avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1067 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... stagiul de cotizare
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

stagiul de cotizare

Buna ziua

Am aflat ca ar exista o prevedere legala conform careia, o persoana caruia nu i s au platit pt anumiti ani sumele cuvenite catre casa de pensii, indiferent ce salariu a avut, i se vor considera anii respectivi ca lucrati cu salariul minim pe economie

Exista asemenea prevedere legala?

Va multumesc
Cel mai recent răspuns: sami482001 , utilizator 10:21, 8 Iulie 2014
1. Din Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice:

Art. 3
(1) In intelesul prezentei legi, termenii si expresiile de mai jos au urmatoarele semnificatii:
...
p) stagiu de cotizare — perioada de timp pentru care s-au datorat contributii de asigurari sociale la sistemul public de pensii, precum si cea pentru care asiguratii cu declaratie individuala de asigurare sau contract de asigurare sociala au datorat si platit contributii de asigurari sociale la sistemul public de pensii;
...

Art. 19
(1) Constituie stagiu de cotizare perioadele de timp pentru care asiguratii datoreaza si/sau platesc contributii de asigurari sociale in sistemul public de pensii din Romania, precum si in alte tari, in conditiile stabilite prin acordurile sau conventiile internationale la care Romania este parte.
...

2. Datoria contributiei de asigurari sociale se probeaza cu declaratiie lunare nominale (D112), intocmite de angajator si trimise la ANAF.

3. Asadar chiar daca angajatorul nu a plati contributia la pensie dar a intocmit si trimis D112 acea perioada este stagiu de cotizare la pensie dar punctajul este zero deoarece nu s-a platit contributia.
Multumesc mult pentru raspuns

Va doresc o zi buna

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pot beneficia de pensie anticipata partiala? popacam popacam Am mai multe intrebari: 1.daca societatea unde sunt salariata nu a platit asigurarile ptr ultimele 6 luni si esste in faliment,pot beneficia de somaj? 2.pot ... (vezi toată discuția)
Pensia anticipata Ipuz Ipuz Sotia mea are 58 de ani si 38 si 6 luni de ani vechime. A dorit sa inainteze actele pentru pensie anticipata fara penalizare si a aflat ca ultimii doi ani nu ... (vezi toată discuția)
Conditii de indeplinit pt a beneficia de somaj anaitsirc63 anaitsirc63 daca angajatorul nu a platit contributiile la bs si bas in ultimii doi ani angajatii mai pot beneficia de ajutorul de somaj? (vezi toată discuția)