Din moment ce respectivul e membru al asociatiei, nu se pune problema confidentialitatii.
Trebuie sa ii puneti la dispozitie orice document, in baza unei cereri scrise. Cererea nu isi are rolul de a solicita (adica sa-si motiveze solicitarea) si sa permita astfel conducerii asociatiei sa o aprobe sau sa o respinga, ci doar sa va anunte ca dumneavoastra (adica conducerea asociatiei nu cenzorul) sa ii propuneti o data, ora si locul cand poate sa le consulte in original si intr-un timp rezonabil. Ramane de discutat situatia in care solicita copii. Daca sunt prea multe, se poate propune sa suporte el costul copierii.
Este adevarat ca, conform prev. L 230/2007, art. 10:
- Proprietarii au dreptul sa cunoasca toate aspectele ce tin de activitatea asociatiei si au acces, la cerere, la orice document al acesteia.
Insa accesulul este una, adica i se pun la dispozitie, vizualizeaza, noteaza, interpreteaza - si cu totul altceva este sa i se puna la dispozitie copii xerox la documentelor respective...
Daca omul este atat de interesat de aceste lucruri si vrea sa faca ceva pentru comunitate, sa candideze la o functie de conducere, in com. ex. sau comisie de cenzori, si va fi in miezul tuturor actiunilor, altfel "e usor a scrie versuri, cand nimic nu ai a spune...".
Apoi, iata, in primul trimestru al anului o sa convocati AG a proprietarilor. Cu aceasta ocazie poate sa puna in discutie orice problema care i s-a parut ca nu a functionat bine, sa discute si sa propuna masuri de indreptare a lucrurilor.
In fine, prin citarea art. 10 din L 230/2007 v-am raspuns ca proprietarii au acces la toate documentele ce tin de activ. as. prop., deci nu este vorba de nicio confidentialitate in aceasta activitate, dar nici asa sa fii la dispozitia oricui cu fotocopii dupa documentele financiar contabile, contracte si mai stiu eu ce mai vrea fiecare.
Sugerati-ii sa se adreseze in scris conducerii as. prop. cu problemele punctuale care-l intereseaza, presedintele sa-i raspunda asa cum se pricepe si daca nu este multumit de raspunsuri, sa se adreseze primariei locale unde fiinteaza un birou/serviciu specializat in relatiile cu as. proprietari.
Multumim pentru urari si doresc Sarbatori fericite alaturi de cei dragi, tuturor prietenilor si colaboratorilor nostri de pe forumul Avovatnet.
Cu stima, Adam Grecu -Iasi.