avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 931 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Alocatie copil 0-2 ani
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Alocatie copil 0-2 ani

Buna ziua. Am si eu o intrebare legata de alocatia si indemnizatia pentru copil nou nascut. Sotia nu munceste, iar eu luna aceasta mi-am depus demisia la locul de munca. Pe data de 27.06.2014 a venit pe lume prima noastra fetita. in cazul acesta in care amandoi suntem fara loc de munca, precizez ca sotia nu a mai muncit inainte, la care alocatie pot depune cerere?
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 15:58, 17 Iulie 2014
1. Daca in cele 12 luni premergatoare nasterii copilului (inclusiv luna ansterii) ati avut venituri din salarii veti beneficia de indemnizatie pentru concediu crestere copil (CCC) de la data nasterii copilului daca depuneti actele la Primarie in termen de 60 de zile lucratoare de la data nasterii.

2. De la Primarie luati lista cu actele necesare pentru indenizatia pentru CCC.

3. - Alocatia de stat pentru copii se acorda iincepand cu luna urmatoare nasterii copilului si este de 200 lei lunatr pana implineste copilul 2 ani si apoi de 42 lei lunar pana la 18 ani.
- Alocatia de stat pentru copii se solicita prin aceeasi cerere tip prin care solicitati si indemnizatia pentru CCC.
va multumesc mult domnule Tudor. am fost astazi si m-am interesat la secretariatul institutiei. mai am o nelamurire. sotia este cetatean strain si la sfarsitul lunii ne-am gandit sa mergem in tara ei. in tara voi reveni la cateva luni odata probabil. in aceste conditii pot beneficia de aceasta alocatie si stimulent ? va multumesc.
1. Din OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor:

Art. 12
(1) Drepturile prevazute de prezenta ordonanta de urgenta se acorda in situatia in care solicitantul indeplineste cumulativ urmatoarele conditii:

a) este cetatean roman, cetatean strain sau apatrid;

b) are, conform legii, domiciliul sau resedinta pe teritoriul Romaniei;

c) locuieste in Romania impreuna cu copilul/copiii pentru care solicita drepturile si se ocupa de cresterea si ingrijirea acestuia/acestora.

2. Din Legea 61/1993 privind alocația de stat pentru copii:

Art. 2.
Beneficiază de alocație de stat pentru copii și copiii cetățenilor străini și ai persoanelor fără cetățenie rezidenți, în condițiile legii, în România, dacă locuiesc împreună cu părinții.

3. Ar fi bine daca ati pune intrebarea si la Agentia Nationala pentru Plati si Inspectie Sociala (ANPIS) pe e-mail, la: anps@pretatiisociale.ro

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Indemnizatie crestere copil badeacosty badeacosty Buna ziua, Ma aflu in minunata situatie in care cat de curand familia se va mari cu inca un membr, un ingeras, si as dori sa stiu daca sunt indreptatit, ca ... (vezi toată discuția)
Indemnizatia crestere copil anybell anybell Buna seara! Sotul meu lucreaza in Germania cu contract de munca, as vrea sa merg si eu cu baiatul de 5 luni, am inteles ca putem sa luam alocatie acolo daca ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie copil pentru mama studenta Nicolae87 Nicolae87 Buna ziua, am si eu o intrebare: Daca sotia mea este insarcinata in luna a 8-a, si a finisat studiile in luna iulie in strainatate, si urmeaza sa faca ... (vezi toată discuția)