avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 386 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... CCC pt tata
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

CCC pt tata

Buna ziua,
Va rog sa ma lamuriti, cum pot proceda in legatura cu ccc pt tata, daca mama alege sa stea 2 ani cu copilul ,dar in acesta periada se intoarce mai devreme la servici cu cateva luni decat termenul stabilit, tatal cum procedeaza pt a putea sta si el cu copilul timpul prevazut de lege? Imi puteti spuni si ce lege si art legii care prevad acestea?
Va multumesc
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 10:05, 31 August 2014
1. Din OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor:

Art. 2
(1) Incepand cu data de 1 ianuarie 2011, persoanele care, in ultimul an anterior datei nasterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri din salarii, venituri din activitati independente, venituri din activitati agricole supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, denumite in continuare venituri supuse impozitului, pot beneficia optional de urmatoarele drepturi:

a) concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la un an, respectiv 3 ani in cazul copilului cu handicap, precum si de o indemnizatie lunara;

b) concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani, precum si de o indemnizatie lunara.
...

(7) Optiunea beneficiarului prevazuta la alin. (1) se exprima in scris, pe baza de cerere, si nu poate fi schimbata pe parcursul acordarii drepturilor.

Art. 11
Dreptul la concediul pentru cresterea copilului stabilit potrivit prevederilor art. 2 alin. (1) se acorda pe baza netransferabila persoanelor ai caror copii se nasc incepand cu data de 1 martie 2012, precum si celor aflate in situatiile prevazute la art. 8 alin. (2), incepand cu aceasta data, in situatia in care ambele persoane din familia respectiva indeplinesc conditiile de acordare a acestuia, dupa cum urmeaza:

a) cel putin o luna din perioada totala a concediului de crestere a copilului este alocata uneia dintre persoanele care nu a solicitat acest drept;

b) in situatia in care persoana prevazuta la lit. a) nu solicita dreptul la concediul care ii revine, celalalt parinte nu poate beneficia de dreptul la concediu in locul acesteia.


2. Din Normele de aplicare a OUG 111/2010:

Art. 4.1.
(1) In aplicarea prevederilor art. 11 lit. a) din ordonanta de urgenta, celalalt parinte sau cealalta persoana prevazuta la art. 8 alin. (2) din ordonanta de urgenta care nu a solicitat dreptul la indemnizatie poate solicita acest drept, daca indeplineste conditiile de acordare, oricand pana la implinirea de catre copil a varstei de un an, 2 ani, respectiv 3 ani, in cazul copilului cu handicap. Daca acest drept nu se solicita, concediul si indemnizatia pentru cresterea copilului se reduc cu o luna.

(2) In situatia prevazuta la alin. (1), persoana indreptatita care se afla in concediu pentru cresterea copilului poate opta pentru concediu fara plata sau, dupa caz, pentru realizarea de venituri supuse impozitului.
...
(7) Solicitarea concediului prevazut la alin. (1) se face pe baza de cerere si documente doveditoare, in conditiile prezentelor norme metodologice, cu cel putin 30 de zile inainte de intrarea efectiva in acest concediu.
...


3. - Mama a optat pentru concediu crestere copil (CCC) pana la varsta de 2 ani a copilului.
- Mama reia activitatea cu cateva luni inainte de a implini copilul 2 ani.
- Pentru restul perioadei (dar cel putin o luna) poate sa intre tatal copilului in CCC.
- Daca tatal intra in CCC numai o luna sau mai putin de cate luni au ramas mama poate beneficia (pentru restul perioadei) de stimulentul de insertie de 500 lei lunar pana implineste copilul 2 ani.
- Cand vrea sa intre in CCC tatal procedeaza la fel cum a procedat si mama cand a intrat in CCC (adica solicita suspendarea contractului individual de munca si se prezinta cu actele necesare la Primarie).
Multumesc pt lamuriri, imi puteti spune si cum se calculuaza indemnizatia pt tata? Ma refer se calculeaza dupa veniturile din ultimul an, sau dupa veniturile din ultimul an dinaintea nasterii copililui
Indemnizatia lunara, oricare ar fi parintele care o solicita, se stabileste in cuantum de 85% din media veniturilor nete realizate pe ultimele 12 luni anterioare datei nasterii copilului.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Se poate modifica beneficiarul indemnizatiei de crestere a copilului criso criso Buna ziua.As vrea sa stiu daca tatal poate intra in concediu pt cresterea copilului in conditiile in care copilul are varsta de 8 luni,iar pana in prezent mama ... (vezi toată discuția)
Concediu crestere copil ramolex ramolex buna ziua. o persoana este mama unei fetite care pe data de 12 iunie implineste 1 an. pana in acest moment tatal fetitei nu a beneficiat de concediu de ... (vezi toată discuția)
Concediu crestere copil de la 2 ani la 1 an si 11 luni carmina28 carmina28 Buna ziua, Este adevarat ce se vehiculeaza despre concediul de crestere copil? Nu mai este de 2 ani, ci de 1 an si 11 luni, o luna fiind luata de tatal ... (vezi toată discuția)