avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 372 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... drept de servitute
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

drept de servitute

In anul 2006 am cumparat un teren de la XY in vederea construirii unei cabane. La momentul respectiv parcela mea era despartita de o alta parcela a celui de la care am cumparat printr-un rau. Parcela mea este despartita de drumul forestier de acces de catre parcela celui de la care am cumparat. In 2007, in urma unor inundatii, cursul si latimea raului se modifica, apropiindu-se de drumul forestier. In urma acestei modificari a cursului raului, parcela lui XY s-a ingustat ajungand la o latime de 6 ml, aparand o noua paortiune in dreptul parcelei mele, mai mare decat parcela "luata" de catre raui de la XY. La momentul cumpararii, XY nu mi-a spus ca nu as avea cale de acces spre parcela mea.
Am descoperit acest iinconvenient in urma solicitarii unui C.U., in vederea construirii unei cabane, in care mi se pune in vedere "reglementarea juridica a modului de acces la teren". Deoarece XY oscileaza intre a-mi acorda sau nu acest drept am ajuns cu aceasta problema in instanta.

1. Ce se intampla cu portiunea nou aparuta, tinand cont de faptul ca indreptarea si amenajarea terenului s-a facut de catre mine si pe cheltuiala mea?
2. Ce drepturi si ce obligatii ii revin lui XY privitor la acordarea dreptului de servitute tinad cont ca doreste sa imi vanda tot terenul dintre drum si rau, fapt care mie nu imi este de trebuinta (terenul e un sant in care cresc 2 salcii, iarba neavand conditii de crestere)? Ori dreptul de servitute, conform art 616 C.civ, este un drept real, pe care ar trebui sa mi-l acorde atata timp cat parcela mea este infundata. Am solicitat instantei acordarea unei servituti pe o latime de 3 m, podul si drumul urmand a fi amenajate de catre mine si pe cheltuiala mea. In acest caz, sunt de acord cu despagubirea lui XY pentru portiunea aservita, dar cu o justa calculatie. Intrebarea este: cine face aceasta calculatie, in ce mod stabileste cuantulul despagubirii si pentru ce perioada de timp?
3. Pot fi obligat sa cumpar terenul lui XY, sau macar portiunea aservita, tinand cont ca solictarea pentru calea de acces la parcela mea vizeaza o portiune perpendiculara pe parcela lui XY si drumul forestier si este aflata la granita acestei parcele?

va multumesc pentru rabdare si anticipat pentru raspunsurile dvs
Cel mai recent răspuns: Cosmin Sighiartau , Consilier juridic 12:26, 13 Mai 2009
m-am incumetata sa ma aventurez prin ,,hatisul" celor relatate de dvs si, considerand ca este o speta interesanta, sa imi exprim si eu opinia. referitor la pamantul care a fost apropiat sau alipit portiunii de dum aferenta parcelei dvs. in urma indundatiilor, avem un caz de accesiune imobiliara naturala -avulsiunea-(Avulsiunea : consta potrivit art.498 C.C. in adaugarea la pamantul unui proprietar a unei mari parti de pamant rupta din pamantul altui proprietar. Aceasta adaugire devine proprietatea celui la pamantul caruia s-a alipit afara in cazul in care fostul proprietar o revendica timp de 1 an. Revendicarea este imprescriptibila daca bucata de pamant apartine domeniului public).
In plus, vanzatorul este obligat sa va asigure cale de acces , cu atat mai mult in aceasta situatie, neavand niciun drept sa va oblige a cumpara un teren care nu va este de trebuinta . Cuantumul despagubirilor se va stabili in urma efectuarii unei expertize , pe care instanta o va dispune in mod necesar .
Va multumesc pentru idea cu avulsiunea. Nu am inteles-o, insa foarte bine, nefiind familiarizat cu acesta ramura de drept. Ideea este ca terenul meu are ca limita malul drept al raului, tereul vecinului are malul stang al raului; prin inundatii s-a modificat cursul raului astfel incat malurile si-au modificat pozitia pe harta cadastrala. In aceasta situatie malul stang al raului ramane granita parcelei lui XY (avand in vedere ca el initial avea 500 mp de teren, iar in urma reconfigurarii albiei raului i-au ramas - intre drumul foerstier si malul stang al raului - doar vreo 200 mp)? Intrebarea mea ptt dvs este cui ii revine portiunea de teren dintre malul drept al raului si gardul pe care eu l-am facut la limita vechii pozitii a acestui mal - e vorba de vreo 250 mp de teren? Acest teren ii este acordat cu drept de preemptiune lui XY sau mie sau devine domeniul public?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Drept de servitute? r_ivanis r_ivanis Buna ziua, sunt in urmatoarea situatie: Am incheiat un precontract de vanza-cumparare teren pentru o parcela de pamant si urmeaza sa se faca parcelarea. ... (vezi toată discuția)
Este obligatia vanzatorului ? mariusrous mariusrous Buna ziua , am facut de curand un precontract la notariat pt o parcela de 600m/2 , acum cand mai aveam putin si semnam actele de vanzare-cumparare notarita ... (vezi toată discuția)
Acces drum servitute Adinastanica Adinastanica Buna ziua, am nevoie de ajutor in următoarea problema . In 2006 am cumpărat un teren unde accesul se face prin drum de servitute stabilit atunci la 4 mp ... (vezi toată discuția)