avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 864 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Mostenire sot supravietuitor
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Mostenire sot supravietuitor

Buna ziua

As dori sa stiu:

- o persoana a primit prin mostenire de la mama sa 1 ha teren agricol.
Cum se imparte legal acest teren intre sotul supravetuitor(sotie) si cei doi copii rezultati din casatorie, daca persoana(sotul) a decedat.
Multumesc pentru raspuns
Cel mai recent răspuns: samblaky , utilizator 08:34, 8 Iulie 2014
Fiind bun propriu al decedatului, sotul supravietuitor va avea o cota de 1/4 din mostenire, iar descendentii (copii) vor imparti restul de 3/4 din mostenire. Deci daca ar fi sa calculam cota fiecarui mostenitor din acel bun, atunci sotului iar reveni 2/8 (= 1/4), iar fiecarui copil cate 3/8 din mostenire.
Multumesc pentru raspuns.

Am omis sa precizez ca bunul a fost dobandit in timpul casatoriei.
Cred ca este acelasi lucru!?
Ultima modificare: Luni, 7 Iulie 2014
samblaky, utilizator
Bunurile provenite din mosteniri sunt bunuri proprii, cu exceptia situatiei in care defunctul a dorit ca acel bun sa ramana mostenire ambilor soti (prin testament).
...si deci sotul supravietuitor va avea o cota de 1/4 din mostenire, iar descendentii (copii) vor imparti restul de 3/4 din mostenire?
da, ati inteles bine.

Alte discuții în legătură

Certificat de mostenitor cezar2011 cezar2011 Buna ziua, va rog sa ma ajutati la deslusirea unui certificat de mostenitor In certificatul de mostenitor (eliberat in 1979) scrie: ” De pe ... (vezi toată discuția)
Ce cota parte are copilul sotului supravietuitor? myo myo Buna seara! sunt la a 2 a casatorie, amandoi avand cate un copil din prima casatorie., doar copilul meu locuind cu mine , ca mama. Urmeaza sa facem un credit ... (vezi toată discuția)
Dezbatere masa succesorala Radducu Radducu Bună ziua! Aș vrea să știu care este cota parte a fiecărui moștenitor din urmatoarea speţă:-soț decedat 1989; -soție în viață; ... (vezi toată discuția)