avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1046 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Copii xerox pentru locatar
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Copii xerox pentru locatar

un locatar doreste sa i se puna la dispozitie in copie xerox toate facturilei, inclusiv lista de plata de la avizier, si mi cere modul de calcul al intretineri cu toate ca lista de plata de la avizier este foarte explicita. Eu ca administrator sunt obligat sa le pun la dispozitia lui?
Cel mai recent răspuns: Adriantot , moderator 15:55, 6 Iulie 2014
Nu trebuie sa ii faceti copii xerox, are dreptul sa vada actele, asta nu inseamna ca in fiecare luna sa faceti copii dupa toate facturile si bonurile pentru toti proprietarii.
Vedeti si Legea 230/2007:
Articolul 10 Proprietarii au dreptul sa cunoasca toate aspectele ce tin de activitatea asociatiei si au acces, la cerere, la orice document al acesteia.


Scrie cumva "copii"?
Sunteti obligat sa-i dati acces la documente, nu sa-i faceti copii xerox.

E simplu:
- are nelamurire asupra unei rubrici?
- ii aratati facturile si baza de calcul.

Nu aveti dv ca administartor sa puneti la dispozitie documentele solicitate
reprezentantul legal al asociatiei de proprietari este presedintele de asociatie
Proprietarul are posibilitatea sa solutioneze in 2 variante
1- in temeiul disp L nr 230/2007 art 10 are dreptul sa cunoasca toate aspectele ce tin de activitatea asociatieid e proprietari si la cere,are acces la orice document al asociatiei de poprietari.Dreptul de acces la documentele asociatiei de proprietari nu implica si obligatia eliberarii de copii ale acestora
2-In temeiul disp HG nr 1588/2007 art 12 A ,alin c si d,proprietarul poate formula contestatie la valoarea intretinerii in termen de 10 zile de la aparitia listei de intretinere
Presedintele de asociatie detine obligatia sa raspunda la contestatie in termen de 7 zile
Dreptul la accesul documentelor asociatiei nu ii poate fi ingradit proprietarului in concluzie le poate vizualiza si in consecinta nu ii este interzisa nici fotografierea lor. Va rog se faceti obiectiuni la ceea ce am afirmat!
Toata lumea banuieste administratorul de „umflarea facturilor”. Acum cand toti smecherii au telefoane performante vor sa faca copii ale facturilor, bonurilor fiscale, referate, procese verbale, insa daca il iei mai repede, constati ca a cam lipsit la orele de matematica. Ce face el cu aceste fotodocumente? Nimic, pentru ca nu are toate informatiile necesare, proceduri si reguli.
Pun pariu ca daca-i dati toate datele pe care le cere, se uita la ele vreo doua zile si apoi uita de ele. Daca cineva crede ca administratorul face numai niste amarate de repartizari se inseala amarnic...
Zilele trecute era cineva pe forum care solicita reducerea timpului de lucru al administratorului, la 2 ore/zi, tocmai in ideea ca de fapt ce face acesta daca are 8 ore pe zi? „Freaca menta” pe-acolo, mai face niste incasari, achita o factura - ce mare lucru, i-ajunge timpul berechet!
Asa sa faceti, 2 ore/zi si cam 200 lei/luna, i-ajunge imbuibatului!

In fine, un locatar, conform legii are dreptul de a avea acces la toate documentele ce tin de activitatea as. prop. Bun, @ynocentta, @elga50 si @thran au aratat cum trebuie sa procedeze respectivul locatar pentru a avea acces la documente.
Adica, daca am o nelamurire cu privire la o cheltuiala punctuala, abordez presedintele (de obicei in scris, dar merge si numai oral), poate este si cineva de la cenzori pe-acolo si se rezolva problema fara mari batai de cap.
Acum trebuie sa privim lucrurile si din alt punct de vedere - daca oamenii suspecteaza de lucruri necurate activitatea as. prop., nu trebuie sa astepti nu stiu ce adunare gen. ca sa-ti spui parerea in legatura cu aceste lucruri; trebuie discutat cu membrii com. ex., comisia de cenzori sau chiar implicarea directa in aceste activitati; faceti schimbari pana gasiti o echipa in care sa aveti incredere si nu umblati toata ziua dupa fotocopii, insa daca stii sa te uiti in acte si stii ce sa faci cu datele, da, poti sa descoperi o functionare anormala, dar ajungeti la ce-am scris mai sus - inlocuirea echipei, apoi fiecare isi vede de treaba, altfel pierdem timpul.

Alte discuții în legătură

Documente contabile _simo_ _simo_ Buna ziua, Sunt Cenzor la o asociatie de propretari si un locatar al blocului a facut o cerere catre asociatie in care are pretentia de a i se pune la ... (vezi toată discuția)
Membru al asociatiei de proprietari sau nu? titisha titisha M-am mutat in bloc din 2000 devenind proprietar, moment in care am dat toate datele necesare administratorului si presedintelui de atunci. Bineinteles ca ... (vezi toată discuția)
Solicitare acte asociatie de proprietari BiancaTudose BiancaTudose Buna ziua!. Ma confrunt cu o problema legat de Asociatia de proprietari care se ocupa de blocul in care locuiesc. Am solicitat eliberarea unor inscrisuri ale ... (vezi toată discuția)