Sunt gravida in luna a 5 a, urmand sa nasc prin noiembrie.Pana in prezent (azi) am fost asistent stomatolog, la 2 cabinete ale aceluiasi patron (unul CMI si altul S.C.)
La CMI luam 900 ron brut (680in mana) si la SC 400 brut(320 in mana).Incepand de azi am renuntat la CMI (unde aveam norma intreaga) si am ramas doar la SC (unde mi sa marit norma de la 4 ore la 8 ore, urmand sa mi se mareasca si salariul).Firma pe CMI a fost desfiintata si cu acordul meu, cu litera B(patronul asa a vrut el, cica avea cheltuieli mari)
1) ma dezavantajeaza?
2) mai beneficiez de prenatal?
3) cat voi lua prenatal?
Intentionez sa stau un an acasa, nu doi.
1)
Puteti beneficia si de concediu de maternitate (126 de zie = sarcina si lauzie = pre si postnatal) si de concediul pentru crestere copil (CCC) chiar daca ramaneti cu un singur contract individual de munca (CIM).
Indemnizatia pentru concedii medicale (in cazul dvs. concediu de maternitate) se calculeaza astfel:
- se aduna veniturile brute realizate in cele 6 luni anterioare (de la ambii angajatori)
- se aduna numarul de zile lucrate in cele 6 luni (zilele lucratoare din luna in care s-a lucrat, fara concedii fara plata, absente nemotivate)
- se calculeaza media zilnica prin impartirea total venituri / total zile (cu 2 zecimale)
- indemnizatia = media zilnica x nr.zile lucratoare incluse in perioada de pe certificatul medical x procentul stabilit in functie de codul de indemnizatie (le gasiti pe versoul certificatului)
Din indemnizatia de maternitate nu se retine decat CAS =84 lei (pentru o luna intreaga) si nu se retine impozit.
Codul fiscal: ART. 42
În înţelesul impozitului pe venit, urmãtoarele venituri nu sunt impozabile:
a) ajutoarele, indemnizaţiile şi alte forme de sprijin cu destinaţie specialã, acordate din bugetul de stat, bugetul asigurãrilor sociale de stat, bugetele fondurilor speciale, bugetele locale şi din alte fonduri publice, inclusiv cele din fonduri externe nerambursabile, precum şi cele de aceeaşi naturã primite de la alte persoane, cu excepţia indemnizaţiilor pentru incapacitate temporarã de muncã. Nu sunt venituri impozabile indemnizaţiile pentru: risc maternal, maternitate, creşterea copilului şi îngrijirea copilului bolnav, potrivit legii;....
Incepand cu luna aceasta, iulie, am semnat un nou contract individual de munca in care salariul brut este de 900 ron.
1) Sa imi iau prenatalul mai devreme, pana nasc?Fara cele 42 zile care sunt obligatorii dupa nastere.Altfel voi avea indemnizatia mica
2) Ce ma sfatuiti sa fac?cam cat o sa iau in mana?
Calculele efectuate pe variante - concediul de maternitate incepe in luna:
- iulie - media zilnica = 62,90 (la care se aplica 85% x nr.zile concediu medical)
- august - media zilnica = 58,73
- septembrie - media zilnica = 55,55
Evident ca indemnizatia va scadea cu ceva, de exemplu pentru o luna intreaga de 20 de zile sumele vor fi:
indemnizatie bruta = 62,90 x 85% x 20 = 1069 suma neta = 1069 - 84 = 985
indemnizatie bruta = 58,73 x 85% x 20 = 998 suma neta = 998 - 84 = 914
indemnizatie bruta = 55,55 x 85% x 20 = 944 suma neta = 944 - 84 = 860
Daca incepeti concediul medical prea devreme, ramaneti fara cele 42 de zile necesare pentru CCC. Dupa terminarea concediului de maternitate (cele 126 de zile) ar trebui sa reluati activitatea pana ce trec cele 42 de zile dupa nastere si puteti intra in CCC.
Nu e indicat sa faceti asta, mai ales pentru binele copilului.
Puteti incerca varianta sa luati 84 de zile inainte de nastere si va raman 42 dupa nastere.
Calculati daca v-ar conveni asa.
Concediu maternal
Florina87
Buna ziua! As vrea sa stiu care imi va fi valoarea concediului maternal daca am ca si baza de calcul pe ultimele 6 luni lucrate 5850 lei. Mentionez ca nu am ... (vezi toată discuția)