Buna ziua,
Am solicitat concediu fara plata dupa ce copilul a implinit 1 an. Am anuntat angajatorul, iar aceste mi-a dat o decizie de incetare a suspendarii contractului de munca. Stiu ca imi tb si o decizie de intrare in concediu fara plata conform legii.... - inca nu am intrat in posesia ei...
Problema este ca eu am primit indemnizatia pe ultima luna, copilul a facut 1 an pe 12 aprilie, iar Agentia pt plati solicita sa returnez acesti bani(pe ultima luna) cum ca sotul nu a stat in concediu crestere copil, eu nu m-am intors la serviciu...etc
Care sunt conditiile ca sotul sa stea in CCC in ultima luna (intreb ca sa stiu, oricum este tarziu; poate nu indeplineste aceste conditii!).
1. - Daca sotul indeplineste conditiile pentru a beneficia de concediu crestere copil (CCC) atunci trebuia sa intre si el cel putin o luna in CCC.
- In acest caz vi se reduce CCC cu o luna, adica trebuia sa beneficiati de CCC si de indemnizatie numai pana ce acesta implinea 11 luni (fie ca tata intra sau nu cel putin o luna in CCC).
2. Daca dvs. ati primit indemnizatie pentru CCC pana pe 12 aprilie inclusiv atunci trebuie sa restituiti indemnizatia pe luna a 12-a.
3. - Conditiile pentru ca sotul sa beneficieze de indemnizatie pentru CCC sunt aceleasi ca si pentru dvs.: sa aiba venituri profesionale impozabile in cele 12 luni premergatoare nasterii copilului (inclusiv luna nasterii).
- Acum sotul nu mai poate beneficia de CCC deoarece ati opta pentru CCC pana la varsta de 1 an iar copilul a depasit deja aceasta varsta.
4. Deoarece ati optat pentru CCC pana la avrsta de 1 an puteti solicita concediu fara plata pentru cresterea copilului pana la avrsta de 2 ani.
5. Din OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor:
Art. 2
(1) Incepand cu data de 1 ianuarie 2011, persoanele care, in ultimul an anterior datei nasterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri din salarii, venituri din activitati independente, venituri din activitati agricole supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, denumite in continuare venituri supuse impozitului, pot beneficia optional de urmatoarele drepturi:
a) concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la un an, respectiv 3 ani in cazul copilului cu handicap, precum si de o indemnizatie lunara;
b) concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani, precum si de o indemnizatie lunara.
...
Art. 6
(1) Dupa implinirea de catre copil a varstei de un an, cu exceptia copilului cu handicap, persoanele care au optat pentru acordarea concediului pentru cresterea copilului si indemnizatia lunara prevazute la art.2 alin.(1) lit. a) au dreptul la concediu fara plata pentru cresterea copilului pana la varsta de 2 ani.
(2) Cererea pentru acordarea concediului fara plata indemnizatiei pentru cresterea copilului se depune si se inregistreaza la angajator, pe baza livretului de familie sau a certificatului de nastere al copilului.
Art. 21
(1) Pe perioada in care se beneficiaza de indemnizatia prevazuta la art. 2 alin. (1), respectiv la art. 5 alin.(1) si art. 9 alin. (4) si (5), precum si pe perioada concediului fara plata prevazut la art. 6, plata contributiei de asigurari sociale de sanatate pentru aceste persoane se asigura de la bugetul de stat .
...
6. Din Normele de aplicare a OUG 111/2010:
Art. 34.
(1) Persoanele îndreptãţite care se aflã în concediul fãrã platã prevãzut la art. 6 alin. (1) din ordonanţa de urgenţã au obligaţia sã comunice în scris agenţiei teritoriale aceastã opţiune, pentru a se putea plãti contribuţia individualã de asigurãri sociale de sãnãtate prevãzutã la art. 33 alin.(1).
(2) Comunicarea va fi însoţitã în mod obligatoriu de adeverinţa de la angajator cã persoana se aflã în concediu fãrã platã sau, dupã caz, de declaraţia pe propria rãspundere cã nu realizeazã venituri supuse impozitului, precum şi de orice alte documente solicitate de agenţia teritorialã.
(3) Pentru persoanele prevãzute la alin. (1) plata contribuţiei de asigurãri sociale de sãnãtate se efectueazã începând cu luna transmiterii comunicãrii.
(4) Pentru persoanele prevãzute la alin. (1) care nu comunicã datele menţionate, plata contribuţiei de asigurãri sociale de sãnãtate nu poate fi efectuatã pânã la comunicare.
Buna seara,
Multumesc frumos pt raspunsuri.
Mai am o intrebare: in ce conditii sotul nu poate intra in CIC in ultima luna? Exista asa ceva? Banuiesc ca nu toti tatii intra in concediu in ultima luna pana la implinirea a 1 an de catre copil...
Poate functie de conducere...
Multumesc
1. - Nici un tata nu este obligat sa intre in CCC.
- Sunt multi tati care nu doresc sa intre si nu intra in CCC.
2. Dar daca tatal indeplineste conditiile pentru a beneficia de CCC atunci (fie ca intra sau nu cel putin o luna in CCC) se reduce CCC a mamei cu o luna.
3. - Un tata (sau oricare din parinti) nu poate beneficia de CCC daca in cele 12 luni premergatoare nasterii copilului (inclusiv luna nasterii) nu are venituri din salarii, din activitati independente sau agricole sau perioade asimilate.
- Nu conteaza ce functie are.
Ccc pt tata
raluciii
Buna ziua,
Va rog sa ma lamuriti, cum pot proceda in legatura cu ccc pt tata, daca mama alege sa stea 2 ani cu copilul ,dar in acesta periada se intoarce mai ... (vezi toată discuția)