avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1129 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... suspendarea dreptului de a conduce dupa ce dosarul ...
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

suspendarea dreptului de a conduce dupa ce dosarul penal a fost clasat de parchet.

Buna Ziua
va rog sa imi spuneti daca este corect sa imi fie suspendat dreptul de a conduce pentru o perioada de 90 de zile in urma clasarii dosarului penal pentru circulatie cu autoturism cu numere rosii expirate.
as vrea sa stiu in baza carui articol din oug195 din 2002 politia rutiera imi suspenda permisul de conducere pentru ca eu am tot citit legea in ultimile zile si sincer nu gasesc acel articol .
Cel mai recent răspuns: valigl , utilizator 10:50, 10 Iulie 2014
In baza art.103 alin.1 lit.c .
Da, cata vreme fapta a fost urmarita ca infractiune si procurorul a dispus clasarea , iar pentru regula de circulatie incalcata ordonanta prevede suspendarea exercitarii dreptului de a conduce.
Articolul 103 din Oug.195/2002
(1)Suspendarea exercitarii dreptului de a conduce autovehicule se dispune:
......................................
c) pentru o perioada de 90 de zile cand fapta conducatorului de autovehicul sau tramvai a fost urmarita ca infractiune la regimul circulatiei pe drumurile publice, precum si in cazul accidentului de circulatie din care a rezultat decesul sau vatamarea corporala a unei persoane si instanta de judecata sau procurorul a dispus clasarea, renuntarea la urmarirea penala, renuntarea la aplicarea pedepsei sau amanarea aplicarii pedepsei, daca pentru regula de circulatie incalcata prezenta ordonanta de urgenta prevede suspendarea exercitarii dreptului de a conduce.

Oug.195/2002 a fost modificata prin art.59 din Legea nr. 255/2013 pentru punerea in aplicare a Legii nr. 135/2010 privind Codul de procedura penala si pentru modificarea si completarea unor acte normative care cuprind dispozitii procesual penale.
Ultima modificare: Sâmbătă, 5 Iulie 2014
MARTA SIMONA PETRE, Avocat
eu am fost incadrat la art 85 alin 1 articol ce nu prevede suspendarea dreptului de a conduce , se considera infractiune si de pedepseste cu inchisoare de la 1 la 3 ani . FARA NICI O SUSPENDARE FARA AMENDA.

art 103 lit c intradevar prevede suspendarea in situatia clasarii dosarului penal pe 90 de zile daca pentru regula de circulatie incalcata prezenta ordonanta de urgenta prevede suspendarea exercitarii dreptului de a conduce.
DUPA OPINIA MEA NU AR TREBUI SA MI SE SUSPENDE PERMISUL.
dumneavoastra ce ziceti ?

Ultima modificare: Luni, 7 Iulie 2014
valigl, utilizator
ce mi se pare paradoxal cei de la rutiera imi citesc acest articol din lege doar pe jumatate se opresc inainte de acel DACA #-o CARE PENTRU MINE REPREZINTA EXCEPTIA.
Cei de la politie interpreteaza ca ultima fraza(daca pentru regula de circulatie incalcata prezenta ordonanta de urgenta prevede suspendarea exercitarii dreptului de a conduce) nu se raporteaza si la prima situatie( pentru o perioada de 90 de zile cand fapta conducatorului de autovehicul sau tramvai a fost urmarita ca infractiune la regimul circulatiei pe drumurile publice).

Alte discuții în legătură

Vatamare corporala pe trecerea de pietoni Luciano_rom Luciano_rom Cat timp se suspenda permisul de conducere pentru un accident usor ( 0 zile de spitalizare si fara plangere ) pe trecerea de pietoni ? (vezi toată discuția)
Clasare dosar art 196 al 2 3 Adymoto Adymoto Buna seara , am primit clasarea unui dosar de vatamare corporala , se specifica doar ca nubam tinut distanta fata de cel din faata atat. Unde tre sa meg pentru ... (vezi toată discuția)
In cate zile se recupera permisul Phill Phill Buna ziua Am si eu o intrebare In cate zile se recupera permisul retinut pt accident?, dupa ce am predat clasarea primita de la parchet? (vezi toată discuția)