avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 516 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Cum procedati cand intocmiti adeverintele ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Cum procedati cand intocmiti adeverintele salariatilor, necesare la medic?

Buna,

Recent s-au modificat normele de aplicare a OUG 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari de sanatate.
Printre noile reglementari si faptul ca:
" In cazul concediilor medicale pentru tuberculoza, neoplazii, SIDA, a concediilor pentru sarcina si lauzie, ingrijirea copilului bolnav, pentru reducerea timpului de munca si pentru carantina, precum si pentru risc maternal platitorii de indemnizatii au obligatia sa elibereze adeverinte din care sa rezulte numarul de zile de concediu medical aferent fiecarei afectiuni in parte."
In aceasta situatie, cum veti proceda la intocmirea adeverintelor:

1. mentionati codul indemnizatiei (01, 09.... etc) pentru fiecare perioada de concediu medical avut;
2. mentionati codul de diagnostic, pentru fiecare afectiune in parte?

Multumesc! :)
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 15:05, 7 Aprilie 2011
Eu inteleg ca platitorul de indemnizatii este FUNASS. Persoana juridica plateste primele 5 zile, pentru restul zilelor se face regularizarea cu fondul, adevaratul platitor.
Casa de sanatate trebuie sa elibereze asemenea adeverinte.
Nuuuu,

Sunt acele adeverinte pentru care alearga bietul salariat, adeverinte date de angajator ca s-au virat taxele pt sanatate, inclusiv cu numarul de zile de concediu medical avut de salariat in ultimele 12 luni, fara de care, unii medici, refuza sa emita certificatul medical.
:((
Da. In adeverinta data de angajator specificati doar nr. de zile primite pana in acel moment si daca sa efectuat sau nu plata.
Dar din text inteleg ca adeverinta de care vorbiti la deschiderea topicului se elibereaza de platitorul indemnizatiei care, in intelegerea mea este FUNASS/CAS, are capacitatea profesionala de a si decodifica diagnosticul si a inregistra corect in adeverinte nr. de zile aferente fiecarui caz..
Si angajatorul isi poate da seama de afectiune, luand in considerare codul de indemnizatie inscris pe ceritficatul medical (09_crestere copil bolnav in varsta de pana la 7 ani, 08_ sarcina si lauzie...etc), dar si de diagnostic, pentru ca exista acel cod inscris pe certificatul medical (ex: 995 - pentru gravidute).
La aceste coduri ma refeream eu, care din ele ar trebui inscrise.
dar cred ca pana la urma finalitatea conteaza, nu neaparat codul :).
In concluzie aceste zile trebuie scazute din calculul total de zile de concediu medical.
1. Platitorul de indemnizatii este angajatorul, el face plata.
2. FUNASS (CJAS) este cel care asigura fondurile.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Plata medical gravida lilianan lilianan Buna ziua, am urmatoarea speta: O salariata a avut mai multe medicale in decursul unui an, bineinteles ca a depasit 90 de zile calendaristice. La un moment ... (vezi toată discuția)
Concediu medical cod 14 magdaonofrei07 magdaonofrei07 Daca in din septembrie 2012 pana in ianuarie 2013 am avut concediu medical pentru boala cardiovasculara nestiind de cancer,iar din ianuarie 2013 cand am ... (vezi toată discuția)
Concedii medicale cod 14 si 01 ai2 ai2 Dupa epuizarea perioadei maxime de concediu medical cod indemnizatie 14 ( 1 an si 6 luni), aeasta poate fi urmata de concedii medicale cod indemnizatie 01 ? (vezi toată discuția)