avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1090 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Ce cota parte are copilul sotului supravietuitor?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Ce cota parte are copilul sotului supravietuitor?

Buna seara! sunt la a 2 a casatorie, amandoi avand cate un copil din prima casatorie., doar copilul meu locuind cu mine , ca mama. Urmeaza sa facem un credit PRIMA CASA...intrebarea mea este ...in cazul in care se intampla ceva cu unul dintre noi...ce se intampla cu casa? 1 - categoric supravoetuitorul...va merge cu rata in continuare, dar poate veni copilul decedatului sa ceara dreptul parintelui sau..daca casa nu este inca achitata?ce cota parte au copii? Va multumesc !
Cel mai recent răspuns: romascanu , moderator 07:30, 18 Iunie 2015
Intre mostenitori se impart atat drepturile cat si obligatiile.Daca asigurarea creditului nu acopera datoria ,aceasta se imparte la toti mostenitorii.
Sotul supravietuitor are dreptul la 1/3 din mostenire,in cazul in care sunt doi copii mostenitori,acestia din urma avand dreptul sa imparta restul.
În masa succesorala intra jumătate din casa și jumătate din creditul rămas, cealaltă jumătate aparținând de drept soțului.
Jumătatea asta se împarte intre soțul supraviețuitor 1/4 și copilul decedatului, 3/4.
Puteți intocmi un testament fiecare, testând în favoarea soțului, astfel copilul va culege doar rezerva, aceasta fiind de jumătate din cat I s-ar cuveni legal.
Testamentul fiecarui sot in favoarea altuia nu cred ca e o idee buna in aceasta speta.

Nu ştie nimeni ordinea plecarilor e Lumea aialata. Sau, ma rog, o ştie ... tanti aceea cu unelata agricola. Dar ma indoiesc ca ar fi negociat careva cu ea, pe cine va lua mai intai.

Si atunci, cel ce pleca mai intai isi va dezmosteni (in parte) propriul copil daca lasa testament sotului. (copilului ii ramane rezerva ...si-un proces pentru asta).

O fi bine ? O fi rau? Pai depinde ... de care parte a gropii te afli ca "privitor" al lucrurilor pamantesti la vremea primei inmormantari. Tot incerc sa spun ca in drept nu exita retete...

Dupa regulile mostenirii legale copilul defunctului, in concurs cu sotul supravietuitor are o cota succesorala de 3/4 (atât din ceea ce avea parintele sau cât şi din datoriile lui).

Sau altfel spus: sotul supravietuitor, in concurs cu descendentii defunctului, moşteneste o patrime, iar descendentii defunctului, indiferent de numarul lor, au restul de 3/4.

Am subliniat asta, fiindca mai sus s-a zis altceva (de catre marius 33), citand probabil din codul civil al ...te miri carui stat. Ca prin codul nostru civil, cota succesorala a sotului supravietuitor in concurs cu descendentii NU variaza in raport cu numarul descendenţilor mortului. Este o patrime. Si apoi, nici macar nu-mi dau seama unde or fi fost vazuti doi copii mostenitori in speta. De vreme ce fiecare sot are numai cate unul.
Ultima modificare: Joi, 18 Iunie 2015
romascanu, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Copilul- unic mostenitor elamani elamani Am un apartament dobandit prin mostenire. Sunt casatorita de 3 ani si am un fiu de 8 ani din o casatorie anterioara . As dori ca apartamentul sa ramana dupa ... (vezi toată discuția)
In caz de deces, cui revin bunurile mele? MC_COSTIN MC_COSTIN AS VREA SA STIU , IN CAZ CA EU SI SOTUL MEU MURIM, CUI REVIN BUNURILE NOASTRE? NEAVIND COPII, MA GANDESC CA PARINTILOR?SAU SOCRILOR? (vezi toată discuția)
Testament inimadistrusa inimadistrusa Buna seara! As dori sa stiu daca un testament facut de mine doar in favoarea copiilor poate fi atacat de sotul meu, avand in vedere ca dupa o anumita ... (vezi toată discuția)