avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 402 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... dreptul muncii
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

dreptul muncii

As vrea sa stiu ce drepturi (salariale) are un angajat care lucreaza intr-un post unde normativul minimal de personal prevede 2 angajati dar statul de functii este ,,subnormat" si in ce conditii se poate modifica statul (in sistemul bugetar).Poate fi considerata aceasta situatie cumul de functii sau munca prin cumul?
Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 16:18, 9 Iulie 2014
1. Statul de functii se modifica prin hotarare a Consiliului Judetean,a Consiliului Local, a Consiliului de administratie, dupa caz, etc.

2. In conformitate cu prevederile art. 35 din Codul Muncii, un salariat are dreptul de a munci la angajatori diferiti sau la acelasi angajator, in baza unor contracte individuale de munca

Art. 24 din Legea 284/2010 prevede :
(1)In cazuri exceptionale, posturile vacante si temporar vacante aferente functiilor didactice de predare, functiilor de specialitate medico-sanitara si asistenta sociala si functiilor de specialitate artistica pot fi ocupate si prin cumul de functii, de personal angajat, cu respectarea prevederilor legale privind cumulul de functii si a celor referitoare la ocuparea posturilor vacante, in conditiile prevazute la alin. (2).

(2)Posturile vacante si temporar vacante aferente functiilor didactice de predare, functiilor de specialitate medico-sanitara si asistenta sociala si functiilor de specialitate artistica, care nu au putut fi ocupate prin concurs, pot fi ocupate prin cumul si de catre persoane din aceeasi unitate si numai in conditiile in care programul functiei cumulate nu se suprapune celui corespunzator functiei de baza. In astfel de situatii nu sunt aplicabile prevederile art. 18 alin. (1).

3. Situatia in cauza poate fi considerata si delegare de competenta - atribuirea de către angajator pe o perioadă limitată, a unora dintre atribuţiile şi responsabilităţile aferente unui post, altui salariat.
Nu stiu daca m-am facut inteles pe deplin.Lucrez intr-un spital,iar Regulamentul de organizare si functionare aprobat de Ministerul Sanatatii prevede minim 2 angajati pe tura pentru capacitatea sectiei,dar in statul de functii este prevazut doar 1(prin urmare nu exista posturi vacante care pot fi ocupate prin cumul de functii), deci volumul de munca este dublu.
Nu am inteles in ce conditii poate fi considerata aceasta situatie delegare de competenta, ce drepturi si obligatii are angajatul si ce demersuri trebuie intreprinse pentru obtinerea eventualelor drepturi.
Va multumesc!
ulc a scris:

... Lucrez intr-un spital,iar Regulamentul de organizare si functionare aprobat de Ministerul Sanatatii prevede minim 2 angajati pe tura pentru capacitatea sectiei,dar in statul de functii este prevazut doar 1
...

Cu un 1 post ce s-a intamplat ? A fost desfiintat?

...
Nu am inteles in ce conditii poate fi considerata aceasta situatie delegare de competenta, ce drepturi si obligatii are angajatul si ce demersuri trebuie intreprinse pentru obtinerea eventualelor drepturi.

Este situatia in care un angajator emite o decizie in care prevede ca atributiile unui anumit post vor fi indeplinite de o anumita persoana.
In general, acest tip de situatie nu este remunerat. Angajatorul este indreptatit sa dea dispozitii cu caracter obligatoriu pentru salariat, sub rezerva legalitatii lor.

Dvs de ce considerati ca lucrati dublu? Vi s-a spus de catre conducerea spitalului sa faceti acest lucru ,vi s-a inmanat o decizie in acest sens?

Strict matematic:daca o persoana presteaza munca a 2 persoane se poate spune ca munceste de 2 ori mai mult(cantitate in detrimentul calitatii,din pacate).
1 post nu a fost prevazut de la inceput in schema de personal,chiar daca acest fapt contravine regulamentului de organizare emis de Ministerul Sanatatii.
Va intreb daca asta este legal pecizandu-va ca am sesizat conducerii unitatii situatia si mi s-a dat un raspuns ambiguu gen ,,da aveti dreptate, cand se va putea vom remedia situatia modificand statul de functii" .Alta solutie decat sa astept pana,,cand se va putea" nu exista?
Ultima modificare: Marți, 8 Iulie 2014
ulc, utilizator
Ar exista varianta angajarii unei alte persoane sau aprobarea remunerarii suplimentare a dvs.

Alte discuții în legătură

Functionar public ion60ion ion60ion este reglementata posibilitatea cumului de functii in institutii publice? care este temeiul legal? sunt posturi vacante si multi functionari sunt pusi/primesc ... (vezi toată discuția)
Dreptul muncii - angajare in sectorul bugetar PANFILE CONSTANTA PANFILE CONSTANTA Buna ziua. Institutia nostra a ramas fara administrator si cum posturile sunt blocate, desi este post unic ,pana vor veni toate aprobarile , dureaza cam 3 ... (vezi toată discuția)
Doua norme nicolaeb2009 nicolaeb2009 in calitate de medic rezident cu drept de libera practica am mai obtinut un post de medic intr-o clinica privata - urgente. Pot avea doua locuri de munca in ... (vezi toată discuția)