avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1798 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Proprietate industrială şi ... Poza copywright
Discuție deschisă în Proprietate industrială şi intelectuală. Adică mărci, invenţii, drept de autor şi altele

Poza copywright

Buna ziua,

M-am intalnit recent cu o problema si as avea nevoie de un sfat. Este vorba despre o publicatie locala (revista - continut general). Am primit o poza de la un creator de moda local cu una din produsele proprii. Ne-a comunicat ca a primit aprobarea de la persoana a carei era poza, fotograf si model. Dupa publicarea pozei respective, persoana a carei era poza de fapt ne-a instintat ca nu a avut habar de proiectul nostru si nici de publicarea pozei in revista mentionata. Cu toate ca a primit credit in josul pozei, detinatoarea de drept a pozei ameninta cu judecata. Noi, publicatia, am crezut ca am primit aprobarea de la persoana care trebuia dar se pare ca ne-am inselat. Ce putem face in cazul de fata? suntem vinovati? Poza am primit-o cu aprobarea persoanei a carei era piesa vestimentara, iar persoana a carei este poza a fost mentionata in dreptul pozei ca fiind proiectul ei.
Cel mai recent răspuns: cipilixx , utilizator 20:44, 15 Iulie 2014
In mod normal, creatorul de moda trebuia sa incheie un contract cu modelul care a purtat piesa vestimentara. In contract se stipuleaza si faptul ca este proprietarul tuturor materialelor obtinute (imagini, filmari, etc) ca urmare a sesiunii de prezentare a produselor.

In cazul dvs. as merge pe prezumtia de consimtamant a modelului care a acceptat sa pozeze, pentru ca nu poate motiva ca a ea a crezut, ca acel creator de moda isi va tapeta atelierul cu pozele ei, dar nu le va folosi pentru promovarea pieselor de vestimentatie.

Art. 76 - Cod civil

Cand insusi cel la care se refera o informatie sau un material le pune la dispozitia unei persoane fizice ori persoane juridice despre care are cunostinta ca isi desfasoara activitatea in domeniul informarii publicului, consimtamantul pentru utilizarea acestora este prezumat, nefiind necesar un acord scris.

Multumesc foarte mult pentru raspunsul dumneavoastra prompt si foarte util.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Folosire imagine angajat ramo85 ramo85 Buna ziua! Lucrez intr-o firma care dintr-un exces de zel doreste sa editeze-publice apoi o revista cu produsele/serviciile societatii in care sa apara si ... (vezi toată discuția)
Gdpr - poze angajati - revista AdrianaPrelucan AdrianaPrelucan Buna ziua, Un departament al companiei doreste lansarea unei reviste care va contine poze cu angajatii acelui departament si care va fi distibuita (in format ... (vezi toată discuția)
Fotografierea/filmarea persoanelor pe domeniul public thao thao Buna ziua. Doresc sa stiu daca pot fotografia/filma adulti sau copii pe domeniul public . Ce lege reglementeaza acest lucru? Va multumesc (vezi toată discuția)