avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 703 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... pot fi transferata fara sa semnez?
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

pot fi transferata fara sa semnez?

Buna ziua

Lucrez la o soc privata in comert, ca sef departament. Sunt unic intretinator de familie avand 2 copii minori de 11 si 9 ani. Acum 2 luni am spus ca vreau sa fiu transferata din magazinul care lucram , apoi am anuntat ca m-am razgandit si ca nu mai plcec in magazinul care urmeaza sa se deschida la vreo 30-35 km fata de Bucuresti. Nu mi se asigura transport, cazare sau diurna.
Daca plec in acel magazin care urmeaza sa se deschida si pana la data de 01,09,2014 cum mi sa promis ca mi se va gasi un magazin in Bucuresti ai pot da in judecata ca sa facut transfer fara semnatura mea? Ca nu mi sa acordat diurna si cazare?
Am incercat sa vb la resurse umane dar nu vor sa ma lase pe Bucuresti. Vor cu orice pret sa plec la Crevedia unde este magazinul.
Eu platesc chirie din buzunarul meu, salariul nu ami permite .

ce ma sfatuiti?
cand le-am spus ca nu fac tura de noapte ca sunt unic intretinator de familie nu i-a interesat, si am facut.sa nu fiu data afara din servici
Cel mai recent răspuns: creata3112 , utilizator 20:22, 5 Iulie 2014
Nu vi se poate modifica locul de munca fara acordul dvs, decat in anumite cazuri prev expres in Codul muncii.
Cititi ce scrie in contractul dumneavoastra de munca la locul muncii. Daca acolo scrie "magazinul x" la care lucrati deja, atunci acest capitol din contract se poate modifica prin acordul partilor, adica printr-un act aditional (daca intentioneaza sa va trimita la alt magazin pentru mai mult de 60 de zile). Daca scrie "magazinele detinute de angajator" sau ceva de acest gen, adica nu se identifica clar locul muncii, atunci, in teorie, se presupune ca puteti lucra la orice magazin al societatii. Firesc ar fi sa va asigure transportul daca spuneti ca magazinul e la o asemenea distanta.

Acum dumneavoastra la ce va referiti cand spuneti "transfer"? Daca o data cu mutarea la un alt magazin se schimba si angajatorul, atunci se numeste "detasare". Si, da, poate sa va detaseze fara acordul dumneavoastra, dar in anumite conditii, conform codului muncii
- Art. 45. [detaşarea] Detaşarea este actul prin care se dispune schimbarea temporară a locului de muncă, din dispoziţia angajatorului, la un alt angajator, în scopul executării unor lucrări în interesul acestuia. În mod excepţional, prin detaşare se poate modifica şi felul muncii, dar numai cu consimţământul scris al salariatului.
Art. 46. [durata detaşării]
(1) Detaşarea poate fi dispusă pe o perioadă de cel mult un an.
(2) În mod excepţional, perioada detaşării poate fi prelungită pentru motive obiective ce impun prezenţa salariatului la angajatorul la care s-a dispus detaşarea, cu acordul ambelor părţi, din 6 în 6 luni.
(3) Salariatul poate refuza detaşarea dispusă de angajatorul său numai în mod excepţional şi pentru motive personale temeinice.
(4)
Salariatul detaşat are dreptul la plata cheltuielilor de transport şi cazare, precum şi la o indemnizaţie de detaşare, în condiţiile prevăzute de lege sau de contractul colectiv de muncă aplicabil.

O alta modificare a contractului individual de munca este delegarea (angajatorul ramane acelasi, doar locul muncii se modifica).
Art. 43. [delegarea]
Delegarea reprezintă exercitarea temporară, din dispoziţia angajatorului, de către salariat, a unor lucrări sau sarcini corespunzătoare atribuţiilor de serviciu în afara locului său de muncă.

Art. 44. [durata delegarii]
(1) Delegarea poate fi dispusa pentru o perioada de cel mult 60 de zile calendaristice in 12 luni si se poate prelungi pentru perioade succesive de maximum 60 de zile calendaristice, numai cu acordul salariatului. Refuzul salariatului de prelungire a delegarii nu poate constitui motiv pentru sanctionarea disciplinara a acestuia.
(2) Salariatul delegat are dreptul la plata cheltuielilor de transport si cazare, precum si la o indemnizatie de delegare, in conditiile prevazute de lege sau de contractul colectiv de munca aplicabil.

Deci puteti fi delegata fara acordul dumneavoastra pentru maxim 60 de zile, si cu plata chetuielilor de transport, cazare si indemnizatie de delegare

Uitati un articol din Codul muncii referitor la situatia dumneavoastra:
Art. 48. [modificarea unilaterală a locului şi felului muncii]
Angajatorul poate modifica temporar locul şi felul muncii, fără consimţământul salariatului, şi în cazul unor situaţii de forţă majoră, cu titlu de sancţiune disciplinară sau ca măsură de protecţie a salariatului, în cazurile şi în condiţiile prevăzute de prezentul cod.
E cazul de forta majora?


Puteti da in judecata angajatorul atunci cand nu respecta oricare din obligatiile ce-i revin - diurna, transport, cazare, delegare fara acordul dvs mai mult de 60 de zile, etc.
in contract nu scrie pe ce magazin sunt. Este un supermarket care se dezvolta si deschid si in afara bucurestiului. Nu se specifica nimik de diurna sau cazare in CM ptr ca ei nu platesc nici macar transportul in Bucuresti. Nota de transfer a fost facuta de catre seful de magazin cu data si semnatura lui, eu nu am semnat nicaieri, asa cum fac si referatele angajatilor pe care li se fac, li se opresc bonurile de masa si ei nu stiu .
Vor sa mi iau chirie si sa platesc eu din salariul meu de 1100 ron net, si cu 2 copii
Ce acte ami trebuiesc sa ai dau in judecata/?
Am norta de transfer facuta de seful meu si e-mailurile din filiala unde am fost intre HR si seful meu in care le spunea ca eu nu mai pot pleca ca sunt unic intretinator de familie. Am depus o cerere sa intru in audienta la directorul firmei mi sa spus ca in termen de 30 zile mi se da rasp si apoi am fost sunata de cei de la HR sa ma duc

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Diurna angajatilor din privat cristina_mar cristina_mar Buna ziua, am si eu o intrebare, poate ma poate lamuri cineva, intrucat eu singura nu am fost in stare: lucrez la o firma (sediul: Bucuresti,Universitate) ... (vezi toată discuția)
Delegare sau detasare jonny_6 jonny_6 Am o dilema in legatura cu deplasarea soferilor angajati la o firma de transport in Romania , in spatiul Uniunii Europene pe perioade de aproximativ 90 zile ... (vezi toată discuția)
Cum este legal? JulieC JulieC Muncesc ca si Project Manager la o firma, conduc un proiect de modernizare sustinut din fonduri europene.Patronul si cu mine am decis ca este mai bine sa ma ... (vezi toată discuția)