buna ziua ! sunt in concediu crestere copil pentru un an ( asa am ales ). stiu ca pot opta anul al doilea ( pana la implinirea varstei de 2 ani de catre copil ) pentru concediu crestere copil fara plata . as avea cateva intrebari legat de acest lucru
1. angajatorul poate sa imi desfaca contractul de munca in aceasta perioada? eu lucrez intr-un spital si mi s-a spus ca daca gasesc pe cineva in locul meu il angajeaza si pe mine ma dau afara.
2. anul al doilea cat sunt in concediu fara plata de la spital pot realiza alte venituri supuse impozitului prin intermediul unui PFI ?
3. daca fac al doilea copil stiu ca aceasta perioada de concediu fara plata se considera perioara asimilata dar spuneti-mi va rog cum se va calcula indemnizatia pentru urmatorul copil
multumesc
1. Daca ati optat pentru concediu crestere copil (CCC) pana la varsta de 1 an puteti sa beneficiati de concediu fara plata pentru cresterea copilului pana la avrsta de 2 ani dupa ce implineste copilul 1 an.
2. - OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor spune ca nu puteti fi concediata cat timp sunteti in CCC sau benficiati de stimulentul de insertie.
- Aceasta interdictie nu se aplica si in cazul in care sunteti in concediu fara plata pentru cresterea copilului (deci in timpul acestui concediu puteti fi concediata).
3. - Perioada de concediu fara plata pentru cresterea copilului constituie vechime în muncă și în serviciu, precum și în specialitate și se are în vedere la stabilirea drepturilor ce se acordă în raport cu acestea.
- De asemenea aceasta perioada este stagiu de cotizare la sanatate si perioada asimilata stagiului de cotizare la pensie si somaj.
- De aceea aveti obligatia sa comunicati, in scris, Agentiei Judetene pentru Plati si Inspectie Sociala (AJPIS) ca sunteti in concediu fara plata pentru cresterea copilului ca si fie platita contributia de asigurari sociale la sanatate.
- Comunicarea va fi însoţitã în mod obligatoriu de adeverinţa de la angajator cã va aflati în concediu fãrã platã sau, dupã caz, de declaraţia pe propria rãspundere cã nu realizezati venituri supuse impozitului, precum şi de orice alte documente solicitate de agenţia teritorialã.
- Asadar pe perioada de concediu fara plata pentru cresterea copilului nu puteti realiza venituri profesionale (din prestarea unei activitati).
4. Perioada de concediu fara plata pentru cresterea copilului intra in cele 12 luni eligibile pentru a benefiia de CCC dar fiind fara venituri indemnizatia va fi mai mica dar nu mai mica de 600 lei lunar.