avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 531 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... concediu medical
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

concediu medical

Am o nedumerire in ceea ce priveste concediul medical si va rog sa-mi dati un sfat avizat.
Saptamana trecuta am avut concediu medical 4 zile datorita unei afectiuni recidivante. Medicul mi-a eliberat un certificat de concediu medical cu codul 06 pt perioada respectiva, pe care l-am depus la angajator (o universitate de stat). Acum mi se cere "graficul de recuperare a orelor cu studentii" din zilele in care am fost in concediu medical. Nu inteleg.... Adica trebuie sa fac suplimentar 20 ore de predare pentru a recupera activitatea din timpul unui concediu medical? Este legal ce mi se cere de catre angajator sau este vorba de rea vointa? Ce acte normative as putea invoca pt a-i combate?
Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 10:59, 13 Mai 2009
1. S-ar putea sa existe o asemenea prevedere in Statutul institutiei sau in Regulamentul intern.
2. Ceilalti colegi cum au procedat in asemenea cazuri? Ii inlocuiau altii sau recuperau orele?
In alte cazuri ii inlocuiau altii si faceau schimb de ore fara sa se mai depuna certificatul de concediu medical.
Dar eu am vrut sa-l depun si l-am depus deja, cum este legal. Nu cred ca exista o astfel de prevedere, pt ca daca cineva ar avea concediu medical o luna, nu cred ca i s-ar putea cere sa refaca orele. Exista in legislatie o specificatie expresa ca zilele de concediu medical se refac? Plata zilelor de concediu o face angajatorul sau CAS?
Va multumesc
1. Concediul medical se da pentru ca omul este bolnav si nu poate lucra o perioada. Deci nu este in regula sa nu il duceti la angajator pentru inregistrare si plata, sau, in intelegere cu acesta, sa procedati asa cum procedeaza colegii dvs. Un asemenea procedeu nu poate fi prevazut in acte normative.
2. Daca unii dintre cei care au procedat asa sunt intr-adevar bolnavi si, la un moment dat, comisia medicala cere angajatorului sa elibereze adeverinta cu concediul medical pe ultimele 12 luni? Angajatorul o sa sustina ca nu are in evidente asa ceva, salariatul o sa spuna ca el a fost in concediu medical o perioada (!?).
3. In functie de numarul de salariati angajatorul plateste primele 7,12 sau 17 zile de concediu medical, restul se plateste din FUNASS (Fondul unic national de asigurari sociale de sanatate).
4. In legislatie nu se prevede ca zilele de concediu medical "se refac", cum ziceti dvs. Eu am crezut ca in cazul invatamantului universitar exista un cadru normativ intern care specifica asa ceva.
5. In asemenea situatie s-ar putea ca dvs. sa deveniti "oaia neagra" in institutie si sa "faceti valuri". Nimeni nu a mai facut asa ceva pana acum, nu?
6. Eu zic sa purtati o discutie cu cine va este sef (sef catedra,decan, rector etc.) si sa gasiti o cale de rezolvare convenabila. S-ar putea si pentru ei sa fie o noutate care ii scoate din obisnuinta.
Va doresc mult succes!
1. cum a spus si tudorvaleriu, ati procedat corect
2. avand in vedere ca acele 20 de ore nu s-au sustinut, studentii nu au primit informatiile care trebuiau predate, deci este normal ca aceste ore sa se recupereze ( ce se intampla daca un cadru didactic este bolnav un semestru??? materia respectiva nu se mai preda studentilor in anul respectiv????)
3. avand in vedere ca aceste 20 de ore vor fi ore suplimentare, se vor aplica prevederile codului muncii ( respectiv se vor compensa in urmatoarele 30 de zile sau se vor plati cu sporul aferent)

Tudorvaleriu: numarul de zile ce concediu medical cuportate de angajator este de 5 zile calendaristice, indiferent de numarul de angajati (prin 2007 a fost facuta modificarea in legislatie)

1. cum a spus si tudorvaleriu, ati procedat corect
2. avand in vedere ca acele 20 de ore nu s-au sustinut, studentii nu au primit informatiile care trebuiau predate, deci este normal ca aceste ore sa se recupereze ( ce se intampla daca un cadru didactic este bolnav un semestru??? materia respectiva nu se mai preda studentilor in anul respectiv????)
3. avand in vedere ca aceste 20 de ore vor fi ore suplimentare, se vor aplica prevederile codului muncii ( respectiv se vor compensa in urmatoarele 30 de zile sau se vor plati cu sporul aferent)

Tudorvaleriu: numarul de zile ce concediu medical suportate de angajator este de 5 zile calendaristice, indiferent de numarul de angajati (prin 2007 a fost facuta modificarea in legislatie)
Ultima modificare: Miercuri, 13 Mai 2009
mihai_u, utilizator

Alte discuții în legătură

Cum procedati cand intocmiti adeverintele salariatilor, necesare la medic? Rodica2011 Rodica2011 Buna, Recent s-au modificat normele de aplicare a OUG 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari de sanatate. Printre noile reglementari si ... (vezi toată discuția)
Angajat cu norma intreaga sau cu fractiune de norma? Mofir Mofir Din februarie inlocuiesc o colega aflata in concediu medical.Este normal sa fiu angajata cu jumatate de norma, avand in vedere faptul ca inlocuiesc o persoana ... (vezi toată discuția)
Concediu medical pentru ingrijire copil cu handicap grav mitimama2000 mitimama2000 Sunt mama unui baiat autist in virsta de 8 ani si jumatate.Conform legii 448/2006 ,art .12, am dreptul la concediu medical pentru ingrijire copil bolnav pentru ... (vezi toată discuția)