care va fi mult mai mica decat indemnizatia pentru CCC1 deoarece ea va fi de 85% din media veniturilor nete pe cele 12 luni premergatoare nasterii celui de al doilea copil (inclusiv luna nasterii).
- In aceste venituri intra veniturile provenite din indemnziatia pentru CCC1 si din indemnizatia pentru concediul de maternitate.