Recent s-au modificat normele de aplicare a OUG 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari de sanatate.
Printre noile reglementari si faptul ca:
" In cazul concediilor medicale pentru tuberculoza, neoplazii, SIDA, a concediilor pentru sarcina si lauzie, ingrijirea copilului bolnav, pentru reducerea timpului de munca si pentru carantina, precum si pentru risc maternal platitorii de indemnizatii au obligatia sa elibereze adeverinte din care sa rezulte numarul de zile de concediu medical aferent fiecarei afectiuni in parte."
In aceasta situatie, cum veti proceda la intocmirea adeverintelor:
1. mentionati codul indemnizatiei (01, 09.... etc) pentru fiecare perioada de concediu medical avut;
2. mentionati codul de diagnostic, pentru fiecare afectiune in parte?
Eu inteleg ca platitorul de indemnizatii este FUNASS. Persoana juridica plateste primele 5 zile, pentru restul zilelor se face regularizarea cu fondul, adevaratul platitor.
Casa de sanatate trebuie sa elibereze asemenea adeverinte.
Sunt acele adeverinte pentru care alearga bietul salariat, adeverinte date de angajator ca s-au virat taxele pt sanatate, inclusiv cu numarul de zile de concediu medical avut de salariat in ultimele 12 luni, fara de care, unii medici, refuza sa emita certificatul medical.
:((
Da. In adeverinta data de angajator specificati doar nr. de zile primite pana in acel moment si daca sa efectuat sau nu plata.
Dar din text inteleg ca adeverinta de care vorbiti la deschiderea topicului se elibereaza de platitorul indemnizatiei care, in intelegerea mea este FUNASS/CAS, are capacitatea profesionala de a si decodifica diagnosticul si a inregistra corect in adeverinte nr. de zile aferente fiecarui caz..
Si angajatorul isi poate da seama de afectiune, luand in considerare codul de indemnizatie inscris pe ceritficatul medical (09_crestere copil bolnav in varsta de pana la 7 ani, 08_ sarcina si lauzie...etc), dar si de diagnostic, pentru ca exista acel cod inscris pe certificatul medical (ex: 995 - pentru gravidute).
La aceste coduri ma refeream eu, care din ele ar trebui inscrise.
dar cred ca pana la urma finalitatea conteaza, nu neaparat codul :).
In concluzie aceste zile trebuie scazute din calculul total de zile de concediu medical.