buna ziua, de la data de 1.07.2015 am intrat practic in concediu prenatal. doctorul de familie mi-a eliberat un concediu medical cu cod 08 si cod diagnostic 995 avand data de 1.07 pana la 31.07 adica 31 zile. la servici la mine (o companie cu cateva mii de angajati in toata tara) nu mi-a acceptat acest concediu pe motiv ca in lege scrie ca se da concediu pe maxim 30 zile si ca pe ziua 31 sa imi dea separat concediu. iar daca doctorul nu stie asta sa sune la casa de sanatate. am fost la doctor si nu a vrut sa auda asa ceva ca el stie mai bine si ca nu suna nicaieri. spune doctorul ca nu are logica sa dea 30 +1 zile ca in total tot 31 de zile fac. mi-a modificat concediul pe 30 zile si spune ca sa ma descurc eu cu ziua de 31. de la servici imi spune ca nu am voie sa fac intreruperi de concediu prenatal. Am o colega care acum aproape 2 luni a trecut si ea prin aceeasi problema doar ca doctorul ei a sunat la casa de sanatate si de acolo i s-a explicat ce sa faca si totul s-a rezolvat.
Ce pot sa fac?
multumesc
1. Din Normele de aplicare a OUG 158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurãri sociale de sãnãtate:
Art. 45.
(1) Certificatele de concediu medical pentru sarcinã se elibereazã pentru cel mult 30 de zile calendaristice de cãtre medicul de familie sau de cãtre medicul de specialitate obstetricã-ginecologie, care ia în evidenţã şi urmãreşte pe parcursul sarcinii gravida, pânã la durata maximã prevãzutã de lege.
(2) Certificatul de concediu medical pentru lãuzie se elibereazã de medicul curant de specialitate obstetricã-ginecologie din unitatea sanitarã unde a nãscut femeia sau de medicul de familie, pentru perioade de cel mult 30 de zile calendaristice. Prelungirea concediului medical pentru lãuzie pânã la durata maximã prevãzutã de lege se face de medicul de familie care are în urmãrire lãuza.
2. Era bine daca ati fi spus si cum a rezolvat colega dvs. problema.
3. - Mergeti cu acest text de lege la medicul de familie si daca nu intelege atunci sa sune la CJAS.
- Daca totusi nu va rezolva problema faceti dvs. repede o sesizare la CJAS.