In anul 2006 am cumparat un teren de la XY in vederea construirii unei cabane. La momentul respectiv parcela mea era despartita de o alta parcela a celui de la care am cumparat printr-un rau. Parcela mea este despartita de drumul forestier de acces de catre parcela celui de la care am cumparat. In 2007, in urma unor inundatii, cursul si latimea raului se modifica, apropiindu-se de drumul forestier. In urma acestei modificari a cursului raului, parcela lui XY s-a ingustat ajungand la o latime de 6 ml, aparand o noua paortiune in dreptul parcelei mele, mai mare decat parcela "luata" de catre raui de la XY. La momentul cumpararii, XY nu mi-a spus ca nu as avea cale de acces spre parcela mea.
Am descoperit acest iinconvenient in urma solicitarii unui C.U., in vederea construirii unei cabane, in care mi se pune in vedere "reglementarea juridica a modului de acces la teren". Deoarece XY oscileaza intre a-mi acorda sau nu acest drept am ajuns cu aceasta problema in instanta.
1. Ce se intampla cu portiunea nou aparuta, tinand cont de faptul ca indreptarea si amenajarea terenului s-a facut de catre mine si pe cheltuiala mea?
2. Ce drepturi si ce obligatii ii revin lui XY privitor la acordarea dreptului de servitute tinad cont ca doreste sa imi vanda tot terenul dintre drum si rau, fapt care mie nu imi este de trebuinta (terenul e un sant in care cresc 2 salcii, iarba neavand conditii de crestere)? Ori dreptul de servitute, conform art 616 C.civ, este un drept real, pe care ar trebui sa mi-l acorde atata timp cat parcela mea este infundata. Am solicitat instantei acordarea unei servituti pe o latime de 3 m, podul si drumul urmand a fi amenajate de catre mine si pe cheltuiala mea. In acest caz, sunt de acord cu despagubirea lui XY pentru portiunea aservita, dar cu o justa calculatie. Intrebarea este: cine face aceasta calculatie, in ce mod stabileste cuantulul despagubirii si pentru ce perioada de timp?
3. Pot fi obligat sa cumpar terenul lui XY, sau macar portiunea aservita, tinand cont ca solictarea pentru calea de acces la parcela mea vizeaza o portiune perpendiculara pe parcela lui XY si drumul forestier si este aflata la granita acestei parcele?
va multumesc pentru rabdare si anticipat pentru raspunsurile dvs