Buna ziua, am urmatoarea speta:
O salariata a avut mai multe medicale in decursul unui an, bineinteles ca a depasit 90 de zile calendaristice. La un moment dat s-a prezentat cu medical pentru sarcina cod 754 , medical pe care societatea l-a platit si trimis la casa de sanatate.Retroactiv casa de sanatate a respins medicalul din cauza faptului ca nu avea parafa de la comisia de expertiza, s-a incercat obtinerea acestei parafe dar fiind retroactiv nu s-a reusit.Casa de sanatate ne-a spus nu-l platiti, repet diagnostic pentru sarcina. Care este solutia ?cum rezolvam aceasta problema si pentru salariata si pentru societate? Care este solutia legala? Multumesc anticipat
1. Din Normele de aplicare a OUG 158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurãri sociale de sãnãtate:
Art. 65. – (1) Durata concediilor pentru tuberculozã, neoplazii, SIDA, a concediilor pentru sarcinã şi lãuzie, îngrijirea copilului bolnav, pentru reducerea timpului de muncã şi pentru carantinã, precum şi pentru risc maternal nu diminueazã numãrul zilelor de concediu medical acordate unui asigurat pentru celelalte afecţiuni. (articol modificat prin art. I pct. 19 din Ordinul C.N.A.S. nr. 470/2010, în vigoare de la 12 mai 2010)
(2) Pentru concediile medicale prevãzute la alin. (1), plãtitorii de indemnizaţii au obligaţia sã elibereze adeverinţe din care sã rezulte numãrul de zile de concediu medical aferent fiecãrei afecţiuni în parte.
2. Conform celor de mai sus zilele de concediu de maternitate (sarcina si lauzie) nu se aduna cu alte concedii medicale in cadrul celor 90 de zile iar certificatele de concediu de maternitate nu se supun vizei pentru depasirea celor 90 de zile.
3. - Cred ca persoana de la CJAS nu a vazut ca este vorba de concediu de maternitate (sarcina).
- Luati legatura cu CJAS si redati textul de mai sus din OUG 158/2005.
1. - Dvs. ati scris "s-a prezentat cu medical pentru sarcina", ceea ce este diferit de "complicatiile specifice unei sarcini multiple''.
- Si ati mai precizat "repet diagnostic pentru sarcina".
- Nu ma pricep la acele coduri si de aceea nu am sesizat diferenta.
2. O sa va raspunda un/o colega/a care se pricepe.
Concediu prenatal
elena0820
buna ziua, de la data de 1.07.2015 am intrat practic in concediu prenatal. doctorul de familie mi-a eliberat un concediu medical cu cod 08 si cod diagnostic ... (vezi toată discuția)