avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 931 soluții astăzi

Marți, 4 februarie, are loc evenimentul: TVA, Impozitul datorat de nerezidenți, Impozitul pe profit, facilități fiscale 2025: Sesiune practică cu Adrian Bența. Participă →

Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale Determinarea profitului unei societati
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

Determinarea profitului unei societati

Buna ziua!
Cand anume se poate determina profitul unei societati, la finele fiecarui an printr-un bilant sau se poate determina si lunar? Ideea este ca o clauza contractuala a unui contract de mandat a unui director prevede plata unor indemnizatii in situatia in care societatea indeplineste conditia inregistrarii profitului.
Astfel incat clauza nu prevede cu exactitate momentul in care societatea trebuie sa inregistreze profit, o interpretez ca aceasta conditie trebuie sa fie indeplinita in momentul incetarii contractului astfel cum rezulta din contextul clauzei, contract care a incetat la mijlocul anului.
De aceea este important sa stiu cand anume se poate determina profitul unei societati si eventual temeiul legal.
Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: Ioan Petru Butariu , Contabil 14:47, 7 Iulie 2014
Potrivit ordin 3055/2009 :

8.9.4. Rezultatul exerciţiului financiar, rezultatul reportat, repartizarea profitului şi acoperirea pierderii contabile
248 -
(1) În contabilitate, profitul sau pierderea se stabileşte cumulat de la începutul exerciţiului financiar.
(2) Rezultatul exerciţiului se determină ca diferenţă între veniturile şi cheltuielile exerciţiului.
(3) Rezultatul definitiv al exerciţiului financiar se stabileşte la închiderea acestuia şi reprezintă soldul final al contului de profit şi pierdere.
(4) Repartizarea profitului se înregistrează în contabilitate pe destinaţii, după aprobarea situaţiilor financiare anuale. Repartizarea profitului se efectuează în conformitate cu prevederile legale în vigoare.
............

Contul 121 "Profit sau pierdere"
Cu ajutorul acestui cont se ţine evidenţa profitului sau pierderii realizate în exerciţiul financiar curent.
Contul 121 "Profit sau pierdere" este un cont bifuncţional.
În creditul contului 121 "Profit sau pierdere" se înregistrează:
- la sfârşitul perioadei, soldul creditor al conturilor din clasa 7 (701 la 786);
- pierderile contabile realizate în exerciţiul financiar încheiat, transferate la începutul exerciţiului financiar următor asupra rezultatului reportat (117).
În debitul contului 121 "Profit sau pierdere" se înregistrează:
- la sfârşitul perioadei, soldul debitor al conturilor de cheltuieli (601 la 698);
- profitul net realizat în exerciţiul financiar încheiat, care a fost repartizat la rezerve conform prevederilor legale (129);
- profitul net realizat în exerciţiul financiar încheiat, evidenţiat la începutul exerciţiului financiar următor în rezultatul reportat (117).
Soldul creditor reprezintă profitul realizat, iar soldul debitor, pierderea realizată.


Ordin 3512/2008:

14^1. Înregistrarea în contabilitate a operaţiunilor economico- financiare se efectuează, de regulă, lunar.
14^2. Prin excepţie de la prevederile pct. 14^1, entităţile care în exerciţiul financiar precedent au înregistrat o cifră de afaceri sub echivalentul în lei al sumei de 35.000 euro pot înregistra în contabilitate operaţiunile economico-financiare la alte perioade decât lunar, dar nu mai târziu de data pentru care se întocmesc declaraţiile privind impozitul pe profit, respectiv data situaţiilor financiare anuale sau a raportărilor contabile stabilite potrivit legii. În acest caz, înregistrarea în contabilitate se efectuează pe baza documentelor justificative sau a unui centralizator în care sunt înscrise mai multe documente justificative al căror conţinut se referă la operaţiuni de aceeaşi natură şi la aceeaşi perioadă, situaţie în care documentele justificative se anexează la acesta.
În mod similar, înregistrarea în Registrul-jurnal şi Cartea mare se efectuează pentru aceeaşi perioadă.


Legea 82/1991:

Art. 19. - (1) În contabilitate, profitul sau pierderea se stabileşte cumulat de la începutul exerciţiului financiar. Închiderea conturilor de venituri şi cheltuieli se efectuează, de regulă, la sfârşitul exerciţiului financiar.
(2) Rezultatul definitiv al exerciţiului financiar se stabileşte la închiderea acestuia.
(3) Repartizarea profitului se înregistrează în contabilitate pe destinaţii, după aprobarea situaţiilor financiare anuale.
(4) Pierderea contabilă reportată se acoperă din profitul exerciţiului financiar şi cel reportat, din rezerve, prime de capital şi capital social, potrivit hotărârii adunării generale a acţionarilor sau asociaţilor.
(5) La instituţiile publice rezultatul execuţiei bugetare se stabileşte anual, potrivit reglementărilor contabile elaborate în acest sens.
(6) Excedentul sau deficitul patrimonial se determină de către instituţiile publice, în conformitate cu normele metodologice elaborate de Ministerul Economiei şi Finanţelor.
....

Art. 22. - Pentru verificarea înregistrării corecte în contabilitate a operaţiunilor efectuate se întocmeşte balanţa de verificare, cel puţin la încheierea exerciţiului financiar, la termenele de întocmire a situaţiilor financiare, a raportărilor contabile, precum şi la finele perioadei pentru care entitatea trebuie să întocmească declaraţia privind impozitul pe profit/venit, potrivit legii.


Daca ne luam dupa aceste acte normative, rezulta ca profitul definitiv se stabileste anual, dar contul 121 prezinta rezultatul contabil si la termenele de întocmire a situaţiilor financiare, a raportărilor contabile, precum şi la finele perioadei pentru care entitatea trebuie să întocmească declaraţia privind impozitul pe profit/venit.

In general un manager/administrator doreste sa stie lunar cum este situatia companiei (profit/pierdere). Dar depinde si de marimea companiei.
Ultima modificare: Luni, 7 Iulie 2014
Ioan Petru Butariu, Contabil

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Constituire rezerve legale loredana.m loredana.m Poate cineva sa-mi spuna care e logica urmatoarelor operatiuni contabile: 129=1061 in decembrie in cazul in care se inreg profit 121=129 in ianuarie ptr a ... (vezi toată discuția)
Inregistrarea pierderii contabile marrietta marrietta sunt in incurcatura: intrebarea mea este una care ma framanta, pierderea raportata prin bilantul din iunie 2009 se inregistraza la iulie 2009 1171=121 sau ... (vezi toată discuția)
Contabilitate referate nicoleta enache nicoleta enache MA POATE AJUTA CINEVA CU UN REFERAT CU TITLUL : CONTINUT SI MODELE PRIVIND CONTUL DE PROFIT SI PIERDERE? :(:((:help: birloiu_nicoleta@yahoo.com (vezi toată discuția)