avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 502 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Legea 18 / 1991 - terenuri pe care sunt construite ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Legea 18 / 1991 - terenuri pe care sunt construite blocuri de locuinte

O universitate de stat a obtinut niste terenuri in baza legii 18 / 1991, acestea fiind proprietate privata. In prezent, pe terenurile respective sunt construite blocuri de locuinte. Cum se pot revendica terenurile respective si cat timp? Se aplica pur si simplu acţiunea în revendicare imobiliara bazata pe dreptul de proprietate privata sau trebuie sa se procedeze altfel?
Cel mai recent răspuns: marza_alexa , utilizator 08:35, 21 Mai 2009
Actiunea in revendicare este imprescriptibila. Cu alte cuvinte pputeti revendica o suprafata de teren fara limta in timp.
Apoi se naste intrebarea daca la data la care a fost reconstituit dreptul de proprietate pentru universitate dvs. aveati un titlu valabil. Si daca da era intabulat acest drept?
Apoi ne mai intrebam cum s-a putut ca cineva sa construiasca blocuri pe un teren pe care dvs. pretindeti ca aveti titlu. Aveati sau nu aveati posesia acestei suprafete de teren. Si daca nu .. de ce nu va exercitati posesia?
Daca da ... de ce nu ati solicitat sistarea lucrarilor de constructii pe terenul dvs?
Apoi .. daca a fost eliberat titlu de proprietate in temeiul Legii nr.18 Universitatii .... ati solicitata anularea titlului respectiv?
mai multe detalii decat cele prezentate mai sus nu stiu nici eu, pentru ca nu sunt angajata de foarte mult timp.
problema mi-a fost prezentata doar cu datele pe care vi le-am dat dumneavoastra. Si cred ca deocamdata doar asta ii intereseaza, daca se poate revendica terenul. Eu banuiesc ca atat timp cat nu intervine prescriptia achizitiva de 30 de ani, nu este nici o problema in revendicarea lui. Si in cazul in care proprietarul revendica terenul ce se intampla cu cladirile de pe el? Se aplica art. 494 din Codul Civil?
Si nu am inteles la ce va referiti cu anularea titlului de proprietate obtinut in temeiul Legii 18. Puteti dezvolta, va rog?
Ultima modificare: Marți, 12 Mai 2009
marza_alexa, utilizator
Cladireile de pe teren ar trebui sa aiba regimul juridic stabilit prin actele de proprietate.
Regula generala este insa ca accesoriul urmaza principalul. Unde principalul este terenul si accesoriul caldirea. Sigur .. de aici se pot face miliopane de discutii despre buna/reaua credinta, data constructiei, intabulare sau nu ... samd ...
Potrivit Titlului III din Legea nr.18 se poate solicita anularea unui titlu de proprietate -fie nulitatea absoluta fie cea partiala.
In raport de distinctiile facute la acest titlu.
totusi nu inteleg de ce daca titlul de proprietate a fost emis in favoarea Universitatii, de ce ar cere aceasta anularea lui?
Nu Universitatea .. ci dvs. puteti solicita anularea titlului ....

Alte discuții în legătură

Actiune rectificare titlu proprietate danutelu danutelu Detin un titlu de proprietate pentru un teren si in registru agricol figurez cu o suprafata mai mare decat in titlu. Pot formula o actiune pentru rectificare ... (vezi toată discuția)
Se intoarce istoria, vin boierii :) vdk vdk Tatal meu are un teren intravilan liber la tara prin vanzare cumparare prin notar de la tatal lui (bunicul meu). Bunicul meu avea terenul cu titlu de ... (vezi toată discuția)
Va rog urgent un raspuns ! stelutaalistar stelutaalistar Detin un teren de 5000 mp extravilan in proprietate in baza legii 18/1991.Am titlul de proprietate din anul 1994.De atunci platesc impozit pe acest teren. Am ... (vezi toată discuția)